Σε επτά συλλήψεις προχώρησαν οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για την εξάρθρωση κυκλώματος που φέρεται να εξέδιδε και να διακινούσε πλαστές βεβαιώσεις αναπηρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ στη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης κι ένα στενό συγγενικό του πρόσωπο.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη (62) άτομα, εκ των οποίων (29) ιατροί- μέλη του Ειδικού Σώματος Ιατρών Αναπηρίας, (9) υπάλληλοι Ε.Φ.Κ.Α., (1) υπάλληλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕ.Π.Ε.), (1) ιδιώτης – ιατρός και (22) ιδιώτες. Όλα ξεκίνησαν μετά από πληροφορίες που έφτασαν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, ότι κύκλωμα (σ.σ. στο οποίο –σύμφωνα με τη δικογραφία- εμπλέκονται και τουλάχιστον 29 γιατροί) παραποιούσε ποσοστά αναπηρίας των εξετασθέντων ασθενών στα ΚΕΠΑ, προκειμένου αυτή να πάρουν σύνταξη χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες από τον νόμο προϋποθέσεις.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος εκμεταλλευόμενα την ιδιότητα τους (διευθυντής και υπάλληλοι σε δομή κοινωνικής ασφάλισης, δικηγόρος και ψυχίατροι) είχαν αναπτύξει συγκεκριμένες διαδικασίες και δίκτυα επαφών ώστε από τον τρόπο δράσης τους να αποσπούν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και τα κατά περίσταση αδικήματα της δωροδοκίας – δωροληψίας, ψευδής βεβαίωσης, απάτης, παραβίασης και χρήσης υπηρεσιακού απορρήτου, νόθευσης εγγράφου, διακίνησης ναρκωτικών και εμπορίας επιρροής. Μεταξύ άλλων, μέλη του κυκλώματος –κατόπιν χρηματισμού σύμφωνα με τη δικογραφία- φέρονται να «ψαλίδιζαν» χρέη που προέρχονται από οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Σύμφωνα με τη δικογραφία από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, η εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Μάιο του 2021 στην:
- επίτευξη ψευδών αναπηριών (ποσοστά άνω του 67%) σε ενδιαφερομένους ιδιώτες, μέσω της εξέτασης τους από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.),
- ταχύτερη και αμεσότερη διεκπεραίωση συντάξεων ιδιωτών, κατά παρέκκλιση της συνήθους τηρούμενης διαδικασίας και
- επίτευξη ευνοϊκών αποφάσεων πελατών δικηγορικού γραφείου, που σχετίζεται με τον διευθύνοντα την εγκληματική οργάνωση, ενώπιον Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών (Τ.Δ.Ε.).
Βασική προϋπόθεση αποτελούσε ο ενδιαφερόμενος «πελάτης» να έχει πραγματικό πρόβλημα υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελούσε τη βάση για πραγματοποίηση παρέμβασης, με σκοπό την επίτευξη μεγαλύτερου ποσοστού αναπηρίας από το πραγματικό. Με αυτόν τον τρόπο ο εκάστοτε ιδιώτης γινόταν δικαιούχος των ευεργετημάτων του ελληνικού δημοσίου.
Μάλιστα η εγκληματική οργάνωση αξιολογούσε τους ιατρούς – μέλη των επιτροπών που θα αναλάμβαναν τις υποθέσεις, ανάλογα με το είδος της σχέσης που τυχόν διατηρούσαν με αυτούς και τις κατέτασσαν σε ευνοϊκές και μη ευνοϊκές.
Κομβικό ρόλο στη διαδικασία διαδραμάτιζε η ανωτέρω συλληφθείσα υπάλληλος δομής κοινωνικής ασφάλισης, η οποία εκτελούσε και χρέη γραμματέα υγειονομικών επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας καθώς «παρέμβαινε» μέσω:
- χρησιμοποίησης στενών-διαπροσωπικών σχέσεων που διατηρεί με συγκεκριμένα μέλη των επιτροπών, επηρεάζοντας την ιατρική τους κρίση,
- χρήσης διαφόρων τεχνασμάτων με την παράθεση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, παραπλανώντας έτσι τα μέλη της επιτροπής και
- τροποποίησης – νόθευσης των αποφάσεων των υγειονομικών επιτροπών. Στον τομέα των συντάξεων και των ευνοϊκών αποφάσεων Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών, σημαντικό ρόλο είχε η διοικητική θέση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς παρέμβαινε στις ακολουθητέες διαδικασίες.
Για την παροχή των υπηρεσιών τους, η εγκληματική οργάνωση αμοιβόταν ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης, με τα χρηματικά ποσά που λάμβανε να κυμαίνονται από 400 έως 2.000 ευρώ.
Συνολικά, τα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον 97 περιπτώσεις από τις οποίες:
- 21 για ψευδή βεβαίωση ποσοστών αναπηρίας ιδιωτών, ενώ προέκυψαν ενδείξεις για ακόμα 33 περιπτώσεις,
- 18 για ταχύτερη και αμεσότερη διεκπεραίωση αιτήσεων συνταξιοδότησης ιδιωτών, κατά παρέκκλιση της συνήθους τηρούμενης διαδικασίας, ενώ προέκυψαν ενδείξεις για επιπλέον 20 περιπτώσεις και
- τουλάχιστον 2 περιπτώσεις επίτευξης ευνοϊκών αποφάσεων ιδιωτών, κατά τη διάρκεια εξέτασης υποθέσεων τους από τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές ενώ προέκυψαν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης 3 ανάλογων περιπτώσεων.
Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από την ανωτέρω δράση της είναι τουλάχιστον 30.000 χιλιάδες ευρώ.