Αθωωτική ήταν η κρίση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της αποκαλούμενης Greek Mafia.
Το δικαστήριο, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα, έκρινε είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία αθώους τους 19 κατηγορούμενους, για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν εν ενεργεία και απόστρατοι αστυνομικοί, «νονοί» της νύχτας, ποινικοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι. Η υπόθεση αφορούσε έρευνα της ΕΥΠ την περίοδο 2015-2017 σχετικά με διαφθορά στο εσωτερικό της Αστυνομίας και την κατανομή των εισπράξεων από εκατοντάδες οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες στην Αθήνα. Μάλιστα, τέσσερα άτομα που μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών ως εμπλεκόμενα έχουν δολοφονηθεί.
Η απαλλαγή των κατηγορουμένων έμοιαζε μονόδρομος καθώς, όπως ανέφερε ο εισαγγελέας της έδρας, το «αποδεικτικό υλικό είναι ανύπαρκτο»
«Δυστυχώς, παρά τη βαρύτητα της κατηγορίας, το αποδεικτικό υλικό είναι ανύπαρκτο. Είναι τραγικό. Θα ευχηθώ η άλλη δικογραφία να έχει καλύτερη τύχη. Πρέπει να απαλλαγούν όλοι, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο» είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην πρόταση του ο εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενος στο σκέλος της υπόθεσης που παραμένει ανοικτή και αφορά αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος.
Η υπόθεση μπήκε στο «μικροσκόπιο», τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ένα ενημερωτικό δελτίο 70 σελίδων το οποίο διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Η απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, που είχαν καταγραφεί σε 90 cd , ανατέθηκε στις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛΑΣ. Ωστόσο, το σύνολο του περιεχομένου φέρεται να μην αξιοποιήθηκε για τεχνικούς λόγους ενώ στη συνέχεια η υπηρεσία εμφανίζεται να επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και το υλικό πέρασε στα χέρια της Οικονομικής Αστυνομίας.
Όταν άνοιξε η αυλαία του δίκης για τις πλημμεληματικές πράξεις, υπό το φόβο της παραγραφής, διαπιστώθηκε πως στο δικαστήριο είχαν σταλεί οι αρχικές χειρόγραφες σημειώσεις . Στη συνέχεια οι δικαστές έκριναν πως μεγάλο μέρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δεν μπορεί να αξιολογηθεί καθώς δεν υπήρχαν οι σχετικές διατάξεις για την άρση απορρήτου που θα αποτελούσε τη «σφραγίδα» νομιμότητας.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για αδικήματα, μεταξύ των οποίων, εγκληματική οργάνωση και εκβίαση , σε πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται και στα δυο σκέλη της υπόθεσης. Πλέον, την υπόθεση χειρίζεται ανακριτής ο οποίος καλείται να ρίξει φως στη διαδρομή χιλιάδων ευρώ που, σύμφωνα με την κατηγορία, έφταναν στα μέλη του κυκλώματος από 300 χαρτοπαικτικές λέσχες-καζίνο, 350 οίκοι ανοχής και 250 καταστήματα studios και strip shows» προκειμένου να εξασφαλίζουν προστασία.