Ελάχιστη δύναμη 2 έως 5 αστυνομικών είναι διαθέσιμη στη διάρκεια της νύχτας στην Καλαμάτα, καθώς οι καθημερινές μετακινήσεις ένστολων στην Κόρινθο και η λειτουργία των κρατητηρίων ως άτυπης φυλακής, έχουν αποδυναμώσει εντελώς τις ήδη υποστελεχωμένες αστυνομικές υπηρεσίες.
Η Αστυνομία διαθέτει ελάχιστη δύναμη για να προστατεύσει τους πολίτες και την περιουσία τους στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ακόμα και στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Την ίδια ώρα όμως αστυνομικοί ταξιδεύουν καθημερινά για τη λειτουργία του κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών, που λειτουργεί στην Κόρινθο από το Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας Θανάση Πριστούρη, από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 587 μετακινήσεις αστυνομικών μόνο του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των μετακινήσεων και από τις άλλες υπηρεσίες. Το τελευταίο 20ήμερο μετακινούνται μόνο αστυνομικοί των υπηρεσιών της Καλαμάτας, με συνέπεια να παρατηρείται το φαινόμενο ο ίδιος αστυνομικός να πηγαίνει στην Κόρινθο 2 και 3 φορές μέσα στην εβδομάδα, απέχοντας συνολικά 12 ώρες από το σπίτι του κάθε φορά, αφού οι 4 ώρες του ταξιδιού είναι πέραν του 8ώρου εργασίας.
Για το ζήτημα της Κορίνθου θα γίνει ανοιχτή προς τα μέλη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης την Πέμπτη στις 10 το πρωί, στον πρώτο όροφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Στόχος είναι να αποφασιστούν οι ενέργειες που θα κάνει στη συνέχεια το σωματείο, για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί παρά τις διαβεβαιώσεις ακόμα και του ίδιου του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια.
Όπως εξηγεί, λόγω των μετακινήσεων και της δεδομένης έλλειψης προσωπικού, καταστρατηγείται το Π.Δ. του ωραρίου εργασίας, αφού οι αστυνομικοί προβλέπεται να εργάζονται 40 ώρες συνολικά στη διάρκεια των 6 ημερών εργασίας εβδομαδιαίως και εργάζονται αρκετές παραπάνω ώρες, ενώ δεν τους παρέχονται τα προβλεπόμενα ρεπό. Μάλιστα, σε άλλες υπηρεσίες του νομού όπου η δύναμη είναι μικρότερη, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, εξηγεί, όσον αφορά στις οφειλόμενες αναπαύσεις και το χρόνο εργασίας του κάθε αστυνομικού.
1.356 κρατούμενοι το 2012
Όσον αφορά στα κρατητήρια, ο κ. Πριστούρης παρατηρεί πως έχουν μετατραπεί σε άτυπη φυλακή, αφού οι φυλακές έχουν γεμίσει και δε δέχονται άλλους κρατούμενους.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το 2012 στα κρατητήρια του Α.Τ. Καλαμάτας κρατήθηκαν συνολικά 1.356 άτομα, κάποιοι εκ των οποίων παρέμειναν μέχρι και 4 μήνες. Μέχρι στιγμής, μέσα στο 2013, ο αριθμός των κρατουμένων έχει ξεπεράσει συνολικά τους 725. Ο κ. Πριστούρης ανέφερε πως είναι σημαντικός ο αριθμός αστυνομικών που πρέπει να απασχολείται στη φύλαξη, μεταγωγή και μεταφορά κρατουμένων στο νοσοκομείο, ενώ έχει ιδρυθεί εδώ και μια 7ετία το Τμήμα Μεταγωγών, που παραμένει στα χαρτιά.
Μάλιστα, παρατήρησε πως στην περίπτωση που στη διάρκεια της νύχτας χρειαστεί να μεταφερθεί ένας κρατούμενος στο νοσοκομείο-τον οποίο φυσικά συνοδεύουν και φρουρούν αστυνομικοί- στην πόλη μένουν διαθέσιμοι για περιπολίες 2 με 3 αστυνομικοί.
Απαρχαιωμένα μέσα και υλικά
Άλλο σημαντικό ζήτημα που θέτει ο γραμματέας της Ένωσης είναι τα απαρχαιωμένα μέσα και υλικά που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στα περιπολικά, υπενθυμίζοντας πως ένα περιπολικό με πάνω από 250.000 χλμ. τουμπάρισε προ 20ημέρου στην Κυπαρισσία. Επίσης, το βανάκι με το οποίο μεταφέρονται οι αστυνομικοί στην Κόρινθο ακινητοποιήθηκε τρίτη φορά για την ίδια βλάβη.
Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί, επισημαίνει πως «αποδεικνύουν ότι μένουν προσηλωμένοι στο καθήκον τους, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις σημαντικές επιτυχίες της Αστυνομίας στο νομό μας».
Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών στη Μεσσηνία, που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εξέφρασε την ελπίδα να έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη των κενών και τη στελέχωση των υπηρεσιών.
Πηγή: eleftheriaonline.gr