Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του 52χρονου που εισέβαλε στο εργοστάσιο Helesi στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής για απόπειρα ανθρωποκτονίας, πρόκληση σωματικής βλάβης η οποία χαρακτηρίζεται επικίνδυνη και κατά συρροή, απόπειρα εκβίασης, αρπαγή, οπλοφορία, οπλοχρησία και άσκοπους πυροβολισμούς.
Ο δράστης αφού άνοιξε πυρ με καραμπίνα εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου κι ενός υπαλλήλου, στη συνέχεια κρατούσε επί 12 ώρες ομήρους δυο εργαζόμενους.
Η δικηγόρος του, Σοφία Σαριπανίδου, μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι ο πελάτης της δεν είχε σκοπό να σκοτώσει κι αυτό, όπως είπε, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα τραύματα που προκάλεσε δεν είναι σε καίρια ζωτικά σημεία του ανθρώπινου σώματος.
Ανέφερε επίσης ότι σέβεται και εκτιμά τον εργοδότη και κουμπάρο του, δηλώνει μετανοιωμένος για τις πράξεις του και πως η κατάσταση εκτραχύνθηκε από λάθος χειρισμούς. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο πελάτης της έχει να λαμβάνει αποζημίωση από την εταιρεία, βρίσκεται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, πάσχει από μελαγχολία και πως η οικογένειά του, είναι στο πλευρό του.
Ο δράστης ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας θα οδηγηθεί εκ νέου ενώπιον της Εισαγγελέως.
Σημειώνεται ότι χθες το μεσημέρι, ο 52χρονος εμφανίσθηκε στα γραφεία της διοίκησης της εταιρείας κατασκευής κάδων απορριμμάτων Helesi ΑΕ στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, όπου όπως ισχυρίσθηκε ήρθε να ζητήσει τα δεδουλευμένα που του όφειλαν.
Αρχικά πυροβόλησε με την κυνηγετική του καραμπίνα τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, στο λαιμό στο χέρι και στα πλευρά ενώ στη συνέχεια πυροβόλησε και τραυμάτισε στα πόδια 30χρονο υπάλληλο. Οι δυο τραυματίες μπόρεσαν να διαφύγουν χάρη στην επέμβαση υπαλλήλων που βρίσκονταν στο χώρο, ενώ ο δράστης απειλώντας με την καραμπίνα έπιασε ομήρους δύο άλλους εργαζομένους, ηλικίας 64 και 51 χρόνων και «οχυρώθηκε» στο γραφείο της διοίκησης.
Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας που απέκλεισε το κτίριο της εταιρείας και συνέβαλε στην αποχώρηση των εργαζομένων με ασφάλεια. Παράλληλα κατέφθασαν δυνάμεις των ΕΚΑΜ, καθώς και διαπραγματευτές της αστυνομίας που άρχισαν να επικοινωνούν μέσω τηλεφώνου με το δράστη.
Αρχικά, ο 52χρονος ήταν ανένδοτος. Δεν ήθελε να μιλήσει με κανέναν και μάλιστα δε δίστασε να πυροβολήσει στον αέρα για εκφοβισμό.
Ταυτόχρονα, οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο της Κομοτηνής, όπου αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, ενώ ο 30χρονος υπάλληλος υποβλήθηκε σε επέμβαση στα πόδια.
Λίγο αργότερα, με συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας απελευθερώθηκαν και δύο εργαζόμενες, που είχαν κρυφθεί σε αποθηκευτικό χώρο του εργοστασίου.
Ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχιζόταν, ο δράστης έθεσε δύο αιτήματα, στους αστυνομικούς προκειμένου να πειστεί να παραδοθεί. Απαίτησε την καταβολή δεδουλευμένων ύψους 31 χιλιάδων ευρώ και την επαναπρόσληψή του στην εταιρία, στην οποία εργαζόταν από τον Ιούλιο του 2000 έως τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, οπότε και απολύθηκε.
Εν τω μεταξύ, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Εταιρεία Helesi ΑΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο δράστης, εργαζόταν ως υπάλληλος γραφείου στις εγκαταστάσεις της Κομοτηνής, από 20.07.2000 έως την απόλυσή του, την 31.08.2011, καθόσον επί μακρόν επεδείκνυε ασταθή ανάρμοστη και παραβατική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας».
Αργά το βράδυ ο 52χρονος ζήτησε και έλαβε από την ομάδα των διαπραγματευτών φάρμακα, ψυχογενούς χαρακτήρα, στο πλαίσιο αγωγής που όπως είπε του χορηγήθηκε για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Συγχρόνως οι αστυνομικοί ζητούσαν από τον δράστη να μιλούν με τους ομήρους, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι είναι καλά στην υγεία τους.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (12:45 πμ) και ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, ο 52χρονος πείσθηκε τελικά να παραδοθεί, απελευθερώνοντας και τους δύο εργαζόμενους που από το μεσημέρι κρατούσε ως ομήρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης διατηρούσε φιλικές σχέσεις με το διευθύνοντα σύμβουλο, καθότι και οι δυο κατάγονταν από το Αίγιο, ενώ όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην HELESI Κυριάκος Καλπακίδης, ο 52χρονος ως εργαζόμενος δεν είχε προκαλέσει, αλλά πρέπει να αντιμετώπιζε προβλήματα.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός, σε δηλώσεις του είπε ότι καταδικάζει το περιστατικό, τονίζοντας παράλληλα ότι θα «πρέπει να δούμε ποιος όπλισε το χέρι αυτού του ανθρώπου, τι τον έκανε να φτάσει εδώ. Η ανεργία, η οποία έχει διογκωθεί και το κόψιμο των μισθών, είναι προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης ο κ. Μαγαλιός επεσήμανε ότι λίγο πριν συμβεί η επίθεση, ο ίδιος είχε επισκεφθεί το συγκεκριμένο εργοστάσιο και συναντήθηκε με τον ιδιοκτήτη, καθότι οι εργαζόμενοι εδώ και δύο μήνες είναι απλήρωτοι.