Πολλοί θα συμφωνούσαν ότι ο Μπόμπι Τσάρλτον είναι ο μεγαλύτερος μπαλαδόρος που ξεπήδησε ποτέ από το Νησί. Ο παίκτης σύμβολο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ένας επιθετικογενής μέσος που έγινε θρύλος για τα αθλητικά του χαρίσματα, τα φαρμακερά του μακρινά σουτ αλλά και την απαράμιλλη ικανότητά του να μοιράζει παιχνίδι, όντας ένα από τα κορυφαία ποδοσφαιρικά μυαλά που πέρασαν ποτέ από την επικράτεια της στρογγυλής θεάς. Ιππότης του Στέμματος για τους συμπατριώτες του, ο μετριοπαθής σερ Τσάρλτον (που πάντα λέει «δεν χρειάζεται να με αποκαλείτε ‘‘σερ’’. Το ‘‘Μπόμπι’’ είναι αρκετό») πρωτοφόρεσε τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας το 1956, για να το επαναλάβει άλλες 750 φορές σε μια ανεπανάληπτη καριέρα που απλώθηκε σε δύο σχεδόν δεκαετίες. Αφού πήρε ό,τι υπήρχε να παρθεί, όπως δύο τίτλους στο αγγλικό πρωτάθλημα (1965 και 1967), ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών (1968) και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (1966), ο Μπόμπι έζησε τιμές, προσωπικές δόξες και θριάμβους που θα τον έστελναν στην κορυφή του ποδοσφαιρικού κόσμου. Μέχρι και από το διαβόητο δυστύχημα του Μονάχου το 1958 επιβίωσε για να οδηγήσει την ομάδα των αναπληρωματικών σε νέες δόξες, καθώς ο κατοστάρης διεθνής (106 συμμετοχές με τα «Λιοντάρια» ακριβώς!) ήταν πραγματικά ασταμάτητος. Τόσο ασταμάτητος που όταν κρέμασε τα παπούτσια του το 1973 δεν θα μπορούσε φυσικά να εγκαταλείψει τα γήπεδα, υπηρετώντας πια το ποδόσφαιρο από τη θέση του προπονητή. Πώς να μη χρίσει σερ η βασίλισσα της Αγγλίας το χαϊδεμένο παιδί του βρετανικού ποδοσφαίρου που ήταν πάντα ένας άτυπος πρεσβευτής του αθλήματος στα μήκη και τα πλάτη της Γης; Και γκολτζής-ρέκορντμαν φυσικά του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του όλων των εποχών!
Πρώτα χρόνια
Ο νεαρός αγαπημένος της στρογγυλής θεάς
Η αεροπορική τραγωδία του Μονάχου
Ο θρύλος Μπόμπι Τσάρλτον
Δέκα χρόνια μετά το δυστύχημα του Μονάχου, η Γιουνάιτεντ νικά την Μπενφίκα στον τελικό του Μαΐου και ο 28χρονος Μπόμπι μοιάζει πια να έχει θεραπευτεί από την ανοιχτή πληγή του τραγικού δυστυχήματος. Η ομάδα είχε αναγεννηθεί από τις στάχτες της και ο Τσάρλτον είχε επιστρέψει στα γήπεδα του Πρωταθλητριών για να τελειώσει τη δουλειά που είχε αφήσει στη μέση το 1958.
Ο Μπόμπι συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1968, όπου σκόραρε στον μικρό τελικό και στο 2-0 απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, με το οποίο οι Άγγλοι ήρθαν τρίτοι. Όταν δε επιλέχθηκε στη βασική αποστολή της Εθνικής Αγγλίας για το Παγκόσμιο του 1970, έγινε ο πρώτος βρετανός ποδοσφαιριστής που θα έπαιρνε μέρος σε τέσσερα Μουντιάλ (1958, 1962, 1966 και 1970)! Οι 106 συμμετοχές του με το εθνόσημο στη φανέλα τον έβαλαν σε άλλη μια ποδοσφαιρική ελίτ με τους κατοστάρηδες των εθνικών ομάδων.
Κατοπινά χρόνια