Η απόφαση για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής των καταδικασθέντων για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται η πλέον κρίσιμη.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν της ιστορικής ετυμηγορίας των δικαστών οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι βασικοί πρωταγωνιστές ήταν αποφασισμένοι να δώσουν μάχη μέχρι τέλους για να μην οδηγηθούν στη φυλακή.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης, για τέσσερις ολόκληρες ημέρες, επιχειρηματολόγησαν υπέρ του δικαιώματος των εντολέων τους στην αναστολή, συντασσόμενοι με την εισαγγελική πρόταση που προκάλεσε αναταράξεις ακόμη και εντός δικαστηρίου.
Ο Γιάννης Λαγός και στη συνέχεια ο Ηλίας Κασιδιάρης προχώρησαν ένα ακόμη βήμα παίζοντας το τελευταίο τους χαρτί σε μια προσπάθεια, όπως εκτιμάται , να αποδυναμώσουν την δικαστική απόφαση που τους καταδικάζει ως μέλη της διευθυντικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και να κερδίσουν τις εντυπώσεις.
Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής επέλεξε να μην ζητήσει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του και να στρέψει τα βέλη του ευθέως σε βάρος του δικαστηρίου ζητώντας την εξαίρεση των μελών του που κατηγόρησε για μεροληψία. Χρησιμοποίησε , μάλιστα, ως «όπλο» το θέμα που προέκυψε με τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί στο παρελθόν και προανήγγειλε προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης, από την πλευρά του, απαίτησε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το δικαίωμα του στην αναστολή επισημαίνοντας ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις του νόμου και επαναλαμβάνοντας ότι είναι αθώος. Παράλληλα, ο πρώην βουλευτής, στο παρά πέντε της διαδικασίας, επιχείρησε για ακόμη μια φορά να δώσει πολιτική διάσταση στην υπόθεση βάζοντας στο κάδρο ένα συγκεκριμένο πρόσωπο , παράγοντα της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο Ηλίας Κασιδιάρης, εμμέσως πλην σαφώς, υπονόησε πως το συγκεκριμένο πρόσωπο παρενέβη στην υπόθεση καθώς είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με ένα από τα άτομα με τα οποία συνομιλούσε ο Γιώργος Ρουπακιάς.
Το δικαστήριο σήμερα, μετά από σχετική εισαγγελική πρόταση, θα αποφασίσει τόσο για το θέμα της ανάγνωσης των δύο βουλεύματα, ένα του 2015 και ένα του 2019, από τα οποία –όπως είπε και η εισαγγελέας- φαίνεται ότι ο Γιάννης Λαγός δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους εν γνώσει του όσο και για το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με το κυβερνητικό στέλεχος που κατονόμασε.
Εφόσον ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη φάση της διαδικασίας αναμένεται το δικαστήριο να διακόψει και να προχωρήσει, πιθανότατα και σήμερα, στην κρίσιμη διάσκεψη που θα κρίνει αν και ποιοι από τους καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή.