«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε ότι απαιτηθεί για να γίνει αυτή η συμφωνία. Έχουμε, όχι απλώς προτάσεις αλλά και γραπτές προτάσεις σε όλα τα θέματα τα οποία έχουν ανακύψει στην πορεία αυτών των συζητήσεων» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας το πρωί στην Αθήνα σε ευρωβουλευτές που παίρνουν μέρος στις ημερίδες μελέτης της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, στο ξενοδοχείο Intercontinental. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε, να υποχωρήσουμε στο ένα ή το άλλο ζήτημα, να κάνουμε συμβιβασμούς. Δεν δεχόμαστε όμως τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς» τόνισε αναφερόμενος σε σχόλια που δημοσιεύονται σήμερα στον διεθνή Τύπο και αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρξει τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή συμφωνίας.
«Υπήρξε μια μακρά περίοδος συζητήσεων, διαπραγματεύσεων. Εκείνο το οποίο θέλω να καταστήσω σαφές είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι μετά τις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί σε πολλαπλά επίπεδα μάλιστα, τεχνικά και πολιτικά, οι συνθήκες, κατά την άποψή μας είναι απολύτως ώριμες για μια τελική συζήτηση επί συγκεκριμένων κειμένων με στόχο τη διαμόρφωση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας. Θέλω επίσης να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρούμε ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε ότι απαιτηθεί για να γίνει αυτή η συμφωνία. Εννοώ ότι έχουμε, όχι απλώς προτάσεις αλλά και γραπτές προτάσεις σε όλα τα θέματα τα οποία έχουν ανακύψει στην πορεία αυτών των συζητήσεων» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.
«Διαβάζουμε σήμερα στον διεθνή Τύπο διάφορα σχόλια μεταξύ των οποίων και σχόλια που μιλούν για ενδεχόμενα τελεσίγραφα, που κάποιοι ενδεχομένως θα ήθελαν να δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και σημείωσε: «Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι για μας η τρόικα τέλειωσε. Και τέλειωσε με την ψήφο του ελληνικού λαού και αυτή η ψήφος δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν. Η τρόικα τέλειωσε και μαζί της έχουν τελειώσει τελεσίγραφα, οι εκβιασμοί, οι μπλόφες. Ό,τι ζήσαμε αυτά τα χρόνια σε αυτό το ιδιόμορφο καθεστώς το οποίο κατέστησε την Ελλάδα μια χώρα χωρίς κυριαρχία, μια Βουλή χωρίς το δικαίωμα να αποφασίζει αλλά και μια πολιτική ζωή που οι αποφάσεις παίρνονταν ερήμην της. Η Κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε με σαφή εντολή. Να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα μας οδηγήσει από τα μνημόνια και την τρόικα σε μια νέα μεταμνημονιακή εποχή, που θα μας βγάλει από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης, και θα μας οδηγήσει σε μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης. Αυτή την εντολή έχουμε να υλοποιήσουμε και οτιδήποτε είναι πέρα από την εντολή αυτή, είτε αφορά στο καθεστώς επιστροφής της τρόικας είτε αφορά στην υποταγή σε προηγούμενες συμφωνίες είτε βεβαίως αφορά σε τυφλές ρήξεις, όλα αυτά βρίσκονται εκτός της εντολής την οποία έχουμε πάρει. Γι΄ αυτό και επιμένω ότι η κυβέρνηση αυτή ούτε στέλνει ούτε αποδέχεται τελεσίγραφα, ούτε εκβιάζει κανέναν αλλά ούτε και μπορεί να εκβιαστεί από κανέναν διότι έχει τη στήριξη της τεράστιας πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ακόμη και κομμάτι αυτού που δεν μας ψήφισε στηρίζει τη στάση αξιοπρέπειας της ελληνικής κυβέρνησης. Και δείξαμε στο σύντομο αυτό διάστημα πως η κυβέρνηση ό,τι λέει το εννοεί. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε να διαπραγματευτούμε, να υποχωρήσουμε στο ένα ή το άλλο ζήτημα να κάνουμε συμβιβασμούς, δεν δεχόμαστε όμως τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς».
Για την πορεία των συζητήσεων, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας: «θέλω να διαβεβαιώσω ότι η καθυστέρηση δεν ήταν δική μας ευθύνη. ‘Αλλοι ήταν αυτοί που ενδεχομένως πόνταραν στη φθορά, ενδεχομένως πόνταραν και στην πρόωρη πτώση της κυβέρνησης. Ο ελληνικός λαός διέκρινε ότι πίσω από αυτά τα σχέδια βρίσκονται δυνάμεις που έχουν αρνητικά για τους λαούς σχέδια. Διέκρινε και ότι πίσω από αυτά τα σχέδια βρίσκονται και εγχώριες δυνάμεις και κατεστημένα συμφέροντα τα οποία φοβούνται για το ότι θα χάσουν -και θα χάσουν ασφαλώς- τα προνόμια και την ασυλία τους».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της συμφωνίας είπε ότι «έννοια και μέλημα της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι μόνο οι ανάγκες του ελληνικού λαού, οι οξύτατες, αλλά είναι και οι ανάγκες όλων των λαών της Ευρώπης» και ότι η συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση με τους θεσμούς «είναι προς το συμφέρον όχι μόνο του ελληνικού λαού αλλά και των λαών της Ευρώπης». Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία αποτελεί στόχο προς επίτευξη και όχι κάτι δεδομένο και περιέγραψε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία με την οποία να τελειώσει αυτός ο ιδιόμορφος οικονομικός στραγκαλισμός που έχει επιβληθεί στη χώρα μας.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι επιδιώκουμε συμφωνία μακράς πνοής που θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε το μέλλον, μια συμφωνία που δεν θα επιβάλλει μέτρα υφεσιακά γιατί δεν τα αντέχει πλέον η κοινωνία, άρα μια συμφωνία που θα λειτουργεί ως γέφυρα για τη μετάβαση από τα μνημόνια στη διαμόρφωση ενός παραγωγικού και δίκαιου μοντέλου. Θα πρέπει επίσης να είναι, όπως τόνισε, μια συμφωνία που δεν θα αγνοεί το χρέος αλλά θα περιλαμβάνει έναν σαφή οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση του χρέους και που θα στηρίζεται σε χαμηλά πλεονάσματα. Επίσης θα πρέπει η συμφωνία αυτή να περιλαμβάνει ένα ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων.
Ειδικά για το χρέος, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είπε πως αν υπάρξει πολιτική βούληση μπορεί να προχωρήσουν άμεσες διευθετήσεις, προτείνοντας μάλιστα και πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για το θέμα του χρέους συνολικά.