«Βροχή» ερωτήσεων δέχτηκε από την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη ο τέταρτος νεαρός άνδρας ο οποίος τον καταγγέλλει για βιασμό όταν ήταν ανήλικος. Λίγο πριν ολοκληρώσει την κατάθεση του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο μάρτυρας κλήθηκε να εξηγήσει ποιοι ήταν οι λόγοι που τον οδήγησαν να προσφύγει στη δικαιοσύνη σε βάρος του προφυλακισμένου σκηνοθέτη που αρνείται κατηγορηματικά ότι τον βίασε δυο φορές την περίοδο που τον φιλοξενούσε στο σπίτι του, το 2015.
«Η άσκηση ψυχολογικής πίεσης υπήρχε από τον κατηγορούμενο, ανέκαθεν, ανεξάρτητα από τις πράξεις που υπέστην» ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος συμπλήρωσε «η αίσθηση που μου δινόταν ήταν αυτή της ψυχολογικής βίας. Στις πράξεις που περιγράφω υπήρχε και σωματική βία».
Ο νεαρός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι δεν είχε σεξουαλικές επαφές με τον κατηγορούμενο πριν τους καταγγελλόμενους βιασμούς αν και στην κατάθεση του στην ανακρίτρια είχε υποστηρίξει το αντίθετο. «Προσπαθούσα να θυμηθώ ημερομηνίες, μπορεί να είπα αυτό το λάθος στην ανακρίτρια πάνω στη συζήτηση…» ανέφερε.
Αλέξης Κούγιας: Στην κατάθεση σας λέτε και για άλλες ερωτικές επαφές…
Μάρτυρας: Μιλάω γενικά ότι υπήρξαν σεξουαλικές επαφές και διευκρινίζω ότι υπάρχουν αυτές που έχω περιγράψει…
«Θα μπορούσε να βιάσει κι εμένα»
Την καταγγελία του μάρτυρα επιβεβαίωσε, καταθέτοντας στο δικαστήριο, ένας φίλος του ο οποίος, μάλιστα, υποστήριξε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε έναν από τους βιασμούς στο σπίτι του κατηγορούμενου.
Ο μάρτυρας περιέγραψε πως βρισκόταν με το φίλο του στο υπνοδωμάτιο του διαμερίσματος του σκηνοθέτη όταν εκείνος γυμνός τον αιφνιδίασε και «όρμησε καταπάνω του». «Πάνω μου. Πάνω μου. Ήρθε πολύ γρήγορα με βία. Έφυγα τρέχοντας, φοβήθηκα, είχα παγώσει, έπαθα σοκ» είπε έντονα φορτισμένος. «Ήταν βιασμός. Έγινε πάνω στο σώμα μου!» ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος συμπλήρωσε πως φοβήθηκε ότι θα βιαστεί και ο ίδιος από τον κατηγορούμενο.
Πρόεδρος: Πώς είχατε παγώσει; Αφού βγήκατε από το δωμάτιο, αντιδράσατε;
Μάρτυρας: Δε πίστευα αυτό που είχε συμβεί. Οι άλλοι δεν κατάλαβαν κάτι. Σκεφτόμουν εάν ήταν φυσιολογικό ή όχι
Πρόεδρος: Τι εννοείται;
Μάρτυρας: Όλο αυτό που είδα.
Πρόεδρος: Σας φαινόταν φυσιολογικό;
Μάρτυρας: Όχι. Φοβήθηκα. Μπορούσε να μου κάνει κι εμένα κακό. Το έβλεπα να γίνεται. Δε το συζήτησα με κανέναν. Το μόνο που μπόρεσα να παρατηρήσω στη συμπεριφορά του Π… ήταν να έχει αποστροφή, να δείχνει πόνο.
Πρόεδρος: Κατέθεσε πως δεν μπορούσατε να τον δείτε;
Μάρτυρας: Κατάφερα να τον δω τη στιγμή που έφευγα.
Πρόεδρος: Του είπε ο Π… δε θέλω να συνεχίσεις;
Μάρτυρας: Δεν πρόλαβε ούτε να μιλήσει ο Π…
Πρόεδρος: Δεν είδατε αν προσπαθούσε να τον πετάξει από πάνω του;
Μάρτυρας: Ο Π… ήταν πάρα πολύ λεπτός δεν μπορούσε να αντιδράσει.
Πρόεδρος: Εσείς τι καταλάβατε;
Μάρτυρας: Ήταν βιασμός. Έγινε πάνω στο σώμα μου!
(…)
Εισαγγελέας: Τι φοβηθήκατε;
Μάρτυρας: Τον κατηγορούμενο
Εισαγγελέας: Γιατί;
Μάρτυρας: Θα μπορούσε να βιάσει κι εμένα
Εισαγγελέας: Μα ήσασταν δύο και ήταν ένας
Μάρτυρας: Δεν έχει σημασία, είχε την εμπειρία, τη σωματική δύναμη.
Εισαγγελέας: Δε θα μπορούσατε να αντιδράσετε;
Μάρτυρας: Εκείνη τη στιγμή το μόνο που μου πέρασε από το μυαλό ήταν να σωθώ από αυτήν την κατάσταση.
Άφαντος ο μάρτυρας
Η κατάθεση του τρίτου άνδρα που στρέφεται σε βάρος του κατηγορούμενου και παραμένει άφαντος βρέθηκε στο επίκεντρο της δίκης καθώς ο συνήγορος υπεράσπισης, Αλέξης Κούγιας ζήτησε να κληθεί από το δικαστήριο η δημοσιογράφος που του πήρε τη συνέντευξη για τηλεοπτική εκπομπή και να εξηγήσει πώς τον εντόπισε και αν γνωρίζει πού βρίσκεται.
Το δικαστήριο, το οποίο θα συνεδριάσει και πάλι στις 27 Μαΐου , υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης.