Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται σε απάτες μέσω παράνομου στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών καθώς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στο Βόλο και τη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν συνολικά 44 άτομα, από τα οποία τα 26 είναι μέλη της οργάνωσης ενώ 3 από αυτά αποτελούν την αρχηγική ομάδα.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, ομόλογα, συμβόλαια αγοράς ακινήτων, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη, συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικός εξοπλισμός παρακολούθησης, ναρκωτικά κ.λπ.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές έπαιρναν αυστηρά μέτρα προστασίας και χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερο «κώδικα» συνεννόησης στις μεταξύ τους επικοινωνίες και επαφές.
Οι Αρχές υπολογίζουν ότι τα συνολικά έσοδα της οργάνωσης τα τελευταία πέντε χρόνια ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες προς το Δημόσιο φόροι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ.

Ύστερα από ευρείας κλίμακα αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή δύο εισαγγελικών λειτουργών, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά 87 ατόμων. Κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης, της απάτης μέσω υπολογιστή, της διενέργειας και συμμετοχής σε παράνομα τυχερά παίγνια και της νομιμοποίησης εσόδων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι υπόλοιποι 18 συλληφθέντες είναι «παίκτες» που εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω να συμμετέχουν σε διάφορα παράνομα τυχερά παιχνίδια.

Από τις αστυνομικές Αρχές αναζητούνται για να συλληφθούν άλλα 8 μέλη της οργάνωσης ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη ταυτοποίηση και των υπολοίπων κατηγορουμένων.
Από το Δεκέμβριο του 2011 η δράση τους επεκτάθηκε και στο παράνομο στοίχημα, καθώς εξαπατούσαν πολίτες και στοιχημάτιζαν παράνομα για λογαριασμό τους, μέσω ιστοσελίδας, σε αγώνες ποδοσφαίρου του ελληνικού και ξένου πρωταθλήματος.

Για την παράνομη δραστηριότητα της, η εγκληματική οργάνωση διατηρούσε και εκμεταλλευόταν δίκτυο έξι 6 ίντερνετ καφέ και καφετέριες στο Βόλο, τη Νέα Ιώνια και τον Αλμυρό Μαγνησίας.

Μάλιστα, προκειμένου να δυσχεραίνουν ή να αποπροσανατολίζουν τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών χρησιμοποιούσαν συνεργαζόμενα άτομα που εμφανίζονταν ως υπεύθυνοι των καταστημάτων ή κάτοχοι των αδειών λειτουργίας τους.

Επιπλέον, στα καταστήματα αυτά είχαν εγκαταστήσει κάμερες παρακολούθησης για την έγκαιρη ενημέρωση και αναγνώριση, σε περίπτωση προσέγγισης αστυνομικών, καθώς και πλήθος ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.

Κατά την είσοδο αστυνομικών για διενέργεια ελέγχου, απενεργοποιούσαν, με τη χρήση τηλεκοντρόλ, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους οποίους διεξάγονταν τα παράνομα παιχνίδια.

Τα καταστήματα λειτουργούσαν συγκαλυμμένα, ως «μίνι καζίνο» όλο το 24ωρο. Παρείχαν στους πελάτες-παίκτες διευκολύνσεις, όπως μεταφορικό μέσο για τη μετάβαση και αποχώρηση τους, αλλά και άλλες παροχές, όπως δωρεάν καφέ, αλκοολούχα ποτά και φαγητό. Επιπλέον σε τακτά χρονικά διαστήματα, για την προσέλκυση πελατών, διενεργούσαν κληρώσεις μεγάλων χρηματικών ποσών.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και νομότυπες έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων, στα καταστήματα και σε αποθήκη, που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός εξοπλισμός παρακολούθησης και ειδοποίησης των καταστημάτων, εξοπλισμός για τη διενέργεια των τυχερών παιγνίων, μεγάλα χρηματικά ποσά, καθώς και άλλα είδη που απέκτησαν από τα κέρδη της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 αυτοκίνητα μάρκας BMW, MERCEDES , NISSAN , VW κι 1 αυτοκίνητο μικρότερης αξίας, 2 σκάφη, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, από τα οποία προκύπτει διακίνηση χρηματικών ποσών, ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, 194 πλήρη συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τα οποία διενεργούνταν τυχερά παιχνίδια, 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κάμερες καταγραφής, βίντεο, τηλεκοντρόλ και άλλα συναφή ηλεκτρονικά είδη, το χρηματικό ποσό των 280.000 ευρώ, 1 μοτοσικλέτα, 2 ποδήλατα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, συμβόλαια αγοράς ακινήτων, 17 κινητά τηλέφωνα και 4 συσκευασίες κάνναβης συνολικού βάρους 265,4 γραμμαρίων.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης, από τα κέρδη που αποκόμιζαν από την παράνομη δραστηριότητα τους, ζούσαν πολυτελώς και αγόραζαν ακριβά ακίνητα καθώς και πολυτελή αυτοκίνητα και σκάφη. Υπολογίζεται ότι τα παράνομα έσοδα της οργάνωσης, κατά την τελευταία πενταετία, ξεπερνούν συνολικά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες προς το Δημόσιο φόροι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου.