Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι δυσοίωνα καθώς η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου που παρουσιαζόταν ως πριν μερικές μέρες ως σίγουρη δεν είναι καθόλου βέβαιη. Μια ομάδα χωρών συντάσσεται με τις απόψεις της Γερμανίας και αντιδρά έντονα στην ένταξη της Ελλάδας στις ίδιες ευεργετικές διατάξεις που αφορούν τον δανεισμό της Ιρλανδίας.

Η κόντρα Παπανδρέου – Μέρκελ δεν βοηθάει την κατάσταση που διαμορφώνεται ενώ μια άλλη εκδοχή φέρει τη επιμήκυνση να μην αφορά το σύνολο των 11 δισ. ευρώ του δανείου. Δεν διευκρινίζεται και πάλι αν η επιμήκυνση συζητείται για ολόκληρο το ποσό που πρέπει να καταβάλλει η χώρα έως το 2013.

Πηγές λένε ότι αυτές τις πληροφορίες τις μετέφερε στον Γιώργο Παπανδρέου ο συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, Κλοντ Γκεάν κατά τη συνάντηση τους τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός με τη σειρά του τα μετέφερε στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και αυτοί εξέφρασαν την στήριξη τους στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση υπό τον όρο, όπως τόνισαν και οι τρεις, να μην ζητηθεί από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα για μισθούς και συντάξεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα και αυτό το είπε στον Όλι Ρεν και στον Ντομινίκ Στρος-Καν την περασμένη βδομάδα.