Στο «μικροσκόπιο» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), στο σκέλος που επιτρέπει επιπλέον τετραγωνικά στο ύψος των κτιρίων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Τέσσερις υποθέσεις θα συζητηθούν αύριο ενώπιον της Ολομέλειας, όπου παραπέμφθηκαν λόγω σπουδαιότητας.

Με αποφάσεις του, το Ε Τμήμα του έχει, ήδη, κρίνει αντισυνταγματικές τις επίμαχες διατάξεις, αλλά λόγω της βαρύνουσας σημασίας, η υπόθεση παραπέμφθηκε για τελική – και αμετάκλητη-απόφαση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία εκτιμάται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καλείται, μεταξύ άλλων, να αποφασίσει:

Ι) εάν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), με τις οποίες δίνονται κίνητρα για την αύξηση της δόμησης και την προσαύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους (έτσι όπως αυτό καθορίζεται σε ειδικές ανά περιοχή διατάξεις), προκειμένου να κατασκευαστούν φιλικά για το περιβάλλον κτίρια και να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια θα κρίνει αν είναι συνταγματικές οι διατάξεις που επιτρέπουν (i) την αύξηση του συντελεστή δόμησης (κατά 10%, 15% και 20%), εάν ο κατασκευαστής μειώσει το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου (κατά 10%, 15% και 20% αντίστοιχα),

(ii) την αύξηση του συντελεστή δόμησης (κατά 5% ή 10%), εάν αναβαθμιστεί ενεργειακά το κτίριο,

(iii) την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κάθε κτιρίου κατά 1 μ., εάν χρησιμοποιηθεί το ισόγειο και η pilotis ως χώρος στάθμευσης οχημάτων ή εάν κατασκευαστεί φυτεμένο δώμα με κτίσμα ή εάν μειωθεί το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου κατά 5%,

(iv) την κατασκευή φυτεμένου δώματος (το οποίο περιλαμβάνει κτίσμα μέγιστης επιφάνειας 35 τ.μ. και μέγιστου ύψους 3,40 μ.) χωρίς να προσμετράται στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κάθε κτιρίου

(v) να μην προσμετρώνται στον οριζόμενο συντελεστή δόμησης ορισμένες κατασκευές, όπως πατάρια, σοφίτες, έρκερ, φυτεμένα δώματα και κλιμακοστάσια.

ΙΙ) εάν πριν από τη θέσπιση των διατάξεων αυτών του ΝΟΚ έπρεπε να προηγηθεί στρατηγική εκτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ για τα σχέδια ή προγράμματα που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ως γνωστόν, το Σύνταγμα επιβάλλει η χωροταξική και πολεοδομική διαμόρφωση της χώρας να γίνεται μετά από ορθολογικό σχεδιασμό, με σεβασμό στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε περιοχής, να μην προκαλεί επιδείνωση στους όρους διαβίωσης των κατοίκων και να έχει προηγηθεί ειδική επιστημονική μελέτη.