Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα σήμερα όλα τα βλέμματα, λόγω της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Ο πρωθυπουργός μπορεί να πήρε στις «βαλίτσες» του το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ, προκειμένου να πείσει τους εταίρους μας για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει στις κρίσιμες αλλαγές, αλλά οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ενδέχεται να είναι ούτως ή άλλως επώδυνες – όπως παραδέχθηκε, άλλωστε, και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τρεις είναι οι άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι ελληνικές θέσεις:
– Αποκατάσταση της δημοσιονομικής τάξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο
– Παρέμβαση στο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα
– Έμφαση στην ανάπτυξη, με την κατανομή των κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κ. Παπανδρέου επιμένει στην πρόταση του ευρωομολόγου και του φόρου των χρηματιστηριακών συναλλαγών, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω offshore με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών και αρχών και στη συνέχιση των κοινοτικών επιδοτήσεων για την Ελλάδα (υπάρχει πρόταση για «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις χωρών που δεν έχουν τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά τους και ούτως ή άλλως η Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2013 προβλέπει συρρίκνωση των επιδοτήσεων).

Όπως υποστηρίζουν πηγές του Μαξίμου, στα ευρωπαϊκά ζητήματα υπάρχουν συγκλίσεις με τη Ν.Δ. και την αντιπολίτευση και έτσι ο πρωθυπουργός αναμένεται να χρησιμοποιήσει και αυτό το «όπλο» στις σκληρές διαπραγματεύσεις.

Σύμμαχοι της Ελλάδας είναι, επίσης, οι μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Πορτογαλία, λιγότερο η Ισπανία), αλλά προβληματίζει η «στροφή» της Γαλλίας και η προσχώρησή της, ουσιαστικά, στο άρμα της Γερμανίας.