Πλημμελής αποδεικνύεται η έρευνα των αρχών σχετικά με τη φωτιά στο πευκοδάσος της Ύδρας, που συνδέεται με την περίφημη θαλαμηγό, το πλήρωμα της οποίας συνελήφθη με τον πλοίαρχο και τον υποπλοίαρχο να προφυλακίζονται και τα υπόλοιπα 11 μέλη να αφήνονται ελεύθερα με εγγυήσεις και περιοριστικούς όρους.

Το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή σενάριο για το πώς προέκυψε η φωτιά στην Ύδρα, είναι ότι δύο άτομα από το σκάφος, πιθανότατα νεαρά και ίσως με συνοδεία κάποιου μεγαλύτερου, βρέθηκαν με φουσκωτό στην ακτή. Εκεί άναψαν βεγγαλικά, τα οποία προκάλεσαν τη φωτιά. Επέστρεψαν στη θαλαμηγό και πλέον βρίσκονται στο μακρινό Καζακστάν.

Στην κατάθεσή του ο πλοίαρχος αναφέρει: «Ουδεμία χρήση φωτοβολίδων, βεγγαλικών ή πυροτεχνημάτων οιασδήποτε μορφής ουδέποτε έγινε από οποιονδήποτε στη θαλαμηγό ή εκτός αυτής. Σε σχετικό έλεγχο βρέθηκαν όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες άθικτες. Ο μάρτυρας παραπλέοντος σκάφους αναφέρει ρητά στην κατάθεσή του ότι ουδέποτε μίλησε για εκτόξευση πυροτεχνημάτων από τη θαλαμηγό Persefoni I».

Σύμφωνα με το MEGA και το LIVE News, οι «αδιάφθοροι» ερευνούν για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας τους αξιωματικούς πυροσβεστικής και λιμενικού που χειρίστηκαν την υπόθεση, καθώς αρχικά άφησαν τη θαλαμηγό να φύγει από το σημείο της πυρκαγιάς αλλά κυρίως άφησαν τα 10 άτομα από το Καζακστάν να αποχωρήσουν για τη χώρα τους.

Τώρα που οι κροτίδες έχουν πια βρεθεί θα μπορούσε να γίνει ανάλυση DNA και αποτυπωμάτων ώστε να προκύψει ο ένοχος. Πλέον θα χρειαστεί να κινηθούν διαδικασίες δικαστικής συνδρομής.

Ποινική δίωξη και κατά των επιβατών της «Περσεφόνης»

Προκαταρκτική έρευνα για τους χειρισμούς Πυροσβεστικής και Λιμενικού στην υπόθεση της φωτιάς στην Ύδρα διέταξε η Εισαγγελία Πειραιά.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η Άννα Κανδύλη στο Live News, η έρευνα θα επικεντρωθεί σε στελέχη του Λιμενικού, καθώς η θαλαμηγός «Περσεφόνη» είχε δέσει και σε άλλο λιμάνι της Ύδρας, όπου εκεί θα έπρεπε να δράσουν τα στελέχη του Λιμενικού και να διατάξουν την παραμονή της θαλαμηγού.

Ωστόσο, η θαλαμηγός έφτασε στη Βουλιαγμένη κι εκεί δεν ειδοποιήθηκε καμία από τις Αρχές, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αποχωρήσουν από τη χώρα μας και να γυρίσουν πίσω στο Καζακστάν.

Όσον αφορά την Πυροσβεστική, η αστοχία της αφορά τη μη ενημέρωση της εισαγγελίας όταν η θαλαμηγός «Περσεφόνη» έφτασε στη Βουλιαγμένη, ενώ ούτε διενεργήθηκε αυτοψία στο πλοίο.

Παράλληλα, ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία κατά των 8 ενηλίκων επιβατών της θαλαμηγού από το Καζακστάν.