Σε σειρά σημαντικών διπλωματικών κινήσεων προβαίνει η Άγκυρα ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τέλος του μήνα στη Μαδρίτη. Στο πλαίσιο αυτό Τούρκοι ανώτεροι αξιωματούχοι υπό τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν πραγματοποίησαν σύμφωνα με πληροφορίες συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν και την ομάδα του.
Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και παρόντες ήταν επίσης ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Λάβγκροβ και ο γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας στο γαλλικό υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, Φιλίπ Ερέρα.
Όπως αναφέρει η τουρκική προεδρία, οι αξιωματούχοι συζήτησαν για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που προγραμματίζεται για τις 29 – 30 Ιουνίου και τη στρατηγική της σημασία. Έμφαση δόθηκε στις αιτήσεις ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας (για την οποίες μέχρι στιγμής τηρεί αρνητική στάση η Άγκυρα) στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη διαδικασία μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπως και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράν.
Σύμφωνα πάντα με την τουρκική προεδρία, υπογραμμίστηκε η σημασία της διατήρησης της αλληλεγγύης της Συμμαχίας εν μέσω των συνεχιζόμενων παγκόσμιων επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και τονίστηκε ότι πρέπει να επιδειχθεί ξεκάθαρη στάση κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της.
Τονίστηκε επίσης η σημασία της διαδικασίας μεταφοράς σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας από την άποψη της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας για το θέμα αυτό.
Όσον αφορά τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την παραγωγή διπλωματικών λύσεων στις περιφερειακές και τις παγκόσμιες κρίσεις.