Αλλαγές στο εκλογικό σύστημα μελετά η κυβέρνηση με το βλέμμα στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική πρωτοβουλία που θα έρθει σε δεύτερο χρόνο στη Βουλή θα περιλαμβάνει την επαναφορά της ευρωλίστας, την κατάργηση δηλαδή του σταυρού προτίμησης και αυτό γιατί θεωρήθηκε ότι έκοβαν το νήμα των εκλογών οι celebrities και όσοι έχουν δημοφιλία, αφήνοντας πίσω τους αξιόλογα στελέχη με βαρύ βιογραφικό, τα οποία όμως λόγω μη αναγνωρισιμότητας και μη πρόσβασης στα ΜΜΕ συγκέντρωναν λιγότερες ψήφους.

Δεδομένου μάλιστα ότι η εκλογή των ευρωβουλευτών γίνεται από μία περιφέρεια που είναι ολόκληρη η επικράτεια έχει αποδειχθεί δυσλειτουργικό το σύστημα αυτό, αφού προκρίνονται πρόσωπα με μεγάλη αναγνωρισιμότητα, ανεξαρτήτως ειδικών ικανοτήτων. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να εκπροσωπούν τη χώρα στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο άξιοι και ικανοί και για το λόγο αυτό θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση.

Εκτός όμως από την επαναφορά της λίστας, πληθαίνουν οι συζητήσεις και για την αύξηση από 3% σε 5% του ορίου για την εκλογή ευρωβουλευτή στη λογική της αποφυγής του κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων και στην ευρωβουλή, όπως συνέβη στις εθνικές εκλογές όπου έχουν εισέλθει 8 κόμματα στο κοινοβούλιο. Και όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή ίσως να μην αποτελούν δημοκρατική πολυφωνία αλλά πολιτική κακοφωνία. Όπως και να έχει όμως το πολίτευμα μας ξέρει να αυτοπροστατεύεται».

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνη Μανιτάκη (ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ) η εν λόγω τροπολογία θα μπορούσε να αφορά και στις Ευρωεκλογές του 2024, καθώς αυτές γίνονται σύμφωνα με την εσωτερική εκλογική νομοθεσία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως παραδείγματος χάρη μπορεί να επαναφέρει τη λίστα, καθώς δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση από το Σύνταγμα.