Έχει χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επαφή του με την κοινωνία; Η απάντηση δείχνει εύκολη και μονολεκτική: Σίγουρα. Το κόμμα που ανέλαβε τα ηνία της κυβέρνησης πριν περίπου 8 χρόνια, δείχνει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Χάνοντας περισσότερους από 850.000 ψηφοφόρους – συγκριτικά με τις εκλογές του 2019, η επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλή. Όχι επειδή καλείται να σηκώσει ανάστημα μετά από τις συνεχείς ήττες, αλλά κυρίως γιατί δεν είναι εύκολος ο τρόπος που θα επέλθει αυτή η αλλαγή στην εικόνα του.
Αν στις εκλογές του Μαΐου 2023 το αποτέλεσμα για το κόμμα της Αριστεράς ήταν ένα σοκ, αυτά που ακολούθησαν βάρυναν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Λίγα 24ωρα μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, όπου θέτει τους πάντες και τα πάντα στην κρίση των μελών, βρεθήκαμε με τον πολιτικό επιστήμονα και κοινοβουλευτικό συντάκτη, Γιώργο Σαρρή, στο στούντιο του Newsbeast και αναλύσαμε τα δεδομένα, προσπαθώντας να δούμε ποιο μπορεί να είναι το αύριο στο ΣΥΡΙΖΑ.
Η πτωτική πορεία και τα στελέχη που δεν πείθουν
Η πτώση των βουλευτών. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν ανέλαβε την εξουσία, είχε 149 βουλευτές. Στις επόμενες εκλογές, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, έχασε τέσσερις και από τους 149, πήγε στους 145. Τον Ιούλιο του 2019, όταν και ανέλαβε την εξουσία η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 86 βουλευτές. Τον Μάιου του 2023, έπεσε στους 71 και τώρα, τον Ιούνιο, στους 48. Επιδόσεις που σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσουν την Κουμουνδούρου και σίγουρα επιδόσεις που δείχνουν μια σταθερή πτώση.
Σημαντικά στελέχη εκτός Βουλής. Ο Γιάννης Δραγασάκης, η Πόπη Τσαπανίδου, ο Νίκος Βούτσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Γιάννης Ραγκούσης και αρκετοί ακόμη δε θα βρεθούν στα έδρανα του Κοινοβουλίου.
Τα σενάρια παραίτησης Τσίπρα
Το βράδυ των εκλογών, είχε κυκλοφορήσει το σενάριο περί παραίτησης Τσίπρα. Όπως αναμενόταν, βέβαια, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ενδεχομένως να πέρασε από το μυαλό του η παραίτηση, αλλά στην πραγματικότητα, ποτέ δεν ήταν το βήμα που είχε επιλέξει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα φιλόδοξος πολιτικός. Είναι νέος και ασκεί επιρροή σε μέρος των ψηφοφόρων – σε λιγότερους, αλλά συνεχίσει να επηρεάζει κόσμο. Μια παραίτηση θα τον άφηνε εκτός πολιτικής σκηνής, αλλάζοντας τα δεδομένα για τον ίδιο. Ποια είναι η επόμενη μέρα; Το ρεπορτάζ αναφέρει πως θα συνεχίσει ως αρχηγός και στις Ευρωεκλογές, το Μάιο του 2024. Εκείνες οι εκλογές θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του. Αν το αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές είναι επίσης κακό, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παραδώσει τα κλειδιά του «μαγαζιού».
Τι θα φέρει η επόμενη μέρα στην Αριστερά
Σύγκρουση με το παρελθόν. Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνοδευτεί από σημαντικές αλλαγές. Θα πρέπει ο πρόεδρος του κόμματος να συγκρουστεί με πρόσωπα, με καταστάσεις. Αυτό μόνο εύκολο δε θα είναι, ιδίως για το συγκεκριμένο πολιτικό φορέα που λειτουργεί με συνιστώσες.
Τα φρέσκα-νέα πρόσωπα. Ακούμε συχνά-πυκνά πως πρέπει να βγουν μπροστά νέα πρόσωπα. Φρέσκα, που κάτι έχουν να πουν και δεν έχουν κουράσει. Όσο σωστή φαίνεται ως λύση, τόσο δύσκολη είναι η υλοποίηση. Γιατί πολύ απλά, αν αυτά τα πρόσωπα υπήρχαν, θα είχαν παίξει ρόλο και στις προηγούμενες δύο εκλογικές μάχες. Για να βγουν στο προσκήνιο, θα πρέπει να βρεθούν.
Οι μνηστήρες για την αρχηγία
Ποιοι θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που έκλεινε το κεφάλαιο «Τσίπρας» στην προεδρία του κόμματος; Τα πρόσωπα που έχουν ακουστεί έως τώρα είναι αυτά της νέας γενιάς, που επικοινωνιακά αντιπροσωπεύουν το νέο. Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Στην εξίσωση των τριών θα μπορούσε να προστεθεί και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η επανεμφάνιση του οποίου μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Μην ξεχνάμε πως είχε -και διατηρεί- μια καλή εικόνα και χαρακτηρίζεται ως ψύχραιμη φωνή.
Νέο κόμμα;
Με αφορμή τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια ένα νέο κόμμα; Μιλάμε για ένα μακρινό ενδεχόμενο – το οποίο όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αν κάτι έχουμε μάθει στην πολιτική, είναι το «ποτέ μη λες ποτέ». Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανάγκη τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν, όμως, μία από τις δύο πλευρές θα μπορούσε να σταθεί μόνη της ως πολιτική οντότητα, μάλλον αυτόν το ρόλο θα μπορούσε να τον αναλάβει ο τωρινός πρόεδρος του κόμματος. Είναι εύκολο να δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας ένα νέο κόμμα; Σίγουρα δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του, αλλά είναι στο μυαλό του. Ένα κόμμα δίχως τα βαρίδια των στελεχών με το «αριστερόμετρο», αγκαλιάζοντας τον κεντρώο χώρο. Γιατί, όπως βλέπουμε, το κέντρο βγάζει κυβερνήσεις.
Ακούστε την πολιτική συζήτηση του Βίκτωρα Μοντζέλλι με τον Γιώργο Σαρρή