Οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησαν μεταρρυθμίσεις μετά το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ανακοίνωσε η πρόεδρος του σώματος Ρομπέρτα Μέτσολα χθες Τετάρτη (8/2).
Με σκοπό την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών» στον θεσμό της ΕΕ, η κυρία Μέτσολα εξήγησε πως πρότεινε μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας και για να γίνει δυσκολότερος ο επηρεασμός των ευρωβουλευτών.
Ανέλαβε την πρωτοβουλία μετά την απομάκρυνση της πρώην αντιπροέδρου του ΕΚ Εύας Καϊλή από το αξίωμα έπειτα από τη σύλληψη της ιδίας και άλλων τριών προσώπων, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.
«Υποσχέθηκα ταχεία και αποφασιστική δράση σε αντίδραση στην απώλεια εμπιστοσύνης. Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν σήμερα αποτελούν νέο ξεκίνημα για την ενίσχυση της ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της η κυρία Μέτσολα.
Έκανε λόγο για «τα πρώτα βήματα προς την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων» και εξέφρασε την ελπίδα πως θα δείξουν ότι η «πολιτική είναι δύναμη για το καλό».
Στα μέτρα που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνονται αυστηρότεροι κανονισμοί για πρώην ευρωβουλευτές που επιδιώκουν να επηρεάσουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφού ολοκληρώσουν τη θητεία τους. Θα πάψουν να δίνονται μόνιμες άδειες εισόδου σε πρώην ευρωβουλευτές, ενώ θα απαιτείται να γίνονται πολύ πιο αναλυτικές δηλώσεις συμφερόντων από τα μέλη του ΕΚ.
Θα αρχίσουν αμέσως οι διαδικασίες για να τεθούν σε εφαρμογή οι μεταρρυθμίσεις αυτές το συντομότερο, πάντα κατά το δελτίο Τύπου της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ «εξετάζονται» επίσης άλλα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα κατά της διαφθοράς.