Το παζλ των «μαύρων» σελίδων βίας στο κεφάλαιο ελληνικός αθλητισμός, μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το περασμένο Σάββατο, με τα όσα διαδραματίστηκαν πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση του τελικού για το Κύπελλο Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο. Στο πέρασμα των χρόνων, η βία των οπαδών έχει δείξει ουκ ολίγες φορές το σκληρό της πρόσωπο, με άφθονο αίμα, πολλούς νεκρούς και σοβαρότατα επεισόδια που αμαύρωσαν την εικόνα του ελληνικού αθλητισμού της χώρας που γέννησε το Ολυμπιακό Πνεύμα και το Ολυμπιακό Ιδεώδες.
Οκτώβριος 1986: Το πρώτο θύμα στο… πεδίο του χουλιγκανισμού! Πριν από τον αγώνα της Λάρισας με τον ΠΑΟΚ, στο γήπεδο Αλκαζάρ, σημειώνονται σοβαρά επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, από την πλευρά που βρίσκονταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ εκτοξεύτηκε φωτοβολίδα, η οποία βρίσκει στην καρωτίδα τον Χαράλαμπο Μπλιώνα, ο οποίος καθόταν στο πέταλο των φίλων της Λάρισας. Ο άτυχος φίλαθλος της Λάρισας αφήνει την τελευταία του πνοή στο γήπεδο.
Ιανουάριος 1991: Ο δεύτερος νεκρός και μάλιστα ανήλικος! Ο 15χρονος Γιώργος Παναγιώτου, οπαδός του Ολυμπιακού, δέχεται κροτίδα στην κοιλιακή χώρα, στα επεισόδια που σημειώνονται πριν την έναρξη του αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός στη Νέα Φιλαδέλφεια (διακόπηκε από τη ρίψη καπνογόνου). Ο νεαρός μαθητής πέφτει νεκρός.
Φεβουάριος 1991: Στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», το ρολόι έδειχνε το 88ο λεπτό. Οπαδοί του Ολυμπιακού, μη μπορώντας να δεχθούν ότι η ομάδα τους ήταν στο 2-2 με τον Αθηναϊκό, μπαίνουν στο γήπεδο και ξυλοκοπούν τον ποδοσφαιριστή των φιλοξενουμένων, Χρήστο Δημόπουλο (σ.σ το …αμάρτημά του ήταν ότι είχε υπάρξει ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού), τον κάμεραμαν της ΕΡΤ, Ζάππα αλλά και τον διαιτητή της αναμέτρησης. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αργύρης Σαλιαρέλης γράφει ιστορία ενώπιον του αθλητικού δικαστή, υποστηρίζοντας ότι «οι οπαδοί μας είναι επιστήμονες, δεν είναι αλήτες», λέγοντας πως ο κόσμος που μπήκε από τη Θύρα 4 στο γήπεδο δεν είχε να κάνει με χούλιγκαν. Ο Ολυμπιακός μηδενίστηκε, του αφαιρέθηκαν βαθμοί και έπαιξε πέντε ματς μακριά από το Φάληρο.
Απρίλιος 1993: Οπαδός του Παναθηναϊκού, ήταν το τρίτο κατά σειρά θύμα της οπαδικής βίας, αυτή τη φορά σε αγώνα μπάσκετ (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός). Ο Γιώργος Καρνέζης από το σύνδεσμο του Ζωγράφου, περνάει έξω από ένα μαγαζί με ηλεκτρονικά και φλιπεράκια στην πλατεία της Γλυφάδας. Γίνεται αντιληπτός από 5-6 άτομα που του επιτίθενται με μπουκάλια και μαχαίρια. Μετά από λίγα λεπτά, αφήνει στο πεζοδρόμιο την τελευταία του πνοή, ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες.
Μάιος 1995: Ο διαιτητής Μπάκας πέφτει θύμα της οπαδικής βίας. Αφού πρώτα τις «έφαγε» στο γήπεδο στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας («σφύριξε» πέναλτι στο 119` υπέρ του Παναθηναϊκού), δέχθηκε και επίθεση από αγνώστους δέκα ημέρες αργότερα. Η επίθεση με λοστούς στην οδό Αλίμου σημειώθηκε μέσα σε ταξί. Οι δράστες περικύκλωσαν το ταξί, αποβίβασαν δια της βίας τον διαιτητή και του επιτέθηκαν. Ο ίδιος είχε καταγγείλει πως μετά τον αγώνα δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα και για τον λόγο αυτό είχε ζητήσει αστυνομική προστασία.
Νοέμβριος 1997: Με τη λήξη του αγώνα Ιωνικός-Ολυμπιακός, στο γήπεδο της Νεάπολης Νίκαιας, ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Ιωνικός, Νίκος Κανελλάκης, δίνει χαστούκι στον διαιτητή Αργύρη Παπαχίντζιο και αυτό αποτελεί την αφορμή ώστε το γήπεδο να μετατραπεί σε αρένα συγκρούσεων μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων. Στις συγκρούσεις έλαβαν μέρος και οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των Καραταϊδη και Νταμπίζα από πλευράς Ολυμπιακού, ενώ ο προπονητής του Ιωνικού, Σωκράτης Γέμελος, φεύγει από το γήπεδο με σπασμένη μύτη. Πέντε οπαδοί διακομίστηκαν στο Τζάννειο, αλλά κανείς δεν παρέμεινε μετά από τις πρώτες βοήθειες που τους παρασχέθηκαν.
Νοέμβριος 1997: Οπαδοί του Παναθηναϊκού στο… αδιάφορο ματς με την Προοδευτική, βγαίνουν έξω από τη Θύρα 1 του ΟΑΚΑ και πυρπολούν με βόμβες μολότοφ πούλμαν των ΜΑΤ. Οι χούλιγκαν επιστρέφουν στη Θύρα 1, όπου επικρατεί κομφούζιο, αφού οι αστυνομικοί χτυπούσαν αδιακρίτως, ενώ παράλληλα γίνονταν και χρήση δακρυγόνων. Οι ταραξίες σπάνε καθίσματα και τα εξαπολύουν εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ. Οι «μάχες» σώμα με σώμα συνεχίζονται για αρκετή ώρα.
Δεκέμβριος 1997: Σκηνές ροκ στο ΟΑΚΑ. Χούλιγκαν του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού δίνουν μάχες σώμα με σώμα, βάζουν φωτιές (κάηκαν συνολικά 1.776 καθίσματα), ενώ αρκετοί διακομίζονται με τραύματα σε κοντινά νοσοκομεία.
Οκτώβριος 1998: Το ακυρωθέν γκολ του Τάκολα, στην αναμέτρηση της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, αλλά και το γεγονός ότι ο διαιτητής Παπαπέτρου σφύριξε τη λήξη του αγώνα στο 83`, πρόσθεσαν ακόμη ένα κεφάλαιο στα κρούσματα βίας. Τόσο ο διαιτητής αλλά πολύ περισσότερο ο βοηθός του (Φεσόπουλος), έπεσαν θύματα ωμής βίας.
Νοέμβριος 1999: Στην κεκλεισμένων των θυρών, Νέα Φιλαδέλφεια, οι ποδοσφαιριστές και στη συνέχεια ο προσωπικός φρουρός του Βίκτωρα Μητρόπουλου, ήταν οι πρωταγωνιστές νέων επεισοδίων. Ο διαιτητής Δημητρόπουλος μετατρέπεται σε… κόκκινο πανί για τους παίκτες της Ένωσης (δεν έδωσε ένα πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ, ενώ καταλόγισε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού) και ειδικά για τον Μιχάλη Κασάπη. Ο νυν προπονητής του Φωκικού, επιτίθεται στον διαιτητή τον οποίο και ξυλοκοπεί, με αποτέλεσμα αργότερα να τιμωρηθεί με ποινή 24 αγωνιστικών. Και σαν να μην έφταναν τα εντός αγωνιστικού χώρου, στο Members Club του «Νίκος Γκούμας», ο προσωπικός φρουρός του Βίκτωρα Μητρόπουλου, αρχίζει να πυροβολεί, στην προσπάθειά να τον προστατέψει. Τα ευτράπελα, με κλωτσιές και μπουνιές, συνεχίστηκαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.
Απρίλιος 2001: Ο Ηλίας Σολάκης δέχεται απίστευτο ξύλο από οπαδούς του ΟΦΗ, στο «Γεντί Κουλέ». Οι οπαδοί των Κρητικών, μην μπορώντας να δεχτούν την ήττα από την Παναχαϊκή, επιτέθηκαν στους παίκτες του αχαϊκού συγκροτήματος. Κάποιοι πρόλαβαν να κρυφτούν στην καταπακτή, όμως κάποιοι άλλοι, όπως ο Σολάκης, παρέμειναν εντός γηπέδου με αποτέλεσμα να δεχτεί το απίστευτο μένος των Κρητικών που θεώρησαν ότι οι παίκτες της Παναχαϊκής ήταν υπεύθυνοι για την εξέλιξη του σκορ.
Σεπτέμβριος 2001: Άρωμα… UEFA είχαν τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας, στην ευρωπαϊκή αναμέτρηση του ΠΑΟΚ απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Στο πλαίσιο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, οπαδοί του ΠΑΟΚ βλέποντας την ομάδα τους να έχει δεχτεί τρία τέρματα στο πρώτο ημίχρονο, βάζουν φωτιές στο γήπεδο, με αποτέλεσμα το ματς να διακοπεί στο 45`. Αντίθετα απ` ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου ο νόμος της ατιμωρησίας κυριαρχεί, στην περίπτωση του ΠΑΟΚ η «καμπάνα» της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ήταν εξαιρετικά βαριά. Διετής αποκλεισμός απ` όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Μάρτιος 2002: Ο καταλογισμός πέναλτι εις βάρος του Παναθηναϊκού, στο 92ο λεπτό του ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μετατρέπει τον διαιτητή Ευθυμιάδη σε κόκκινο πανί για τους «πράσινους». Το ματς λήγει ισόπαλο 1-1, με τον Έλληνα ρέφερι να δέχεται επίθεση στο κέντρο του γηπέδου με κλωτσιές και γροθιές από οπαδούς του Παναθηναϊκού και να αποχωρεί αιμόφυρτος από το γήπεδο. Σε άλλο σημείο του γηπέδου, οπαδοί των «πρασίνων» χτυπούν στη φυσούνα τους Καστίγιο και Γεωργίου.
Μάιος 2002: Χαρακτηρίστηκε ως ο… λιθοβολισμός του μπάσκετ. Δύο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ και ενώ η αποστολή των «πρασίνων» κατευθυνόταν μέσω της λεωφόρου Συγγρού για τον Πειραιά, δέχτηκε επίθεση αγνώστων με πέτρες παρά τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Αποτέλεσμα ήταν να σπάσουν δυο τζάμια του πούλμαν και να τραυματιστούν 5 παίκτες των «πρασίνων» και να μεταφερθούν στο «Τζάνειο». Συγκεκριμένα, οι Αλβέρτης, Μπαλογιάννης, Σβορώνος, Καλαϊτζής και Αλμπάνο ήταν αυτοί που τραυματίστηκαν από τα σπασμένα γυαλιά, ενώ ο Αλμπάνο είχε και χτύπημα στο κεφάλι από την πέτρα που διαπέρασε το λεωφορείο. Ελαφρύτερα χτυπημένοι ήταν οι Μουλαομέροβιτς, Κουτλουάι.
Μάιος 2003: Βροχή… φωτοβολίδων στο γήπεδο της Ριζούπολης. Πριν την έναρξη του αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, ο οποίος θα έκρινε τον τίτλο, ο Μπασινάς βγαίνει με πολιτική περιβολή στον αγωνιστικό χώρο. Οι φωτοβολίδες που τον… στοχεύουν, τον κάνουν να αδυνατεί να επιστρέψει στα αποδυτήρια. Με την παρέμβαση παικτών του Ολυμπιακού, ο Μπασινάς μπαίνει στη φυσούνα, στην οποία όμως δέχεται επίθεση από οπαδούς του πειραϊκού συγκροτήματος.
Δεκέμβριος 2004: Οπαδοί του Άρη από τα επίσημα μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν γκολ της ομάδες τους απέναντι στον Πανιώνιο. Στην πορεία τους προς τη σέντρα, ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου, Ντρόμπνι, δέχεται μπουνιά με αποτέλεσμα να προκληθεί γενική σύρραξη με πολλά επεισόδια και συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ιανουάριος 2005: Η λογική του… παραλόγου σε όλο της το μεγαλείο. Στη Νέα Σμύρνη, ο αγώνας του Πανιωνίου απέναντι στον Ολυμπιακό, σημαδεύεται από άγριες συμπλοκές οπαδών στις κερκίδες αλλά και εντός του αγωνιστικού χώρου. Ο αγώνες μετά από απόφαση διαιτητών και αστυνομίας, δεν αρχίζει ποτέ. Οι αρμόδιες αρχές αφαιρούν βαθμούς, τους οποίους ωστόσο επιστρέφουν αφού επικρατεί η άποψη ότι ο αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες πρέπει να γίνει εκ νέου. Αυτό και γίνεται ένα μήνα μετά. Η ατιμωρησία σε όλο της το μεγαλείο!
Μάιος 2005: Για δεύτερη φορά μέσα στη συγκεκριμένη σεζόν, οι οπαδοί του Άρη είναι οι πρωταγωνιστές σοβαρών επεισοδίων. Στο ματς απέναντι στον Ηρακλή, οπαδοί του Άρη μπήκαν στο γήπεδο και απειλούσαν τους παίκτες του «γηραιού» να κάτσουν να χάσουν, ώστε η ομάδα τους να γλυτώσει τον υποβιβασμό. Το ματς βρισκόταν ήδη στο 0-2 υπέρ του Ηρακλή. Ο διαιτητής Μπριάκος υποχρεώθηκε να διακόψει τον αγώνα για 20 λεπτά. Ο Κουεμάχα στο 42` μείωσε για τον Αρη, μερίδα οπαδών του οποίου μπήκε εκ νέου στο γήπεδο προπηλακίζοντας τους Κατσιαμπή και Αμπάρη. Αυτή τη φορά ο διαιτητής Μπριάκος διέκοψε οριστικά το ματς και ο Άρης τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών αλλά και τιμωρία της έδρας του, γεγονός που τον οδήγησε στον υποβιβασμό στη Β` Εθνική.
Μάιος 2005: Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Άρη στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, άρχισε με πετροπόλεμο ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων που έφτασαν σχεδόν μαζί στο γήπεδο. Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και εντός γηπέδου, όταν περίπου μισή ώρα πριν την έναρξη, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο οπαδοί του Άρη, οι οποίοι ωστόσο απομακρύνθηκαν από τα ΜΑΤ πριν εκτραχυνθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση.
Νοέμβριος 2005: Το τηλεοπτικό βαν του ιδιωτικού σταθμού Alpha, που κάλυπτε την αναμέτρηση της Λιβαδειάς με την ΑΕΚ, πληρώνει το τίμημα της οπαδικής οργής. Χούλιγκαν της ΑΕΚ, αφού πρώτα προκαλούν σοβαρά επεισόδια στη πρωτεύουσα της Βοιωτίας, σπάζοντας και καίγοντας αυτοκίνητα, στη συνέχεια επιτίθενται εναντίον του βαν, το οποίο γίνεται παρανάλωμα του πυρός. Η Αστυνομία, επεμβαίνει κάνοντας χρήση δακρυγόνων, όμως ετεροχρονισμένα.
Ιούνιος 2006: Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση αεροβόλου όπλου στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Ο φροντιστής του Ολυμπιακού, Δημήτρης Πασχόπουλος, δέχθηκε δύο σφαίρες από αεροβόλο όπλο (σε πλάτη και πόδι) αμέσως μετά τη λήξη του τρίτου τελικού ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.
Σεπτέμβριος 2006: Ευρωπαϊκός εφιάλτης βίας για τον Παναθηναϊκό. Στο ματς με τη Μέταλουργκ Ζαπορίζια (1-1) στο Παμπελοποννησιακό, οπαδοί των «πρασίνων» μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και προσπαθούν να χτυπήσουν τον προπονητή της ομάδας, Μπάκε. Ο τελευταίος προλαβαίνει να ξεφύγει, την ίδια στιγμή που οι οπαδοί του Παναθηναϊκού πετούν καθίσματα στον αγωνιστικό χώρο. Θύματα της βίας οι Παπαδόπουλος και Μάντζιος που δέχθηκαν κλωτσιές και χτυπήματα από «φίλους» της ομάδας τους.
Μάρτιος 2007: Στη Λεωφόρο Λαυρίου και σε προκαθορισμένο ραντεβού των οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού (πριν την έναρξη του αγώνα βόλεϊ γυναικών ανάμεσα στις δύο ομάδες), ο Μιχάλης Φιλόπουλος δολοφονείται άγρια από χούλιγκαν του Ολυμπιακού.
Μάρτιος 2008: Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το κλειστό γήπεδο της Ιεράπετρας, πριν την έναρξη του δεύτερου ημιτελικού για το Κύπελλο Ελλάδας γυναικών στο βόλεϊ, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούστηκαν μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας μέχρι και φωτοβολίδες. Ακολούθησε διακοπή ρεύματος, με τη συσκότιση να βοηθάει στην εξομάλυνση της κατάστασης.
Δεκέμβριος 2008: Απίστευτα έκτροπα στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στην υδατοσφαίριση, στο κολυμβητήριο του Χαλανδρίου. Μετά το τέλος της αναμέτρησης, περίπου 100 οπαδοί των «πρασίνων» προσέγγισαν τον πάγκο του Ολυμπιακού και επιτέθηκαν στον προπονητή των «ερυθρολεύκων», Βαγγέλη Πάτερο αλλά και στους παίκτες. Ο απολογισμός τραγικός: ο Ντόσκας δέχθηκε χτύπημα με λοστό και υπέστη κάταγμα στο πόδι, ενώ στον Πάτερο έγιναν 10 ράμματα στο κεφάλι. Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και έξω από το κολυμβητήριο. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, ενώ ορισμένοι εξ αυτών τραυματίστηκαν στο κεφάλι.
Ιανουάριος 2009: Στο final-8 του κυπέλλου Ελλάδας ανδρών στο βόλεϊ, πριν από την έναρξη του αγώνα ΕΑ Πατρών-Ολυμπιακός αλλά και την αναμέτρηση Ηρακλής-Παναθηναϊκός, οπαδοί συγκρούστηκαν στους εξωτερικούς χώρους του γηπέδου εκτοξεύοντας πέτρες, σίδερα, ξύλα και βόμβες μολότοφ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν δύο άτομα που διακομίστηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
Μάρτιος 2009: Με τη λήξη του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, οπαδοί των γηπεδούχων μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο, με έναν εξ αυτών να κινείται απειλητικά εναντίον του Νικοπολίδη. Αυτός απαντάει με κλωτσιά, δίνοντας το έναυσμα για γενικευμένα επεισόδια.
Οκτώβριος 2010: Από τραγικά επεισόδια σημαδεύτηκε ο αγώνας Νέων μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ. Στο ημίχρονο του αγώνα που διεξαγόταν στο γήπεδο Σουρωτής, ομάδα περίπου 50 ανδρών με κράνη και κουκούλες, εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο και κρατώντας λοστούς και άλλα αντικείμενα άρχισαν να χτυπούν και να κυνηγούν φιλάθλους και άλλους παράγοντες της αναμέτρησης. Από την επίθεση τραυματίστηκε ο υπεύθυνος των ακαδημιών του Άρη, Νίκος Πασαλής.
Μάιος 2010: Θλιβερά επεισόδια σημειώνονται στην πόλη της Λαμίας, ανάμεσα σε οπαδούς του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, πριν από την έναρξη του φάιναλ φορ για το Κύπελλο Ελλάδας στο χάντμπολ ανδρών. Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στο κλειστό της Λαμίας, ανάμεσα σε οπαδούς των δύο ομάδων, με αποτέλεσμα ο γγΑ, Πάνος Μπιτσαξής να αναβάλλει επ` αόριστον τη διοργάνωση.
Ιούνιος 2010: Μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού εισέρχεται (χωρίς εισιτήρια) στο ΣΕΦ, πριν από τον 5ο τελικό με τον Παναθηναϊκό και προσπαθούν να επιτεθούν κατά δημοσιογράφων. Ακολούθησε «μάχη» με τα ΜΑΤ, τα οποία έκαναν χρήση χημικών και δακρυγόνων. Οι συμπλοκές θύμιζαν πεδίο μάχης, με τα σπασμένα καθίσματα να εκτοξεύονται το ένα μετά το άλλο εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ. Ο αγώνας ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση, όμως διεκόπη και πάλι όταν κροτίδα έπεσε στον πάγκο των «πρασίνων».
Οι διαιτητές ζήτησαν την εκκένωση του γηπέδου, κάτι που έγινε εν μέρει. Με εναπομείναντα χρόνο 1 λεπτό 3 δευτερόλεπτα και με την ήττα να φαίνεται μη αναστρέψιμη για την ομάδα του Ολυμπιακού, οι λιγοστοί οπαδοί των «ερυθρολεύκων» που βρίσκονταν στα «πέταλα» ξεκίνησαν νέο γύρο από ρίψη κροτίδων και αντικειμένων μέσα στο παρκέ.
Παρά την προτροπή του α` διαιτητή, Λάζαρου Βορεάδη, στους παίκτες του Παναθηναϊκού να επιστρέψουν στο παρκέ για το τελευταίο λεπτό, οι οπαδοί του Ολυμπιακού έσπασαν καθίσματα και τα εκσφενδόνισαν στο παρκέ μαζί με φωτοβολίδες. Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και δεν υπήρχε άλλη επιλογή, από το να αποχωρήσουν οι «πράσινοι» στα αποδυτήρια με τον αγώνα να κατακυρώνεται οριστικά υπέρ του Παναθηναϊκού.
Ιανουάριος 2011: Από σοβαρά επεισόδια σημαδεύτηκε το ντέρμπι της Β` Εθνικής ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον ΟΦΗ. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, οπαδός των γηπεδούχων εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και χτύπησε τον τερματοφύλακα του ΟΦΗ, Πολυχρόνη Βεζυρίδη. Ο διαιτητής Λαμπρόπουλος διέκοψε (για ακόμη μία φορά) το ματς, με τον γκολκίπερ των Κρητικών με μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Το ματς άρχισε και πάλι (!) μετά από περίπου μία ώρα, με τον Μπερτίν να αποβάλλεται επειδή κυνήγησε και χτύπησε τον οπαδό που είχε επιτεθεί στον συμπαίκτη του.
Ιανουάριος 2011: Σε… κλοιό χημικών βρέθηκε το Πανθεσσαλικό, περίπου μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα Ολυμπιακός Βόλου-ΠΑΟΚ. Οπαδοί του «δικέφαλου» επιχείρησαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήρια, με συνέπεια η αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών. Η ένταση μεταφέρθηκε εντός γηπέδου, με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να σπάνε καθίσματα και να βάζουν φωτιές.
Απρίλιος 2011: Το τελευταίο (ελπίζουμε) κεφάλαιο στην οπαδική βία. Η αρχή έγινε πριν την έναρξη του τελικού για το Κύπελλο Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο σε διάφορες περιοχές της Αθήνας με σπασμένους συνδέσμους, συμπλοκές με αστυνομικούς κ.α. Το… κύμα βίας μεταφέρθηκε εντός αγωνιστικού χώρου, αφού η είσοδος οπαδών της ΑΕΚ υποχρέωσε τον διαιτητή Κάκκο να σφυρίξει τη σέντρα με μεγάλη καθυστέρηση, όμως το… κερασάκι στην τούρτα μπήκε με τη λήξη.
Εκατοντάδες οπαδοί της ΑΕΚ είχαν μπει στο γήπεδο περιμένοντας το τελευταίο σφύριγμα και μετά από δύο λεπτά καθυστέρησης (από τα 9 που είχαν υποδειχθεί) έκαναν ντου στον αγωνιστικό χώρο. Πολλοί από αυτούς ξέχασαν τη νίκη της ομάδας τους και κατευθυνθήκαν στην κερκίδα των οπαδών του Ατρόμητου.
Οι παίκτες του Γιώργου Δώνη είχαν μαζευτεί εκεί περιμένοντας την απονομή και δέχθηκαν άνανδρη επίθεση. Απάντησαν κι αυτοί με χτυπήματα, ενώ οι χούλιγκαν της Ένωσης απομακρύνθηκαν με τη δυναμική επέμβαση της αστυνομίας. Τα επεισόδια πήραν εκτεταμένο χαρακτήρα ανάμεσα σε οπαδούς και αστυνομία, με όλους όσοι βρίσκονταν στις κερκίδες (και φυσικά αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία) να αποδοκιμάζουν την αλητεία. Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα. Οπαδοί οπλισμένοι με καδρόνια, διαφημιστικές πινακίδες και σιδερένιους λοστούς, εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν με ρίψη χημικών. Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, οπαδοί έσπασαν και κάμερες της ΝΕΤ, που κάλυπτε τηλεοπτικά τον αγώνα.
Τα εκτός γηπέδων θύματα της βίας
Τα θύματα του τυφλού οπαδικού μίσους πάντως, δεν είναι μόνο αυτά, αφού η βία έχει δείξει το πρόσωπό της και εκτός αγωνιστικών χώρων. Το 1985, σε νυκτερινό μαγαζί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, σημειώνονται επεισόδια μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.
Η κατάληξη ήταν δύο οπαδοί της Ένωσης να μαχαιρωθούν, ο ένας εκ των οποίων κατέληξε 20 ημέρες αργότερα. Την ίδια χρονιά, σε συμπλοκή θαμώνων καφετέριας στην Καλλιθέα, οπαδοί του Ολυμπιακού επιτίθενται με σπασμένα μπουκάλια σε οπαδούς της ΑΕΚ με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του Κώστα Γιάνναρη, οπαδού της ΑΕΚ, ο οποίος και μένει τυφλός.
Τρία χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 1982, ο Άρης Δημητριάδης που ήταν αθλητής ποδηλασίας στον ΑΣΕ Πέρα, άφησε την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο από χτυπήματα στο κεφάλι που του προκάλεσαν δύο αδέλφια, οπαδοί του Άρη.
Ο Δημητριάδης, ο οποίος σημειωτέον δεν ασχολούνταν καθόλου με το ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τους δράστες σχολίασε ειρωνικά τη βαριά ήττα του Άρη με αποτέλεσμα να πέσει θύμα άσχημο ξυλοδαρμού. Εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.