Οι νόμοι 1363 και 1672, που χρονολογούνται από το 1938 και 1939 αντίστοιχα και με τους οποίους προβλέπεται, ότι για την ανέγερση και λειτουργία ναών ή ευκτήριων οίκων απαιτείται προηγούμενη διοικητική άδεια από το υπουργείο Παιδείας, κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από το ΣτΕ.

Το ζήτημα παραπέμφθηκε για νέα κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ και εάν η αυτή ταχθεί με τις θέσεις του Δ΄ Τμήματος του Στε, που έβγαλε τη συγκεκριμένη απόφαση, τότε η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί για αμετάκλητη κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας καθώς και ο εφημέριος του Ιερού Ναού της μητρόπολης. Ζητούν να ακυρωθεί η από τις 04.02.1999 απόφαση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Παιδείας, με την οποία είχε εγκριθεί η λειτουργία ευκτήριου ναού των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά Μακεδονίας – Θράκης στην Κασσάνδρεια.

Το ΣτΕ έκρινε, ότι ανεξάρτητα από την αντισυνταγματικότητα της προηγούμενης διοικητικής άδειας για τη λειτουργία ναών και ευκτήριων οίκων, η ανέγερσή τους θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία.