«Η πρώτη υποχρέωση ενός αστυνομικού είναι το να είναι υπόλογος στις ανάγκες της κοινότητας που υπηρετεί», έλεγε άλλοτε ο μυστικός αστυνομικός της Νέας Υόρκης που επιδόθηκε σε μια μοναχική σταυροφορία κατά του κυκλώματος διαφθοράς στους κόλπους του νόμου. Κάτι που θα τον έφερνε το 1971 στη θέση του να γίνει ο πρώτος ποτέ αστυνομικός των ΗΠΑ που κατέθετε εθελοντικά εναντίον συναδέλφων του, γεγονός που δεν θα του συγχωρούσε ποτέ το σάπιο σύστημα. Την επόμενη χρονιά τιμήθηκε με την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να λάβει ένας αστυνομικός, το Μετάλλιο της Τιμής, και το 1973 η ζωή του έγινε ταινία με τον Αλ Πατσίνο. Μέχρι να συμβούν βέβαια όλα αυτά και να ξεσκεπάσει το διεφθαρμένο κύκλωμα του σώματος της πόλης του, ο μποέμ μυστικός αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών πυροβολήθηκε στο πρόσωπο το 1971, κατά τη διάρκεια εφόδου σε κρησφύγετο συμμορίας, και αφέθηκε να πεθάνει από τους συναδέλφους του στο πεζοδρόμιο. Κι αυτό γιατί λίγο πρωτύτερα είχε καταθέσει ενώπιον εισαγγελικής επιτροπής διαφάνειας -παρουσία του ίδιου του δημάρχου της Νέας Υόρκης- δίνοντας ονόματα και ντοκουμέντα, κάτι που τον μετέτρεψε σε παρία του συστήματος. Αφού έχασε την ακοή από το ένα του αυτί και πέρασε την επόμενη δεκαετία στην Ευρώπη, καθώς η ζωή του κινδύνευε πια ανοιχτά από τους ίδιους τους υπερασπιστές του νόμου, η κατάθεσή του για τους χρηματισμούς και τους εκβιασμούς των συναδέλφων του πυροδότησε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του αμερικανικού αστυνομικού σώματος και οδήγησε σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις. Σήμερα ο Σέρπικο ζει σε απόλυτη απομόνωση στις παρυφές μιας νεοϋορκέζικης κωμόπολης του Ποταμού Χάντσον, μέσα σε μια καλύβα που έχτισε μόνος, και κατεβαίνει στην πόλη μια φορά την εβδομάδα για προμήθειες, έναν καφέ με τους φίλους του και να τσεκάρει τα email του στους υπολογιστές της δημοτικής βιβλιοθήκης. Κανείς δεν έχει ξεχάσει βέβαια ποιος είναι ο Φρανκ Σέρπικο, αν και ο ίδιος ομολογεί πως «ο Πατσίνο ήταν καλύτερος από μένα» στον ρόλο του Σέρπικο! Δεν ήταν…
Πρώτα χρόνια
Αστυνομική καριέρα
Απόπειρα δολοφονίας, αστυνομικά σκάνδαλα και η μεγάλη φυγή
Όσο για την επιτροπή που προκάλεσε την πελώρια έρευνα στο εσωτερικό της αστυνομίας, αποκάλυψε πράγματι ένα καθεστώς παγιωμένης διαφθοράς και συγκάλυψης που οδήγησε στην αναμόρφωση του σώματος. Πολλά κεφάλια έπεσαν και ακόμα περισσότεροι επίορκοι αστυνομικοί έφυγαν άρον άρον από την ενεργό δράση. Ο Σέρπικο καταφεύγει αμέσως στην Ευρώπη (κυρίως στην Ολλανδία) για να χαθούν τα ίχνη του, όπου και θα περνούσε την επόμενη δεκαετία σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας. Σε κατοπινές του συνεντεύξεις αποκάλυψε ότι στην άγνωστη αυτή περίοδο ταξίδεψε πολύ και σπούδασε, αν και δεν γλίτωσε από την αστυνομική παρενόχληση. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ μια στο τόσο για να δει τους δικούς του, οι αστυνομικοί του αεροδρομίου τον κρατούσαν παράνομα για ανάκριση, τον υπέβαλαν σε σωματικό έλεγχο και του έλεγαν πάντα «αν σε θέλουμε, σε έχουμε».
Ζώντας απομονωμένος στις δασικές ερημιές της πολιτείας της Νέας Υόρκης, δυο ώρες μακριά από την πόλη, ο Σέρπικο έχει απορρίψει τον καταναλωτισμό και το αμερικανικό όνειρο, ζώντας σε μια καλύβα χωρίς τηλεόραση και ίντερνετ. «Αυτή είναι η ζωή μου τώρα», λέει ο ίδιος, «το δάσος, η φύση και η απομόνωση». Ας ακούσουμε, αντί επιλόγου, πώς προσέλαβε ο ίδιος την όλη εμπειρία του (όπως την εξομολογήθηκε λίγο πρωτύτερα σε συνέντευξη):