Τραγική είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του Άγιου Παντελεήμονα, προκειμένου να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί κατά καιρούς.

Η κατάσταση αποτυπώνεται με μια ματιά στην πλατεία αλλά και στα γύρω στενά και μέχρι την πλατεία Αττικής. Δρόμοι που μυρίζουν από τα σκουπίδια και τα ούρα, αλλά και βλέμματα που σε κοιτάνε με καχυποψία και επιφυλακτικότητα συνθέτουν στα γρήγορα ένα σκηνικό που σίγουρα προκαλεί ανασφάλεια στον περαστικό.

Οι αλλοδαποί έχουν αυξηθεί κατακόρυφα όπως μας είπαν οι κάτοικοι τις περιοχής, που ενώ θέλουν και προσπαθούν να καταλάβουν την δύσκολη θέση που βρίσκονται οι μετανάστες που φτάνουν στον Άγιο Παντελεήμονα, δεν μπορούν να παραβλέψουν την δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της μαζικής άφιξής τους στην περιοχή.

«Είναι άνθρωποι που έφυγαν από τη χώρα τους προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Πεινάνε με αποτέλεσμα κάποιοι και να μην θέλουν να κλέψουν, να μην μπορούν να κάνουν αλλιώς. Στοιβάζονται δεκάδες μέσα σε σπίτια λιγοστών τετραγωνικών. Σπίτια δίχως τουαλέτα και στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Δεν βρίσκουν δουλειά, γιατί δεν είναι νόμιμοι στη χώρα μας με αποτέλεσμα να ληστεύουν και να κάνουν εμπόριο ναρκωτικών. Δεν είμαστε ρατσιστές. Θέλουμε απλώς ένα ποιοτικότερο επίπεδο διαβίωσης, αυτό που είχαμε και χάσαμε και το κράτος κωφεύει για αυτή μας την κατάντια», μας λένε κάποιοι εκ των κατοίκων της περιοχής που σιγά σιγά μετακομίζουν. Όσοι τουλάχιστον μπορούν.

Άλλοι είναι πιο καυστικοί στις δηλώσεις τους: «να φύγουν οι ξένοι από τη χώρα μας. Η Ελλάδα στους Έλληνες», δηλώνουν αγανακτισμένοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η μεγαλόπρεπη εκκλησία που έχει δώσει και το όνομά της στη περιοχή δεν τελεί πλέον παρά ελάχιστους γάμους ενώ και αυτοί είναι γάμοι μεταξύ αλλοδαπών. Όπως μας δήλωσαν οι κάτοικοι της περιοχής, οι πιστοί αποφεύγουν πλέον να τελέσουν γάμους στην συγκεκριμένη εκκλησία αφού ο φόβος τόσο των ίδιων όσο και των καλεσμένων τους κάνει την συγκεκριμένη εκκλησία απαγορευτική επιλογή.

Την ίδια στιγμή στην καθημερινότητα των κατοίκων έχουν ενταχθεί οι συμπλοκές μεταξύ των αλλοδαπών αλλά και μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών που προσπαθούν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στην περιοχή. Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τις συμπλοκές που έλαβαν χώρα κάποιους μήνες πριν μεταξύ αλλοδαπών, αναρχικών και ακροδεξιών οργανώσεων που εκτός των άλλων είχαν ως αποτέλεσμα να σφραγιστεί μόνιμα το πάρκο που υπάρχει επάνω στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και μοιάζει εγκαταλειμμένο.

Σύμφωνα με όσα μας κατήγγειλαν οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες, συχνό είναι το φαινόμενο επιθέσεων με σπάσιμο των βιτρινών σε καταστήματα που διατηρούν στην περιοχή αλλοδαποί, ενώ με τη σειρά τους αυτοί προχωρούν σε αντίποινα σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων που ανήκουν σε Έλληνες σε μία ιδιόμορφη βεντέτα. Και ενώ το φως της ημέρας κρύβει τα περισσότερα από αυτά που συμβαίνουν τις σκοτεινές ώρες, αλλά και τα δεκάδες συνθήματα στους τοίχους με ακροδεξιό περιεχόμενο αποκαλύπτουν λίγα από τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη στην πλατεία Αττικής. Εκεί όπου τις βραδινές ώρες, δεκάδες αλλοδαποί συνωστίζονται με κουβέρτες για να βγάλουν τη νύχτα και να πάρουν νωρίς το πρωί το δρόμο για άλλες πλατείες πιο κεντρικά όπως στην πλατεία Βικτωρίας. Όπως μας είπαν φαρμακοποιοί της περιοχής δεν είναι λίγες οι φορές που αλλοδαποί πηγαίνουν σε αυτούς με τσιμπήματα από σκώρους και ψύλλους ενώ σίγουρα υπάρχει μεγάλο ζήτημα υγιεινής αφού ως επί το πλείστον όλος αυτός ο κόσμος που παραμένει άστεγος στην περιοχή, χρησιμοποιεί δημόσιους χώρους για τις ανάγκες του.

Όπως είναι λογικό όλη αυτή η κατάσταση έχει ρίξει κατακόρυφα τις τιμές των ακινήτων στην περιοχή που ξεκινούν ακόμα και από τα 1000 ευρώ το τετραγωνικό για τα παλαιά σπίτια ενώ και στα καινούρια οι τιμές έχουν μειωθεί αισθητά.

Όσο για την βοήθεια από το κράτος, οι κάτοικοι έχουν πολλά παράπονα από όλα τα επίπεδα αφού όπως λένε η προσοχή του πολιτικού κόσμου σχεδόν στο σύνολο του, αρχίζει και σταματάει την προεκλογική περίοδο. Από την δυσαρέσκεια των κατοίκων γλιτώνει μόνο το αστυνομικό τμήμα της περιοχής που όπως μας είπαν κάνει ότι είναι δυνατόν για να κρατήσει την περιοχή υπό έλεγχο, πράγμα που όπως παραδέχονται δεν είναι αρκετό αν δεν γίνει κάτι για να αποκτήσουν οι άστεγοι αλλοδαποί, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.