Ειδήσεις, έβγαλε η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έστειλαν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση με τον Αμερικανό Πρόεδρο να μιλάει με πολύ θερμά λόγια για την χώρα μας και με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και να δηλώνει την πρόθεση της χώρας μας να αποκτήσουμε ένα σμήνος F35 έως το τέλος της δεκαετίας.
Αναφορές προς την Τουρκία από τον Αμερικανό πρόεδρο δεν υπήρξαν τουλάχιστον δημόσια, αλλά τονίστηκε πολλές φορές το σθένος και η αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα στο Ουκρανικό. Επίσης, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ο Μπάιντεν εξέφρασε θέση για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.
Συμφωνία για τα F35
Ειδικά πάντως για τα F35, ο πρωθυπουργός αιτιολογώντας την απόφαση για την απόκτησή τους μίλησε για ένα «φανταστικό αεροπλάνο» και συνδέοντας την αμυντική θωράκιση της χώρας που είναι πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με την γεωπολιτική της θέση και τις συμμαχίες έδωσε έμφαση στο σχήμα 3+1 που συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ και φυσικά τις ΗΠΑ.
Έτσι, ανακοίνωσε τη συνέχιση της συνεργασίας στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και προανήγγειλε με αυτό τον τρόπο την απόκτηση μιας μοίρας F35 έως το τέλος της δεκαετίας. Έκανε επίσης γνωστό ότι την Παρασκευή η Lockheed Martin εξέφρασε το ενδιαφέρον της για να επενδύσει στην ΕΑΒ.
Η Ελλάδα επέστρεψε και επιθυμεί να γίνει ενεργειακός κόμβος
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα επιτεύγματα της Ελλάδας στον τομέα της οικονομίας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Η Ελλάδα επέστρεψε» και υπερτόνισε την επιθυμία μας να παίξουμε ρόλο ως ενεργειακός κόμβος για την τροφοδοσία της Ευρώπης τώρα που είναι σε εξέλιξη η απεξάρτηση της γηραιάς ηπείρου από την ρωσική ενέργεια.
Η σημειολογία
Το καλό κλίμα φάνηκε από τα πρώτα λεπτά όταν οι δυο άνδρες πήραν τις θέσεις τους μπροστά στις κάμερες και έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο διάλογος που είχαν ήταν από τους θερμότερους ανάμεσα σε Έλληνα πρωθυπουργό και Αμερικανό Πρόεδρο εδώ και δεκαετίες.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο φορούσε γραβάτα με την ελληνική σημαία. Αυτό, σχολιάστηκε φυσικά από τα ελληνικά αλλά και τα αμερικανικά ΜΜΕ.
Ο Τζο Μπάιντεν έπλεξε το εγκώμιο των Ελλήνων και δήλωσε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ είναι στην καλύτερη στιγμή τους χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημαντικό και καλό φίλο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αμερικανό Πρόεδρο, τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο τους διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν μιλά μόνο για την αμυντική συνιστώσα των σχέσεων αλλά και για το εμπόριο, τις επενδύσεις για τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ανδρών κράτησε περίπου μια ώρα.
Τα μηνύματα στην Τουρκία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει από τις πρώτες ώρες της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ότι ανεξάρτητα από τις εξελίξεις η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται από την Τουρκία και πως ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται εκεί είναι για να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας μας και να δείξει ότι η Ελλάδα επέστρεψε. Δεν είχε παραλείψει να στείλει μηνύματα προς την Τουρκία στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Τόσο στην συνέντευξη που παραχώρησε στο MSNBC και στην εκπομπή Morning Joe, όσο και στην ανοικτή συζήτηση που είχε στο Πανεπιστήμιο Georgetown, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε την ενόχλησή του για τα παζάρια της Τουρκίας όσον αφορά στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την επιθυμία Σουηδίας και Φινλανδίας να προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ, πρόκειται για κυριαρχικό της δικαίωμα. Στο τέλος της ημέρας, δεν αναμένω ιδιαίτερα σοβαρές αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά στην ένταξη τους στη Συμμαχία. Δεν είναι, εξάλλου, η κατάλληλη ώρα να εργαλειοποιήσει κάποιος την προοπτική ένταξης των δύο αυτών χωρών στη Συμμαχία, ώστε να «παζαρέψει» άλλα ζητήματα, που μπορεί να έχει στο μυαλό του. Προσδοκώ πως αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Και αργότερα, κατά την ομιλία του πριν την δεξίωση που παρατέθηκε προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός είπε: «Η χώρα μας θα αναζητά πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις δυνάμεις και επιμένουμε πως δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μάλιστα ειδική μνεία στο Κυπριακό παροτρύνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο, να επιστρατεύσει όλη την επιρροή του προκειμένου να εκκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις πάντα επί τη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ είπε με τρόπο ξεκάθαρο πως «κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση των δύο κρατών».
Σας ευχαριστώ για το θάρρος σας
Γνωστός για τις πολύ στενές του σχέσεις εδώ και δεκαετίες με την ελληνική ομογένεια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην κυριολεξία αποθέωσε την Ελλάδα και την ελληνοαμερικανική κοινότητα.
Ο Τζο Μπάιντεν εξύμνησε τους Έλληνες για το ΟΧΙ που είπαν στους δικτάτορες και έκανε παραλληλισμό με το σήμερα και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικά σε αυτό το θέμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε και πάλι για εγκλήματα πολέμου εκ μέρους της Μόσχας λέγοντας: «Έχουμε δει φριχτές φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου. Παιδιά να θάβονται σε ομαδικούς τάφους, εκατομμύρια πρόσφυγες να επιχειρούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο του Πούτιν και την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να στέκονται σαν μια γροθιά για να υποστηρίζουν τον λαό της Ουκρανίας και να επιβάλλουν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία, για να καταστήσουν τον Πούτιν υπόλογο. Και θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε πρωθυπουργέ, για το θάρρος και την ξεκάθαρη στάση που δείξατε από την αρχή αυτής της κρίσης. Υψώσατε τη φωνή σας αμέσως καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας, καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες, αποτελώντας προπύργιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο».
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός ειδικά για την ρωσική εισβολή σημείωσε ότι αυτό που θεωρούσαμε ως δεδομένο στην Ευρώπη, ότι οι χάρτες δεν ανασχεδιάζονται δια της βίας, δυστυχώς δεν ισχύει πια και τόνισε με νόημα προς κάθε κατεύθυνση ότι «Οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες και πρέπει να αποτύχουν όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα πολύ σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με μια ενωμένη και δυναμική απάντηση».
Ο Τζο Μπαϊντενόπουλος που «βαφτίστηκε» Μπαϊντενάκης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αστειεύτηκε γιατί όπως είπε η ελληνική κοινότητα τον αποκαλεί Τζο Μπαιντενόπουλο. «Πήρα το 92% των ψήφων της ελληνικής κοινότητας. Έχω ευλογηθεί από μέντορες της ελληνικής κοινότητας. Ως περήφανος αμερικανοιρλανδός είχα πάντοτε την φιλία της ελληνικής κοινότητας Και μου αρέσει να αστειεύομαι λέγοντας ότι είμαι γνωστός ως Τζο Μπαϊντενόπουλος και στην ελληνοαμερικανική κοινότητα στο Ντέλαγουερ».
Ο πρωθυπουργός δεν το άφησε να πέσει κάτω και απηύθυνε πρόσκληση στον Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ελλάδα. «Σας λένε «Μπαϊντενόπουλο» για κάποιο λόγο. Αν και εγώ πρότεινα να σας λένε «Μπαϊντενάκη». Θα είχε ομοιοκαταληξία», είπε και όσον αφορά στην πρόσκληση σημείωσε: «Πήρα στα σοβαρά τα λόγια σας, ότι σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Ελλάδα για να ανταποδώσετε την επίσκεψη».
Παρούσα στην δεξίωση η αφρόκρεμα της αμερικανικής πολιτικής αλλά και της ομογένειας
Στην δεξίωση που παρατέθηκε με άκρως ελληνικό μενού στο Rose Garden του Λευκού Οίκου, μεταξύ των 200 προσκεκλημένων ήταν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο γερουσιαστής και υπέρμαχος της Ελλάδας, Μπομπ Μενέντεζ, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής αλλά και η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας Ελένη Τσακοπούλου – Κουναλάκη.
Το σημερινό πρόγραμμα
Σήμερα ο πρωθυπουργός στις 16:40 ώρα Ελλάδας, θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
Στις 18:00 ώρα Ελλάδας θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.
Στις 19:00 ώρα Ελλάδας θα παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν του από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.