«Η συζήτηση κινείται σε ένα πλαίσιο κινούμενης άμμου και δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα ακόμα», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1. Ο κ. Φίλης συμπλήρωσε ότι «μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά αν δεν είναι σε ένα πλαίσιο συμβατό με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ερώτηση για πιθανό «τελεσίγραφο» από την πλευρά των εταίρων με τη μορφή «take it or leave it», o κ. Φίλης απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αποδεχθεί καθώς θα είναι έξω από το πλαίσιο του προγράμματος και τη λαϊκή εντολή του Ιανουαρίου.

«Δεν θα έρθει συμφωνία στη Βουλή, που δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ . Ούτε οι βουλευτές, ούτε ο πρωθυπουργός θα φέρουν τέτοιου είδους συμφωνία», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει πως καμία μείωση στις συντάξεις δεν πρόκειται να υπογράψει η κυβέρνηση. «Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, μοναδική λύση είναι οι εκλογές».

Σχετικά με την πενταμερή συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε., επισήμανε πως λήφθηκαν κάποιες πολιτικές αποφάσεις θα γίνουν ανακοινώσεις και θα κριθούν τα αποτελέσματα.

Για τον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε πως «θα μειωθεί από φέτος, από τη μείωση των αντικειμενικών και οδεύουμε προς την κατάργησή του». «Αυτό είναι δέσμευση της κυβέρνησης», συμπλήρωσε. «Προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε να είδη πρώτης ανάγκης στο χαμηλό ΦΠΑ, γι’ αυτό διαπραγματευόμαστε. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα μέτρα συγκεκριμένα, για να υπάρξει αποτίμηση», πρόσθεσε ο Νίκος Φίλης.

Ο κ. Φίλης παρατήρησε ακόμη πως «δεν ήταν επιτυχημένη η δήλωση του Ν. Παππά για την κομματική πειθαρχία, παραπέμπει σε αρχηγικά κόμματα», διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «αρχηγικό κόμμα» για να εκτελούν οι βουλευτές εκ των άνωθεν εντολές. «Αποφασίζουμε συλλογικά με δημοκρατικές διαδικασίες. Με συνειδητό τρόπο, η μειοψηφία ακολουθεί τις αποφάσεις της πλειοψηφίας», πρόσθεσε.