Χρηματική αμοιβή 300.000 ευρώ δίνει η πολιτεία σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες στην Αστυνομία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών της στυγερής δολοφονίας εις βάρος της 20χρονης κοπέλας στην περιοχή των Γλυκών Νερών Αττικής. Οι ληστές εισέβαλαν στο σπίτι της και την έπνιξαν μπροστά στα μάτια του 11 μηνών μωρού της, αφού πρώτα της έκλεισαν με ύφασμα και με τα χέρια τους τη μύτη και το στόμα, ενώ εκείνη φώναζε για να προστατεύσει το παιδί και τον άνδρα της που ήταν δεμένος.
Η απόφαση για την επικήρυξη, και δη με ένα τόσο μεγάλο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα, πάρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες κατόπιν συνεννόησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, αφού πρόκειται για ένα έγκλημα τη βαρβαρότητα του οποίου δεν συναντάμε εύκολα. Όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό μπορεί να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-64.42.694 και 210-64.11.111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τα πρόσωπα που θα παράσχουν πληροφορίες και στοιχεία, θα εξασφαλιστεί η ανωνυμία έναντι κάθε Αρχής και οποιουδήποτε τρίτου.
100.000 ευρώ για τους κουκουλοφόρους της επίθεσης κατά του πρύτανη
Η ανακοίνωση προσφοράς οικονομικών ανταλλαγμάτων από την πολιτεία για την αποκάλυψη καταζητούμενων είναι μια τακτική που ακολουθείται κατά καιρούς σε σημαντικές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει το πανελλήνιο και η σύλληψη των υπαιτίων θεωρείται ζήτημα τιμής για την Ελληνική Αστυνομία.
Η προτελευταία φορά μάλιστα είναι πολύ πρόσφατη καθώς συνέβη μόλις πριν από επτά μήνες και αφορούσε τα πρόσωπα που προέβησαν στην αήθη επίθεση εις βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θυμίζουμε ότι το πρωινό της 29ης Οκτωβρίου 2020 περίπου δέκα κουκουλοφόροι, μέλη της οργάνωσης «Πρωτοβουλία Μαχητικής Αλληλεγγύης», μπήκαν στο γραφείο του πρύτανη και αφού τον περικύκλωσαν, του πέρασαν με τη βία στο λαιμό μια χάρτινη ταμπέλα που έγραφε «αλληλεγγύη στις καταλήψεις» προκειμένου να τον διαπομπεύσουν δημόσια, αφού ακολούθως κυκλοφόρησαν και σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Μάλιστα τα ίδια τα μέλη της οργάνωσης παραδέχονται ότι επέλεξαν να στοχοποιήσουν τον συγκεκριμένο πρύτανη γιατί μεταξύ άλλων «φροντίζει να αφήνει παντού το νεοφιλελεύθερο στίγμα του στον δημόσιο διάλογο, μέσα από άρθρα και συγγράμματα στα οποία υπεραμύνεται της ευρωενωσιακής πολιτικής και της δολοφονικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ», καθώς και γιατί «οραματίζεται έναν εξευρωπαϊσμό των πανεπιστημίων στα πρότυπα αποστειρωμένων και επιτηρούμενων ιδρυμάτων». Καταλήγουν δε, στο κείμενο που ανάρτησαν σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ότι ο βανδαλισμός και η εκκένωση του γραφείου του είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων.
Η συγκεκριμένη επίθεση καταδικάστηκε από το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων και το κράτος πρόσφερε από την πρώτη στιγμή το ποσό των 100.000 ευρώ σε όποιον έδινε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη των κουκουλοφόρων. Ωστόσο τα χρήματα δεν χρειάστηκε να δοθούν, καθώς η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή οκτώ ατόμων (επτά ανδρών και μιας γυναίκας), που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, αρπαγή από κοινού με βία και απειλή βίας, δια παρανόμου κατακρατήσεως με σκοπό ανοχής πράξης, για την οποία ο παθών δεν έχει υποχρέωση, παράνομη κατακράτηση και παράνομη βία από κοινού, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας Υπηρεσίας από κοινού και φθορά ξένης ιδιοκτησίας πραγμάτων, χρησιμευόντων στο κοινό όφελος από κοινού, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ..
Πήρε 11 εκατ. δραχμές η «Μαρία» της 17 Νοέμβρη;
Γενικότερα πάντως τα μεταπολιτευτικά χρόνια οι επικηρύξεις έχουν συνδεθεί πρωτίστως με τις υποθέσεις τρομοκρατίας και όχι με το κοινό έγκλημα. Οι σημαντικότερες απ’ αυτές αφορούσαν την «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη» που έδρασε από το 1975 έως το 2002. Για πάρα πολύ καιρό οι αστυνομικές έρευνες βρίσκονταν στο σκοτάδι και ανήμπορη να αντιδράσει έβλεπε τα θύματα να αυξάνονται, οπότε θεωρήθηκε ότι η επικήρυξη θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξιχνίαση της οργάνωσης.
Στις 27 Μαρτίου 1992 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τα μέλη της 17Ν στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, στους Αμπελόκηπους, την ώρα που έκαναν πρόβα επίθεσης. Πρόκειται για μια από εκείνες τις περιπτώσεις που συναντιέται ο μύθος με την πραγματικότητα αφού ακόμη και σήμερα δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι για τη ροή των γεγονότων εκείνου του πρωινού.
Το τηλεφώνημα στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
Την προηγούμενη μέρα ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να είχε δεχθεί ένα τηλεφώνημα από μια γυναίκα, την πολυσυζητημένη «Μαρία» που έδινε πληροφορίες για το σημείο που θα βρίσκονταν τα μέλη της οργάνωσης, σημειώνοντας ότι θα έκαναν πρόβα για το επόμενο χτύπημά τους. Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι πράγματι έγινε αυτό το τηλεφώνημα και ότι όντως υπήρχε η «Μαρία», ωστόσο πριν από 29 χρόνια συναντήθηκε όντως ο νόμος με την παρανομία. Φαίνεται όμως ότι και οι τρομοκράτες είχαν αντιληφθεί ότι τα πρόσωπα που κάθονταν απέναντί τους στα παγκάκια δεν ήταν αμέριμνοι πολίτες. Υπό συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί ο έλεγχος χάθηκε και οι καταζητούμενοι «εξαφανίστηκαν».
Εάν πιστέψουμε τον καταδικασμένο Δημήτρη Κουφοντίνα και τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του, ένας από τους άνδρες της ασφάλειας είχε ζυγώσει στο βανάκι που βρισκόταν ο ίδιος με τους συνεργάτες του, και έσκυψε προσπαθώντας να δει μέσα από τα φιμέ τζάμια, αγνοώντας πως από την άλλη μεριά του κρύσταλλου τον σημάδευε ο «Λουκάς» της 17Ν με όπλο. Το βαν έβαλε μπρος και έφυγε, ενώ «το φιατάκι» των αστυνομικών τους έχασε μέσα στην κίνηση, στη διασταύρωση της λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Λάμψα.
Η «Μαρία» πάντως, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, έλαβε τα 11 εκατομμύρια δραχμές της επικήρυξης για την αξιόπιστη πληροφορία που είχε δώσει. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια της δίκης της 17 Νοέμβρη, υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας κατέθεσε το πραγματικό ονοματεπώνυμο της «Μαρίας» που ήταν σύζυγος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο η ίδια αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση. Κάποιοι μάλιστα υποστήριξαν ότι η «Μαρία» εργαζόταν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ υπήρξαν και διάφορες άλλες θεωρίες συνωμοσίας για το πρόσωπό της και τα όσα έγιναν, που δεν είναι άξιες λόγου.
600.000 ευρώ για τους «ληστές με τα μαύρα»
Μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, η επόμενη σημαντική επικήρυξη είναι αυτή των «ληστών με τα μαύρα» το 2009. Οι αδελφοί Σίμος και Μάριος Σεϊσίδης, 33 και 38 ετών αντίστοιχα εκείνη την εποχή, μαζί με τον 30χρονο Γρηγόρη Τσιρώνη επικηρύχθηκαν με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 600.000 ευρώ.
Οι «ληστές με τα μαύρα» ήταν συνολικά πέντε και είχαν διαπράξει από τον Νοέμβριο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2006 επτά ληστείες τραπεζών στην Αθήνα με συνολική λεία κοντά στις 700.000 ευρώ αλλά και πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας. Όλοι τους φορούσαν μαύρα, εξού και ο ανάλογος χαρακτηρισμός τους, ενώ σε όλες τις ληστείες ο ένας απ’ αυτούς χρονομετρούσε την επιχείρηση, αντιγράφοντας το σενάριο αμερικανικής ταινίας. Στις 16 Ιανουαρίου 2006, στην προσπάθειά τους να ληστέψουν τράπεζα επί της οδού Σόλωνος αντάλλαξαν πυροβολισμούς με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα από τα ένοπλα μέλη της ομάδας, ο 29χρονος Ιωάννης Δημητράκης. Οι έρευνες κατέληξαν στο γεγονός ότι υπήρχε και πέμπτο μέλος της συμμορίας που είχε το ψευδώνυμο «Ταξιδιώτης» και διέμενε στην Καλλιθέα, ωστόσο το όνομά του δεν περιλαμβανόταν στην επικήρυξη. Ωστόσο και αυτός συνελήφθη, όπως και οι προαναφερθέντες. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι υπουργός Δημοσίας Τάξεως όταν ανακοινώθηκε η επικήρυξη ως μέσο πίεσης προκειμένου να μιλήσουν όσοι γνωρίζουν για τους καταζητούμενους, ήταν και πάλι τότε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ένα εκατομμύριο δολάρια από την αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα
Το επόμενο έτος, Μάρτιο του 2007, η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα προσφέρει αμοιβή ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σε όποιον δώσει πληροφορίες σχετικά με την επίθεση εναντίον του κεντρικού κτιρίου της πρεσβείας επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Στις 5:58 το πρωί της 12ης Ιανουαρίου είχε σημειωθεί έκρηξη στον τρίτο όροφο, από ρίψη βλήματος ρουκέτας 2,36 ιντσών, η οποία εκτοξεύθηκε από τον περιβάλλοντα χώρο έναντι της πρεσβείας. Από την έκρηξη δεν είχαν υπάρξει τραυματισμοί, παρά μόνο μικρές υλικές ζημιές στον υαλοπίνακα της πρόσοψης, λίγα μόλις εκατοστά πάνω από τον θυρεό με το εθνόσημο και τον φαλακρό αετό, και στην οροφή. Δράστες ήταν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικό Αγώνας». «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μια τέτοια πράξη βίας» θα πει τότε ο πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα η αμερικανική πρεσβεία, τονιζόταν ότι «κάθε χρόνο τρομοκρατικές ενέργειες όπως αυτή προκαλούν το θάνατο και τραυματισμό αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορείτε να βοηθήσετε να προσαχθούν οι τρομοκράτες στη δικαιοσύνη και να σώσετε ζωές με την παροχή αξιόλογων πληροφοριών που θα διευκολύνουν τη διαλεύκανση τρομοκρατικών ενεργειών του παρελθόντος και θα εμποδίσουν μελλοντικές. Αν δώσετε τέτοιες πληροφορίες μπορεί να δικαιούσθε ανταμοιβή που φτάνει το ένα εκατομμύριο δολάρια ή και περισσότερα μέσω της αμερικανικής πρεσβείας».
Ένα εκατομμύριο ευρώ για τους δράστες με το βιτριόλι κατά της Κούνεβα
Εξίσου σημαντική ήταν η επικήρυξη ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2009 για την απόπειρα δολοφονίας κατά της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα. Παρεμπιπτόντως η επικήρυξη έγινε και πάλι επί υπουργίας Δημόσιας Τάξης του κ. Χρυσοχοΐδη που ζητούσε την επανεξέταση της υπόθεσης από μηδενική βάση προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι. Η επίθεση εναντίον της 45χρονης καθαρίστριας των ΗΣΑΠ σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου 2008 στα Πετράλωνα. Δύο άγνωστοι την πλησίασαν την ώρα που επέστρεφε σπίτι και της έριξαν στο πρόσωπο και το σώμα βιτριόλι με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές σωματικές βλάβες. Η κ. Κούνεβα ήταν τότε γραμματέας της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) και εργαζόταν την τελευταία πενταετία στην εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ με έδρα τον Πειραιά, η οποία ανελάμβανε εργολαβικά καθαρισμούς δημοσίων υπηρεσιών. Αρχικώς την έρευνα για την επίθεση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών και όχι κεντρικές υπηρεσίες της Ασφαλείας Αττικής, με αποτέλεσμα να μην ερευνηθούν πλήρως σημαντικές παράμετροι της υπόθεσης.
Τέλη Φεβρουαρίου του 2009 κατηγορήθηκε για την επίθεση ένας 48χρονος Αλβανός, με μοναδικό επιβαρυντικό στοιχείο ότι πραγματοποίησε ένα ύποπτο τηλεφώνημα την επομένη της επίθεσης, ωστόσο η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη, με τη Διεθνή Αμνηστία να έχει χαρακτηρίσει την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας μη λεπτομερή και μη αντικειμενική.
Ένα εκατομμύριο ευρώ για τον Βασίλη Παλαιοκώστα
Με ένα εκατομμύριο ευρώ είχε επικηρυχθεί το 2011 και ο ληστής Βασίλης Παλαιοκώστας, του οποίου το αποτύπωμα είχε βρεθεί ένα χρόνο νωρίτερα στον φάκελο που συνόδευε το δέμα – βόμβα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το πακέτο ανατινάχτε σκοτώνοντας τον αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Βασιλάκη, αλλά ο φάκελος, που θα μείνει ανέπαφος, είχε πάνω του σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, το παλαμικό αποτύπωμα του Βασίλη Παλαιοκώστα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. της 9ης Φεβρουαρίου 2011, «με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή και Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προκηρύχθηκε χρηματική αμοιβή ενός εκατομμυρίου ευρώ σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες, που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και σύλληψη του καταζητούμενου Βασίλειου Παλαιοκώστα»., ο οποίος σημειωτέον, εξακολουθεί να παραμένει ασύλληπτος. Επιβεβαιωμένα εμφανίστηκε για τελευταία φορά στην Ελλάδα το 2011.
Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για Ξηρό, Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα κ.α.
Τα βήματα του κ. Χρυσοχοΐδη όσον αφορά τις επικηρύξεις, θα ακολουθήσει και ο Νίκος Δένδιας. Στις 22 Ιανουαρίου 2014 ανακοινώνεται ότι με απόφαση του ιδίου και του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα θα δοθεί το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 4.000.000 ευρώ σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες, που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και σύλληψη των καταζητούμενων:
- Χριστόδουλου Ξηρού, που γεννήθηκε το 1958 στην Ακαμάτρα Σάμου (σ.σ. καθώς το καταδικασμένο μέλος της «17 Νοέμβρη» δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα ως όφειλε μετά την άδεια που είχε λάβει την Πρωτοχρονιά)
- Νικόλαου Μαζιώτη, που γεννήθηκε το 1971 στην Έδεσσα Πέλλας (σ.σ. το μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» είχε παραβεί τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί),
- Παναγιώτας Ρούπα (σ.σ. συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη και μέλους της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» η οποία επίσης είχε παραβεί τους περιοριστικούς όρους), που γεννήθηκε το 1969 στην Καλαμάτα Μεσσηνίας,
- καθώς και των αγνώστων δραστών που συμμετείχαν στη διάπραξη των δύο ανθρωποκτονιών και ενός σοβαρού τραυματισμού που έλαβαν χώρα την 1/11/2013 στο Νέο Ηράκλειο Αττικής (σ.σ. πρόκειται για την δολοφονική επίθεση εις βάρος των φρουρών των γραφείων της Χρυσής Αυγής που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο 22χρονος Μανώλης Καπελώνης και ο 27χρονος Γιώργος Φουντούλης, με την ευθύνη να αναλαμβάνει η πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις»).
Η αμοιβή καθορίζεται στο ποσό του 1.000.000 ευρώ, για καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, ενώ σημειώνεται ότι για τα πρόσωπα που θα παράσχουν πληροφορίες και στοιχεία θα εξασφαλιστεί ανωνυμία έναντι κάθε Αρχής και οποιουδήποτε τρίτου».
Τι απέγιναν οι καταζητούμενοι τρομοκράτες
Ο Χριστόδουλος Ξηρός τελικά συνελήφθη στις 3 Ιανουαρίου 2015, ύστερα από πολύμηνες έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Εντοπίστηκε σε ενοικιαζόμενη μονοκατοικία στην Ανάβυσσο και συνελήφθη ύστερα από καταγγελία (ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση να δόθηκε αμοιβή), ενώ ταυτοχρόνως κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός πολεμικού οπλισμού.
Ο Νίκος Μαζιώτης συνελήφθη στις 16 Ιουλίου 2014 στο Μοναστηράκι μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς και ανταλλαγή πυροβολισμών από τους οποίους τραυματίστηκε ο ίδιος, ένας άνδρας της ΕΛ.ΑΣ. και δύο τουρίστες.
Η Πόλα Ρούλα στις 21 Φεβρουαρίου 2016, κι ενώ ακόμη καταζητούνταν, έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για την απόδραση του συντρόφου της Νίκου Μαζιώτη, καθώς επίσης και των μελών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» Γιώργου Πολύδωρου, Χρήστου Τσάκαλου, Γεράσιμου Τσάκαλου και Όλγα Οικονομίδου με ελικόπτερο. Λίγο αφότου το ελικόπτερο που νοίκιασαν με πλαστά στοιχεία απογειώθηκε από χωριό της Αργολίδας, η Ρούπα επιχείρησε να πάρει τον έλεγχο, απειλώντας τον πιλότο με όπλο. Εκείνος όμως αμύνθηκε και έπειτα από συμπλοκή κατά την οποία κινδύνεψαν να συντριβούν, το ελικόπτερο εν τέλει προσγειώθηκε με φόρα στο έδαφος. Στο μακροσκελές κείμενο που δημοσίευσε η Ρούπα μερικές μέρες μετά το γεγονός ανέφερε πως η ενέργεια αυτή «εντασσόταν μέσα στα πλαίσια της συνέχισης της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα» και ισχυρίστηκε πως ουδέποτε υπήρξε η πρόθεση να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του πιλότου. Θα συλληφθεί τελικά εκ νέου στις 5 Ιανουαρίου 2017 από την Αντιτρομοκρατική σε σπίτι στην Ηλιούπολη.
Όσον αφορά τη δολοφονική επίθεση εις βάρος των νεαρών που φρουρούσαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.
Βοηθούν τελικά οι επικηρύξεις;
Το συμπέρασμα πάντως από όλες αυτές τις υποθέσεις είναι ένα: Ότι επί της ουσίας καμία επικήρυξη δεν βοήθησε πραγματικά στη σύλληψη των δραστών. Όσες φορές οι αρχές κατάφεραν να συλλάβουν τους υπαίτιους αυτό έγινε κατόπιν ενδελεχούς έρευνας των αστυνομικών υπηρεσιών, ενίοτε σε συνεργασία με αντίστοιχες του εξωτερικού, και όχι κατόπιν πληροφοριών που ελήφθησαν από πολίτες ή συνεργάτες των κακοποιών.