Τα έσοδα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ακολουθούν μια συνεχώς φθίνουσα πορεία, που για τις λειτουργικές και λοιπές δαπάνες φτάνει σε ποσοστό περίπου 40%, ενώ για τις επενδύσεις 47%.

Αυτά δήλωσε σε συνέντευξη τύπου σήμερα ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημήτρης Δράκος.
Μίλησε για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τα οποία πρέπει να τύχουν άμεσης επίλυσης, αφού γίνονται σταδιακά εντονότερα, προσθέτοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της αδυναμίας πληρωμής των λειτουργικών δαπανών της.

Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ ανέφερε ότι παράλληλα, εξακολουθούν να υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως το ζήτημα του προσωπικού, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε σύγχυση.

«Ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οδεύει προς το τέλος της ύπαρξής του, πλήρως απαξιωμένος. Οι αιρετές Περιφέρειες του “Καλλικράτη”, ως καθολικές διάδοχοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ήδη “προικίζονται” με τα πρώτα τους χρέη».

Ο κ. Δράκος κατέληξε: «Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της αδυναμίας πληρωμής των λειτουργικών δαπανών της, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη. Και όλη αυτή η δυσπραγία συνεπάγεται τη μεταφορά τεράστιων βαρών στην αιρετή Περιφέρεια, υποσκάπτοντας το νέο θεσμό».