Ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας μεταφέρθηκε το πρωί στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, χωρίς να φορά χειροπέδες, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.

Πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας, απαντώντας στις αντιδράσεις, παραπέμπουν στον τρόπο που διεξάγονται οι μεταγωγές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, το Προεδρικό Διάταγμα 141 / 1991 αναφέρει τα εξής: «Οι μεταγόμενοι δεσμεύονται με χειροπέδες, με εξαίρεση τους γέροντες, τους ανήλικους, τους κληρικούς και εκείνους για τους οποίους θεωρείται περιττή η χρήση του μέτρου, εξαιτίας σωματικής ανικανότητας, αναπηρίας ή ασθένειας, καθώς και εκείνους οι οποίοι, κατά την κρίση του επικεφαλής της συνοδείας, με βεβαιότητα δεν θεωρούνται ύποπτοι απόδρασης. Όσοι κατά την κρίση του διοικητή ή διευθυντή της Υπηρεσίας που διατάσσει τη μεταγωγή είναι επικίνδυνοι ή ύποπτοι απόδρασης, δεσμεύονται έστω και αν ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες που εξαιρούνται από τη δέσμευση με χειροπέδες».

Το «θέατρο» του Απόστολου Λύτρα με τις χειροπέδες

Η απάντηση της Ελληνικής Αστυνομίας ήρθε μετά τη θύελλα αντιδράσεων που είχαν δημιουργήσει τα πλάνα στα οποία ο γνωστός ποινικολόγος φαίνεται να φοράει χειροπέδες, όπως φαίνεται στα στιγμιότυπα που είδαν το φως της δημοσιότητας να παριστάνει ότι φοράει χειροπέδες, καλύπτοντάς τες με ένα σακάκι.

Όταν, όμως, φτάνει στην πόρτα των δικαστηρίων, αφήνει κάτω τα χέρια του και φαίνεται ξεκάθαρα ότι χειροπέδες δεν υπάρχουν.