Ο άνθρωπος που βρήκε τη δύναμη και κατήγγειλε τα κυκλώματα εκβιαστών που δρούσαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο ξενοδόχος Νίκος Χαλκιαδάκης, ιδιοκτήτης ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή της Σταλίδας, λύνει τη σιωπή του και αποκαλύπτει το πως οι υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης τον ταλαιπωρούσαν για χρόνια αποσκοπώντας σε μίζα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την επένδυση του ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Κρητικός επιχειρηματίας Νίκος Χαλκιαδάκης είναι ο άνθρωπος που είχε το σθένος να τα βάλει με το «σάπιο σύστημα» επίορκων δημόσιων υπαλλήλων με αποτέλεσμα οι Διωκτικές Αρχές της Αθήνας να συλλάβουν χθες δύο υπαλλήλους του Υπουργείου Ανάπτυξης , ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες συλλήψεις τις επόμενες
ημέρες.

Ο ίδιος είναι πολύ γνωστός στον ξενοδοχειακό τομέα, χαρακτηρίζεται ως ένας πολύ έντιμος επιχειρηματίας και συνεπής στα λόγια και τις πράξεις του.

Ο κ. Χαλκιαδάκης περιγράφει στην εφημερίδα Πατρίς, πως ξεκίνησε η περιπέτειά του και το πως αποφάσισε να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία τόσο στην ηγεσία του Υπουργείου, όπως λέει, όσο και στην Αστυνομία.

«Βρεθήκαμε λίγο πριν φαλιρίσουμε και γι αυτό αναγκάστηκα να κάνω την καταγγελία. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου μας εκβίαζαν και κρατούσαν τους φακέλους μας, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν τα θέματά μας. Αναγκαστήκαμε να μιλήσουμε με την ηγεσία του Υπουργείου η οποία μας άκουσε με πολλη προσοχή κι έτσι προχώρησε το θέμα» τονίζει.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, το έργο που είχε βαλτώσει λόγω της συμπεριφοράς συγκεκριμένων υπαλλήλων, αφορούσε σε ανακαίνιση και αναβάθμιση ξενοδοχειακής μονάδας.

«Τριάμισι χρόνια μας ταλαιπωρούσαν. Η ιστορία μας ξεκινάει το 2009. Το ποσό της επένδυσης ήταν πολύ μεγάλο και μας δούλευαν. Δεν είναι μόνο οι δύο υπάλληλοι που συνελήφθησαν, αλλά πολλοί περισσότεροι εκεί μέσα. Εγώ είχα δώσει χρήματα για να προχωρήσει το θέμα μου, γιατί μου έλεγαν ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν προχωράει. Μου υπόσχονταν ότι θα πάρω τα χρήματά μου πίσω σε έναν χρόνο. Αντί να περιμένω το Υπουργείο που θα κάνει τρία με τέσσερα χρόνια, αυτοί μου έλεγαν ότι θα έχω ξεμπερδέψει σε έναν χρόνο και θα έπαιρνα νωρίτερα τα χρήματα που δικαιούμουν εάν έκανα ότι μου ζητούσαν».

Ο ίδιος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες αναφορικά με την επιχείρηση που στήθηκε για τη σύλληψη των υπαλλήλων. «Αυτό είναι δουλειά της Αστυνομίας, αυτή τα σχεδίασε όλα. Εγώ απλώς πήγα στο προκαθορισμένο ραντεβού και έδωσα τα χρήματα που μου ζητήθηκαν. Το ραντεβού μας ήταν έκτος του Υπουργείου και τα χρήματα που ήταν προσημειωμένα τα έδωσα σε ένα άτομο» ανέφερε.

Η σύλληψη

Οι δύο υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης, ένας 58χρονος και μια 56χρονη προϊσταμένη τμήματος, συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ οι δύο υπάλληλοι συνελήφθησαν για δωροδοκία και η υπόθεση αφορά σε επιδοτούμενο πρόγραμμα ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη καταγγελία του Κρητικού επιχειρηματία, οι δύο υπάλληλοι είχαν εκβιαστικά παραλάβει σε παλαιότερο χρόνο το ποσό των 50.000 ευρώ. Χθες τους δόθηκαν άλλα 10.000 ευρώ που είχαν προσημειωθεί από το συνολικό απαιτούμενο ποσό των 120.000 ευρώ. Αρχικά οι συλληφθέντες είχαν απαιτήσει το 10% της δικαιούμενης επιδότησης, που ανέρχονταν στο ποσό των 300.000 ευρώ περίπου, και ύστερα από συνεχείς διαπραγματεύσεις το
ποσό ρυθμίστηκε στα 120.000 ευρώ.

Ο 58χρονος συλληφθείς υπηρετεί στη Διεύθυνση Οικονομικών, ενώ η 56χρονη είναι προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης και Παρακολούθησης Κοινοτικών Προγραμμάτων, του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία ο 58χρονος συνελήφθη χθες το μεσημέρι στην οδό Μητροπόλεως στο Κέντρο της Αθήνας την ώρα που παραλάμβανε, το προσημειωμένο ποσό των 10.000 ευρώ από τον επιχειρηματία από την Κρήτη.

Η 56χρονη συνεργός του δεν ήταν στο ραντεβού. Συνελήφθη λίγα λεπτά μετά μετά στο σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής, την ώρα που παραλάμβανε μερίδιο του προσημειωμένου ποσού από τον 58χρονο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας που αναδημοσιεύει το cretalive, ο Κρητικός ξενοδόχος χθες το μεσημέρι ενημέρωσε τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές ότι ενώ έχει εγκριθεί επιδότηση για αντίστοιχη επένδυση στην επιχείρηση, που διατηρεί στο Ηράκλειο ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, ο 58χρονος με συνεχή προσκόμματα απαιτούσε εκβιαστικά το ποσό των 120.000 ευρώ προκειμένου να προωθήσει-εγκρίνει τον φάκελο της επιδότησης.

Στο ραντεβού με τον Ηρακλειώτη ξενοδόχο ο 58χρονος υπάλληλος παρέλαβε 10.000 ευρώ που ήταν προσημειωμένα και τότε συνελήφθη.

Σε βάρος των δυο συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εκβίαση και δωροδοκία. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που συνελήφθησαν είχαν «ξηλωθεί» πριν από λίγο καιρό από την υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ είχε καταργηθεί όλη η υπηρεσία, όμως εξακολουθούσαν να πλησιάζουν επιχειρηματίες και επικαλούμενοι γνωριμίες και προσβάσεις στο υπουργείο ζητούσαν μίζες.

Σε δηλώσεις της η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι η διαφθορά θα τσακιστεί. Ανέφερε επίσης ότι οι νέοι επιτελείς της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων έχουν σαφή εντολή και σχέδιο: «Επιχείρηση Φως». Κάθε υποψία, κάθε καταγγελία, κάθε καθυστέρηση ελέγχεται και οδηγείται με κάθε τρόπο σε κάθαρση. «Τους συγχαίρω για τα άμεσα αποτελέσματα και το καθαρό μήνυμα: Η έντιμη διοίκηση δεν σταματά ποτέ, δείχνοντας μηδενική ανοχή στο έγκλημα
καταλήστευσης του δημοσίου χρήματος».

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, το σώμα που έχει δημιουργηθεί για να εντοπίζονται υποθέσεις διαφθοράς φαίνεται να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια έπεφταν θύματα εκείνων που τους εκβίαζαν συστηματικά.

Τονίζεται επίσης, ότι καμία από τις υποθέσεις που μέχρι σήμερα έχουν καταγγελθεί δεν έχει θαφτεί στο συρτάρι κάποιου γραφείου.