Συνεχίζει το μπαράζ των διπλωματικών επαφών η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται σήμερα τη Λευκωσία για να συμμετέχει στην τριμερή Σύνοδο Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ που στόχο έχει την ενδυνάμωση των σχέσεων στο τρίγωνο Αθήνας- Λευκωσίας – Τελ Αβίβ με επίκεντρο τα ενεργειακά που αποτελούν το «κλειδί» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλάζοντας τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, καθώς η κοινή στρατηγική για τις εξαγωγές του φυσικού αερίου αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα στην ατζέντα της σημερινής συνόδου.
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το αέριο θα μπορούσε να εξαχθεί στην Ευρώπη και σε άλλους προορισμούς. Μελετούμε μια σειρά από πιθανότητες. Μια από αυτές είναι ο αγωγός EastMed, ο οποίος θα περνά από την Κύπρο και από την Ελλάδα και μετά από την Ευρώπη», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Παράλληλα, οι τρεις ηγέτες (Μητσοτάκης, Χριστοδουλίδης, Νετανιάχου) αναμένεται να συζητήσουν για το Κυπριακό και τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται σημαντικές αποφάσεις και στα πεδία της άμυνας και της ασφάλειας. Στην ατζέντα των επαφών εντάσσονται και η οικονομία με έμφαση στον τουρισμό, τις τηλεπικοινωνίες και το εμπόριο.
Η Σύνοδος αυτή η οποία είναι και η πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια χρονική στιγμή δηλαδή που υπάρχει αναδιάταξη των ενεργειακών προτεραιοτήτων της ΕΕ, αναμένεται να στείλει και μήνυμα για την εμβάθυνση και ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ως τριγώνου σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή.
Οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν επίσης και θέματα ασφάλειας, άμυνας, ενέργειας, πολιτικής προστασίας, κλιματικής κρίσης και τουρισμού.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την προστιθέμενη αξία του τριμερούς σχήματος και των συνεργειών που λειτουργούν προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, ενώ μπορεί να δημιουργήσει ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, (ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας) το οποίο θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη.
Αύριο η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν
Συνεχίζονται οι επαφές σε υψηλό επίπεδο ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα με βασική επιδίωξη να μην χαθεί η δυναμική εξομάλυνσης και το θετικό κανάλι επικοινωνίας Ελλάδας και Τουρκίας και με το βλέμμα στραμμένο στη νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας που θα γίνει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18-20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Με τις διπλωματικές διεργασίες να είναι έντονες, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Άγκυρα, καθώς αύριο θα έχει τετ α τετ με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν σε μια προπαρασκευαστικού χαρακτήρα συνάντηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπογραμμίζει ότι «Η Ελλάδα προσέρχεται σε κάθε τέτοια συνάντηση με αυτοπεποίθηση, χωρίς, όμως, να είναι αφελής. Αξιολογείται κάθε κίνηση μέρα-μέρα. Επιδιώκουμε τον διάλογο χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα εθνικά μας συμφέροντα». Σταθερός στόχος της Αθήνας είναι η συμφωνία για κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη μία μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί, θα προηγηθούν σκληρές και επίπονες διαβουλεύσεις σε όλα τα δυνατά επίπεδα με την Ελλάδα και την Τουρκία να «χτίζουν» μια θετική ατζέντα που δεν θα αφορά μόνο ζητήματα υψηλής πολιτικής και διπλωματίας αλλά και τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και την συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης και τουρισμού.
Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Στις 10:00 θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Στις 10:35 θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής και με το πέρας οι τρεις ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.