Οι άνθρωποι των σπηλαίων που ζούσαν στην Ευρώπη την παλαιολιθική εποχή δεν ήταν τελικά αποκλειστικά και μόνο κρεατοφάγοι. Όπως αποκάλυψαν ερευνητές, χρησιμοποιούσαν ρίζες, κοτσάνια και φύλλα άγριων φυτών πλούσιων σε υδρογονάνθρακες για να δημιουργούν «αλεύρι», το οποίο στη συνέχεια αναμείγνυαν με νερό και το έψηναν σε πέτρες.
Οι επιστήμονες εντόπισαν υπολείμματα κόκκων αμύλου πάνω σε πέτρες ηλικίας 30.000 που χρησιμοποιούνταν για άλεσμα. Αυτό το ψωμί χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας για να συνοδεύουν το κρέας τους.
Η νέα ανακάλυψη από ερευνητές του Ιταλικού Ινστιτούτου Προϊστορίας και Πρώιμης Ιστορίας στη Φλωρεντία, υπό την Άννα Ρεβεντίν και την Λάουρα Λόνγκο, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Πέτρες για το άλεσμα των φυτών, που χωρούσαν άνετα στη χούφτα ενός ανθρώπου, βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες στην Ιταλία, την Τσεχία και τη Ρωσία.
Μέχρι σήμερα η παλαιότερη γνωστή χρήση αλευριού είχε γίνει πριν από περίπου 20.000 χρόνια στο Ισραήλ.