Όταν έληξε η διαβόητη μάχη του Ελ Αλαμέιν, έμελλε να είναι η πρώτη αποφασιστική νίκη των Βρετανών στον πόλεμο και μια προσωπική επιτυχία του Μοντγκόμερι, ο οποίος κατατρόπωσε επιτέλους την «Αλεπού της Ερήμου» Έρβιν Ρόμελ. Ο βρετανός αρχιστράτηγος οδήγησε τη βρετανική επιχείρηση στη Βόρεια Αφρική και επέβλεψε τη συμμετοχή των δυνάμεών του στην ιταλική εισβολή αλλά και κατά την Απόβαση στη Νορμανδία, αναλαμβάνοντας τελικά τη διοίκηση των επίγειων συμμαχικών στρατευμάτων κατά τις πρώτες στιγμές της εισβολής που θα έγερνε την πλάστιγγα του πολέμου. Βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου και παρασημοφορημένος για την ανδρεία του, ο «Μόντι», όπως τον έλεγαν χαϊδευτικά, ήταν ένας άνθρωπος με όραμα αλλά και πάθη. Αλαζόνας και διψασμένος για τιμές από τη μία, εγκρατής και «ανθρώπινος» από την άλλη, ακόμα και στις λυσσαλέες συνθήκες του πολέμου. Ο απόλυτος σεβασμός του στην ανθρώπινη ζωή τον έφερε μάλιστα απέναντι στον αμερικανό στρατηγό Τζορτζ Πάτον, που θεωρούσε τους άντρες του αναλώσιμους και δεν λογάριαζε απώλειες. Ο χαρακτήρας του ήταν πάντως περίπλοκος: την ώρα που ήταν αναμφίβολα στρατιωτική διάνοια και μέγας τακτικιστής, το αυταρχικό της προσωπικότητάς του («Σπαρτιάτη Στρατηγό» τον έλεγαν) και η πρόδηλη αλαζονεία του έφεραν συχνά τριβές με τους συναδέλφους του. Αν και για τους άντρες του παρέμενε διαχρονικά ο «Μόντι», ένας ζωντανός θρύλος που ενέπνεε κύρος και σεβασμό, καθώς οι ζωές των στρατιωτών του ήταν πάντα το πρώτο του μέλημα. Δηλωτικό του χαρακτήρα του ήταν η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση ποιους τρεις στρατηγούς θεωρούσε τους κορυφαίους που έχουν περάσει ποτέ από την Ιστορία: «Οι άλλοι δύο θα ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ναπολέων» απάντησε με στόμφο! Ο Μοντγκόμερι παραμένει ένας από τους κορυφαίους στρατηγούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αυτός που χάρισε στους Συμμάχους μια από τις πρώτες εμφατικές νίκες τους, αποδεικνύοντας ότι η ναζιστική πολεμική μηχανή μπορούσε πράγματι να νικηθεί. Η έκβαση του πολέμου που έκρινε τις τύχες της οικουμένης ενδέχεται να ήταν διαφορετική χωρίς τη συνεισφορά του…
Πρώτα χρόνια
Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος
Β’ Παγκόσμιος
Αφού απέκρουσε επιτυχώς τη γερμανική επίθεση τον Αύγουστο, μέχρι τον Οκτώβριο είχε καθηλώσει τον Ρόμελ, τον οποίο υπέταξε τελικά στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν, την πρώτη αποφασιστικής σημασίας νίκη των Βρετανών έναντι της ναζιστικής λαίλαπας: «Έλεγαν ότι πριν το Ελ Αλαμέιν δεν είχαμε ποτέ νίκη, αλλά μετά το Ελ Αλαμέιν δεν είχαμε ποτέ ήττα», θα πει εμφατικά ο θριαμβευτής Μοντγκόμερι για την εκστρατεία του στη Βόρεια Αφρική, η οποία σε κάθε περίπτωση αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα σημεία καμπής του Β’ Παγκοσμίου.
Πλέον, με εντολή Τσόρτσιλ, ήταν στρατάρχης των βρετανικών δυνάμεων και κατάφερε να εξασφαλίσει και πάλι την καλή του φήμη επιβλέποντας τη χειμερινή αντεπίθεση κατά των Γερμανών το 1944-1945. Ο ίδιος απελευθέρωσε το Παρίσι, ανέκοψε την προέλαση των Ναζί στη Μάχη των Αρδεννών (Δεκέμβριος του 1944), απελευθέρωσε τις Κάτω Χώρες και υποδέχτηκε την παράδοση των γερμανικών στρατευμάτων τον Μάιο του 1945. Για τις κόντρες του με τους αμερικανούς στρατηγούς, ο Τσόρτσιλ σχολίασε για τον στρατάρχη του: «Ατρόμητος στην υποχώρηση, ανίκητος στην προέλαση, ανυπόφορος στη νίκη»!
Κατοπινά χρόνια