Μετρημένος και χωρίς να ξεφεύγει από το πλαίσιο που είχε θέσει στη θεματική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των πολιτικών του επιλογών στους τομείς της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, ιεράρχησε ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους πολίτες την ακρίβεια και τα «εργαλεία» για την αντιμετώπισή της και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για την ουσία της διακυβέρνησής του, κάνοντας λόγο για «αφανισμό της μεσαίας τάξης» επί των ημερών του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε παράλληλα τους άξονες της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει για την επόμενη τετραετία, εξηγώντας ότι μπορεί να μπήκαν τα θεμέλια για την Ελλάδα του αύριο, ωστόσο απαιτείται πολύ δουλειά για να στερεωθεί καλά το νέο αυτό οικοδόμημα και να οδηγηθούν οι πολίτες στην ευημερία.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που αναδείχθηκε από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού είναι η αυτοκριτική αλλά και τα ισχυρά αντανακλαστικά της κυβέρνησης σε περιόδους αιφνίδιων κρίσεων. «Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός, αισθάνομαι απόλυτα την ανάγκη να υπερασπίζομαι τις πολιτικές σημαντικής κρατικής παρέμβασης σε περιπτώσεις που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς κρίσεις οι οποίες έχουν συστημικό χαρακτήρα» παραδέχθηκε, επιχειρώντας να καταδείξει και μια ευελιξία στα κέντρα λήψεως αποφάσεων αλλά και τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης σε μια συνετή δημοσιονομική διαχείριση που στόχο έχει την κοινωνική ισορροπία σε δύσκολες καταστάσεις.
Ο Φεβρουάριος «ξεκλειδώνει» νέα μέτρα
Και μπορεί να μην άνοιξε τα χαρτιά του για την ημερομηνία των εκλογών, ωστόσο αποκωδικοποιώντας τις λέξεις που χρησιμοποίησε, άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι ο Φεβρουάριος είναι μήνας – «κλειδί» για να φανεί δημοσιονομικά εάν υπάρχει περιθώριο για νέα μέτρα στήριξης. Πρόκειται για μια απόφαση που θα λάβει ο ίδιος σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο και αφού προτεραιοποιηθούν οι ανάγκες δεδομένου μάλιστα ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν και προεκλογικό άρωμα.
Την ίδια ώρα, προανήγγειλε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε μια δεύτερη θητεία του, ενώ ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης έμμεσων φόρων την επόμενη τετραετία και μάλιστα με μόνιμο χαρακτήρα. «Προτιμούμε να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες και αυτές να τις δαπανούμε μόνο όταν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα στο μέλλον. Και αυτό εντάσσεται στον σχεδιασμό μας για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2023» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο το 2024 επιμένοντας ότι η αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα μπορεί να τον μετατρέψει σε ανταγωνιστικό με κίνητρα για τους υπαλλήλους και πριμ παραγωγικότητας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αποσύνδεσε τις εκλογές με την αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα τόνισε-βάζοντας ένα σαφές δίλημμα- ότι «αν υπάρξει αστάθεια ή κυβέρνηση που ακολουθήσει άλλο πρόγραμμα, τότε επενδυτική βαθμίδα δεν θα δούμε ούτε με τα κιάλια». Η επενδυτική βαθμίδα, όπως είπε, είναι σημαντική για την χώρα μας, αφού θα ωφελήσει και τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύκλος αυτού του μοντέλου συνεντεύξεων θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα και με άλλες θεματικές όπως υγεία, κοινωνικό κράτος και ασφάλεια, καθώς στόχος είναι ο πρωθυπουργός να αναπτύξει το γαλάζιο αφήγημα με το οποίο θα οδηγηθούμε στις κάλπες που δεν είναι άλλο από το τρίπτυχο «συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα» στη λογική του ότι εκθέτω στην κρίση των πολιτών όσα πράξαμε σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα και ζητώ από το εκλογικό σώμα να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του ως «διαβατήριο» για τη συνέχιση των κατακτήσεων και των επιτυχιών της χώρας.