Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ήταν καλεσμένος της έκτακτης εκπομπής «Πόλεμος» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στα ενεργειακά ζητήματα απασχολούν την Ελλάδα και την Ευρώπη μετά την απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, οι πληρωμές για το φυσικό αέριο να γίνονται σε ρούβλια.
«Η απαίτηση Πούτιν να γίνονται οι πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι πολιτικός εκβιασμός που δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε εξηγώντας πως κάλλιστα οι ρωσικές εταιρίες θα μπορούσαν να «πληρώνονται σε ευρώ και στη συνέχεια να τα μετατρέπουν σε ρούβλια» καθώς αυτό «θα είχε το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα».
Υποστήριξε επίσης ότι «κανείς δεν ξέρει τι έχει στο μυαλό του ο Πούτιν», ωστόσο ξεκαθάρισε πως «η Ευρώπη δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς του».
«Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει τα βήματα για να διατηρηθεί ομαλότητα στην αγορά»
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η επομένη πληρωμή που πρέπει να κάνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην Gazprom είναι στις 20 Απριλίου και η κυβέρνηση ήδη έχει σχεδιάσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να διατηρηθεί η ομαλότητα στην αγορά.
Ο κ Σκρέκας σημείωσε ότι ήδη την Τετάρτη (31/3) κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάστηκαν όλα τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια ώστε να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας μας.
Τόνισε, δε, πως σήμερα περιμένει από τον ΔΕΣΦΑ να υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους-οφέλους στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και μέχρι την Τρίτη από τον Διαχειριστή να ενημερώσει για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Ο Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε, παράλληλα, ότι εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα και μπορούμε να κάνουμε εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και οι τέσσερις μονάδες διπλού καυσίμου που διαθέτει η χώρα μπορούν να γυρίσουν σε πετρέλαιο, δεν έχει χρονικό όριο η διάρκεια εφοδιασμού της χώρας μας.
Διαβεβαίωσε, δε, ότι οι οικιακοί καταναλωτές προστατεύονται πλήρως και θα είναι οι τελευταίοι που ενδεχομένως θιγούν.
Σχετικά με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ανέφερε πως «είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα» και εξήγησε ότι «η κυβέρνηση δίνει επιδόματα και επιδοτήσεις που αφορούν την ενέργεια για να απαλύνει το κόστος, ωστόσο η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ένα παγκόσμιο πρόβλημα, πρέπει η Ευρώπη να το αντιμετωπίσει συνολικά».