Σε μια δημόσια ενδοσκόπηση προέβη ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πάλαι ποτέ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή το ευχαριστήριο μήνυμα που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για τις ευχές που έλαβε την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, η οποία συμπίπτει με την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Παράλληλα αναφέρει ότι τα γενέθλιά του είναι 1η Ιανουαρίου, και με νοσταλγία αναφέρεται στον παππού του, που φέρει το όνομά του. Στην ανάρτηση, κάνει αναφορές σε κορυφαία ιστορικά γεγονότα που, όπως γράφει, τον καθιστούν κάτι σαν συνομιλητή της ελληνικής Ιστορίας.
Γράφει χαρακτηριστικά:
«Ευχαριστώ από καρδιάς για τις ευχές σας. Αντεύχομαι υγεία σε όλες και όλους.
Από τότε που ήμουν παιδί μου φαινόταν περίεργο που η ονομαστική μου γιορτή συνέπιπτε με την εθνική μας γιορτή, την επέτειο της Επανάστασης. Ένιωθα ότι δεν έχω ιδιωτικό χώρο. Ότι όλα συντελούνται στον δημόσιο χώρο. Ακόμη και τα γενέθλια μου είναι την πρωτοχρονιά. Μια οικουμενική γιορτή, τουλάχιστον για τη δυτική αίσθηση του χρόνου. Από την άλλη πλευρά, δεν είχα ποτέ περιθώριο να νιώσω μόνος ή περίκλειστος στον οικογενειακό και φιλικό μου κύκλο τις γιορτινές αυτές ημέρες.
Τώρα πια ξέρω ότι αυτό ήταν μια μεγάλη εύνοια της τύχης. Την οφείλω στον παππού μου της πατρικής πλευράς, τον παπά Βαγγέλη, από το Τραχήλι της Ν. Εύβοιας, κληρικό τρίτης γενιάς, που έφυγε νέος και ταλαιπωρημένος από τις δυσκολίες της ζωής το 1968. Αυτού το όνομα φέρω. Μου προσέφερε το προνόμιο να γιορτάζω και προσωπικά την υπέροχα οργανωμένη σύμπτωση του διπλού Ευαγγελισμού.
Πέρσι γιορτάσαμε τη μεγάλη επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Επανάστασης. Έχω όμως την εντύπωση ότι ο πραγματικός και βαθύς αναστοχασμός (ας μου επιτραπεί να παραπέμψω έτσι στο τίτλο του βιβλίου μου Παλιγγενεσία και Αναστοχασμός, Εκδόσεις Πατάκη, 2021), συντελείται φέτος, τον τελευταίο μήνα, με τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τώρα διεξάγεται η αναψηλάφηση βασικών στερεοτύπων του εθνικού μας αφηγήματος και οξύνεται το ενδιαφέρον για τον θεμελιώδη προσανατολισμό και τη θέση της χώρας στον δυτικό κόσμο, στην επικράτεια της φιλελεύθερης δημοκρατίας».