Στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν σήμερα οι αιτήσεις, αφενός του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών Ενώσεων και, αφετέρου, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), του υπουργείου Εργασίας και Σωματείων, για το επίδομα των τριετιών.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκε η προσφυγή του ΣΕΒ κατά της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με την κατάργηση ή μη του επιδόματος για τις τριετίες των κατώτατων αμοιβών.
Το ζήτημα του επιδόματος των τριετιών, ένα σημαντικό εργατικό θέμα, καλείται να λύσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα ενώπιον του Δ’ τμηματος.
Επί της ουσίας, πρόκειται για την προσφυγή που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, μαζί με ακόμη έξι συνδέσμους, κατά της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, η οποία εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2019. Στο υπουργικό έγγραφο, παρέχονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ (με ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2019) και του ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, ενώ αναφερόταν και στα επιδόματα για τις τριετίες των κατώτατων αμοιβών που πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται.
Σύμφωνα με το ΣΕΒ, ωστόσο το τελευταίο ζήτημα δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στην επίμαχη εγκύκλιο, η οποία έχει κανονιστικό χαρακτήρα, καθώς επίσης οι τριετίες έχουν καταργηθεί όσον αφορά τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, βάσει του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 και μετά την προσθήκη με το άρθρο πρώτο υποπαράγραφος ΙΑ.6 περ. 2 του ν. 4254/2014.
Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της, καθώς και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζουν ότι η εγκύκλιος είναι γνήσια ερμηνευτική και για τον λόγο αυτό απαραδέκτως προσβάλλεται ενώπιον του ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης, και ότι οι τριετίες ορθώς συνεχίζουν και καταβάλλονται στους εργαζομένους που τις δικαιούνται. Όπως υποστηρίζουν, δεν προκύπτει ρητά η κατάργησή τους από καμία νομοθετική διάταξη, ενώ μία σιωπηρή κατάργησή τους δε νοείται ούτε μπορεί να συναχθεί ερμηνευτικά.
Όπως τονίζεται τέλος, οι τριετίες επί σειρά ετών περιλαμβάνονταν στις Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θεμελιώνονται ήδη στον νόμο. Τυχόν δε απόφαση που θα υιοθετούσε την άποψη του ΣΕΒ θα οδηγούσε σε ραγδαίες μειώσεις μισθών για χιλιάδες εργαζομένους, παρά τον αντίθετο σκοπό του νομοθέτη, που ήταν η χορήγηση αυξήσεων.
Η δικαστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.