Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια συνάντηση που κράτησε πάνω από μια ώρα. Παρόντες κατά την διάρκεια των δηλώσεων η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο γερουσιαστής και φιλέλληνας Μπομπ Μενέντεζ, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος αλλά και η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας Ελένη Τσακοπούλου – Κουναλάκη.
Και οι δυο ηγέτες μίλησαν με θερμά λόγια για τις σχέσεις των δυο χωρών με τον Τζο Μπάιντεν να αποθεώνει την Ελλάδα και την ελληνοαμερικανική κοινότητα και τον Έλληνα πρωθυπουργό να στέλνει και πάλι μηνύματα στην Άγκυρα.
Παίρνοντας τον λόγο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε: «Εγώ για τόσο πολύ καιρό είμαι ανάμεσα σε ελληνορθόδοξους και κάνω τον σταυρό μου με τον λάθος τρόπο. Ελπίζω να με συγχωρέσετε. Ελπίζω να μην με πάρουν για τρελό με αυτό που κάνω. Είναι ιδιαίτερη τιμή που έχουμε αυτή την δεξίωση δια ζώσης και καλωσορίζουμε τον κ. πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον», τόνισε.
Και συνέχισε: «Είμαι ενθουσιασμένος που έχουμε την σύζυγό σας και τις κόρες σας γιατί γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η οικογένεια για τους Ελληνοαμερικανούς. Αυτή είναι η ιρλανδική μου πλευρά όπως θα έλεγε ο παππούς μου».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής έναν φάρο ανά τον κόσμο. «Θέλω να ευχαριστήσω τους Ελληνοαμερικανούς που βοήθησαν και έγιναν προμετωπίδα στην μάχη κατά της πανδημίας. Είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε το μέλλον το οποίο θα οικοδομήσουμε μαζί. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για το πρώτο έτος της προεδρίας μου που είναι το πρώτο έτος των εξαιρετικών επόμενων 100 ετών για την σχέση των δυο κρατών. Σήμερα η φιλία μας και η εταιρική μας σχέση διατρανώνονται και βρίσκονται στο απόγειό τους. Το επικίνδυνο κομμάτι είναι ότι αρέσει ο ένας στον άλλον. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου των επενδύσεων του κλίματος, της ενέργειας και τόσα πολλά πεδία», είπε και έκανε ειδική αναφορά στον Τζορτζ Τσούνη το νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
«Περίοδος για να εδραιώσουμε τις αμυντικές και εμπορικές μας σχέσεις»
«Πιστεύω», είπε ακόμα, «ότι είναι μια σημαντική περίοδος για αν εδραιώσουμε τις αμυντικές και εμπορικές μας σχέσεις. Οι ΗΠΑ αποτίουν φόρο τιμής στος ελληνικές αρχές και αξίες που μας έμαθαν πρώτες ότι εμείς ο λαός, η δημοκρατία μπορεί να ελέγξει το δικό μας πεπρωμένο. Είναι μια ιδέα που υπάρχει εδώ και χιλιετίες αλλά και μια ιδέα που κάθε γενιά έπρεπε να διατηρήσει ως κόρη οφθαλμού. Ατυχώς έχουμε συζητήσει αμφότεροι ότι η δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω και κινδυνεύει τώρα παρά ποτέ. Ο ελληνικός λαός και ο αμερικανικός λαός γνωρίζουν ότι η ελευθερία και η δημοκρατία αξίζουν την θυσία. Η αμερικανική επανάσταση ενέπνευσε τους αγωνιστές του ’21. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στην γειτονιά υπήρχε μόνο μια απάντηση: «Όχι, όχι , όχι». Όταν κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι δυνάμεις του άξονα κυρίευσαν την Ευρώπη η Ελλάδα είπε, όχι. Σήμερα ο κόσμος έχει μια συγκεκριμένη σοφία και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουμε δει φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου. Παιδιά που θάβονται σε ομαδικούς τάφους. Εκατομμύρια πολίτες Σας ευχαριστώ κύριε πρωθυπουργέ για το σθένος και την σαφήνειά σας απέναντι στην Ρωσία. Καλωσορίσατε ουκρανούς πρόσφυγες. Μαζί βοηθάμε τους ουκρανούς να πουν όχι στην ρωσική επιθετικότητα. Λέμε όχι στην τυραννία. Βλέπω πολλούς φίλους εδώ σήμερα και βλέπουμε την πρόοδο των χρόνων από την εποχή που ήμουν γερουσιαστής».
Τέλος ο Αμερικανός πρόεδρος αστειεύτηκε γιατί όπως είπε η ελληνική κοινότητα τον αποκαλεί Τζο Μπαιντενόπουλο. «Πήρα το 92% των ψήφων της ελληνικής κοινότητας. Έχω ευλογηθεί από μέντορες της ελληνικής κοινότητας. Ως περήφανος αμερικανοιρλανδός είχα πάντοτε την φιλία της ελληνικής κοινότητας», τόνισε.
Συνοψίζοντας τα όσα συζήτησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είναι προνόμιο να βρίσκομαι εδώ απόψε μαζί σας στον εορτασμό των 200 ετών. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για την υποδοχή που μας επιφυλάξατε. Ξέρω ότι είναι μια ειδική στιγμή για σας κύριε Πρόεδρος βλέπετε πολλούς φίλους. Ήταν ο δικός σας αγώνας για την ανεξαρτησία και η τελική νίκη που ενέπνευσαν τους καταπιεσμένους Έλληνες να κυνηγήσουν την ελευθερία. Οι δικοί μας πρόγονοι πάλεψαν για την δημοκρατία και ήθελαν μια κυβέρνηση από τον λαό για τον λαό. Αυτό το μήνυμα που ειπώθηκε κάποτε είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να μας γεμίσει με συναισθήματα. Η δική μας ελπίδα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι θα ανακάμψουν και θα βρουν την θέση τους στον κόσμο. Αυτό προϋποθέτει μια ευθύνη για όλους μας να υπερασπιστούμε τις αξίες που οι δικοί μας προπάτορες υπερασπίστηκαν. Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ», τόνισε. Και συνεχισε: Το γεγονός ότι θεωρούσαμε δεδομένο στην ευρώπη ότι ο χαρτες δεν μπορούν να χαραχτούν δια της βιας, άλλαξε. Το κάναμε για να προστατεύσουμε την παγκόσμια τάξη που βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Οι νεοφιλελεύθερες φαντασίες και φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες».
Μητσοτάκης: «Θα θέλαμε να προσθέσουμε στο οπλοστάσιό το F-35»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχίζοντας είπε ότι πρέπει να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε άλλους απολυταρχικούς ηγέτες ότι δεν θα επιτύχουν ότι οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας «θα απαντηθεί με άλλο τρόπο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο απόγειό τους και αναφέρθηκε στην σημασία όχι μόνο της αμυντικής συμφωνίας αλλά και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Ρωσία.
Τόνισε ωστόσο ότι ότι δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος γιατί οι κοινωνίες πληρώμουν το τίμημα την ενέργεια. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της Ελλάδας ως πύλης εισόδου για την ηλεκτρική ενέργεια και την σημασία το λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσει όλη του την επιρροή για την επίλυση του Κυπριακού.
Η Βαλκανική είπε ακόμα «είναι μια εύθραυστη περιοχή και πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την ευρωπαϊκή τους προοπτική».
«Ιδιαίτερη έμφαση στο σχήμα 3+1 που συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ»
Συνέχισε λέγοντας: «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο σχήμα 3+1 που συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Το πράττουμε όχι μόνο για να δυναμώσουμε την Ελλάδα αλλά και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Θα συνεχίσουμε την μακρόχρονη συνεργασία μας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών, θα εγκαινιάσουμε την συνεργασία για την απόκτηση πρόσθετου εξοπλισμού για τα F35 και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Είμαι ευτυχής ότι την Παρασκευή η Lockheed Martin εξέφρασε το ενδιαφέρον της για να επενδύσει στην ελληνική βιομηχανία».
Πάντα τόνισε θα επιζητούμε ειρηνικούς τρόπους για την επιλυση των διαφορών μας με τους γείτονές μας αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτούμε καμία παραβίαση των συνόρων μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
O πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει διέλθει μια τρομακτική αντιξοότητα. «Η πρόσφατη οικονομική κρίση ήταν εξαιρετικά οδυνηρή για τον λαό μας. Οι Έλληνες αποδείχθηκαν ανθεκτικοί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα που έγινε η εικόνα της οικονομικής κρίσης Ξεπληρώσαμε το χρέος μας στο ΔΝΤ δυο έτη πριν και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και επενδύουμε στην ψηφιακή τεχνολογία και την καθαρή ενέργεια. Πολλές αμερικανικές εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα και βλέπουν ότι ε΄μαστε μια χώρα με πλεονεκτική γεωγραφική θέση με μια σταθερή κυβέρνηση που υποδέχεται τους επενδυτές γιατί η Ελλάδα επέστρεψε και το μέλλον είναι μπροστά μας».
Κλείνοντας ο έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο είπε: «Ξέρω ότι οι Ελληνοαμερικανοί σας λένε Μπαιντενόπουλο για κάποιο λόγο αν ίσως να σας έλεγαν Μπαιντενάκη γιατί θα ήταν καλύτερο». Είπε ότι είναι υπερήφανος για τα επιτεύγματα των Ελληνοαμερικανών και έκανε ειδική αναφορά στον Τζορτζ Τσούνη.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Aμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα λέγοντας επίσης ότι ο αγώνας κατά των απολυταρχιών είναι ο αγώνας της γενιάς μας.