Τον λόγο για να απαντήσει στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα πήρε ο πρωθυπουργός στην Βουλή για την κακοκαιρία και την διαχείριση που έγινε.

«Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «τοποθετήθηκε με ασυνήθιστη εντιμότητα και ειλικρίνεια. Ανέλαβε έναν ρόλο που δεν τον είχε ανάγκη. Ήρθε στην Ελλάδα αξιοποιώντας την πολιτική του εμπειρία. Οι σεισμοί, τα χιόνια και οι πλημμύρες δεν έχουν χρώμα. Γνωρίζετε καλά πόσο τραυματικά είναι τέτοια γεγονότα. Αναγνώρισε ο υπουργός ότι έγιναν λάθη. Ναι, η Αττική οδός έπρεπε να κλείσει νωρίτερα αλλά το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης δεν το έχει το ελληνικό κράτος. Για το χιόνι κανείς μετεωρολόγος δεν πρόβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στην Αθήνα. Κανείς δεν είχε προβλέψει ότι θα πέσει μισό μέτρο χιόνι στην Αθήνα και στα βόρεια προάστια».

Και πρόσθεσε: «Θα είχαμε κλείσει νωρίτερα όπως το κάναμε και στο παρελθόν. Δεν ήταν ζήτημα πολιτικού θάρρους αλλά αξιοποίησης των δεδομένων που είχαμε στα χέρια μας. Δυο παρατηρήσεις: η πρώτη η εντυπωσιακή αφωνία για τις ευθύνες της αττικης οδού. Είπατε να μην κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα 2000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο. Εσείς δεν το κάνατε ποτέ. Μεσάζοντας λοιπον, ή πρωθυπουργός που συγκρούστηκε με μια μεγάλη εταιρεία να αναλάβει τις ευθύνες της; Γιατί κ.Τσίπρα τόση αγάπη για την Αττική οδό; Επειδή αναφερθήκατε και σε δήθεν προσχηματική συγγνώμη: Προτιμώ αυτό από την καμιά συγγνώμη που δεν ακούσαμε από το δικό σας στόμα όταν είχαμε νεκρούς στο Μάτι και την Μάνδρα».

«Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη ούτε για το Μάτι ούτε για την Μάνδρα»

«Έχετε αντιληφθεί ότι η συμφωνία της Αττικής Οδού να αποζημιώσει με 2.000 ευρώ κάθε όχημα δεν αναιρεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφύγει στην δικαιοσύνη και να διεκδικήσει. Ούτε αναιρεί το δικαίωμα του κράτους για να κάνει τις κινήσεις για να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. Δικός μας νόμος είναι να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις. Αναφερθήκατε επιμόνως στις δυο συσκέψεις που έγιναν και γιατί δεν τηρήθηκαν πρακτικά. Παίρνετε το μέρος της Αττική Οδού και σας ρωτάω αν οι Αττικές Διαδρομές τα είχαν κάνει όλα σωστά γιατί παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλός της; Μου προκαλεί ερωτήματα η στήριξη που παρέχετε σε μια ιδιωτική εταιρεία όταν έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη ούτε για το Μάτι ούτε για την Μάνδρα. Αναλάβατε μήνες μετά την πολιτική ευθύνη. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη. Δεν ήθελα να αναφερθώ σε ένα συμβάν που στιγμάτισε την πολιτική συνείδηση. Μιλάτε για το ύφος και το ήθος της εξουσίας. Η κριτική που σας ασκήσαμε ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Όταν μας δείχνατε τις ψηφιακές φωτογραφίες. ¨Ήταν η συγκάλυψη και το ήθος και το ύφος της δικής σας εξουσίας που στιγματίστηκε και ενεγράφη στην συνείδηση του ελληνικού λαού. Η συγγνώμη έγινε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό. Πιστεύω ότι και σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν θα λάβει τοις μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις για εκχιονιστικά και πετρέλαιο αι θα το ψάξει περισσότερο. Αυτός είναι ο ρόλος και η δουλειά του» είπε και συνέχισε:

«Όταν ήρθαμε στα πραγματα η πολιτική προστασία δεν υπήρχε. Στεγαζόταν σε ένα κτίριο που θα κατέρρεε με τον πρώτο μεγάλο σεισμό. Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε σπουδαίο έργο στο πεδίο και ήδη έχουμε στην διαθεσή μας 1,7 δις ευρώ για να είμαστε πιο προετοιμασμένοι όταν θα βρεθούμε αντιμέτωποι όχι μόνο με ακραία φαινόμενα αλλά και με μεγάλους σεισμούς. Αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε στον λαο. Θα μαθαίνουμε από τα λάθη μας και θα αγωνιζόμαστε για μια πολιτική προστασία αντάξια. Οι πολίτες για ακόμα μια φορά έβγαλαν συμπεράσματα για το πως αντιλαμβάνονται οι πολίτες το ύφος της δικής μας και της δικής σας εξουσίας».

Η παρέμβαση Τσίπρα

Νωρίτερα, την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού πολιτικής προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη.

«Ακούγοντας τον υπουργό κλιματικής κρίσης μου δημιουργήθηκαν ερωτήματα. Επειδή αυτή διαδικασία δεν είναι παράλληλων μονολόγων. Δεν είστε οικουμενικός υπουργός, είστε υπουργός της κυβερνήσεως της νέας Δημοκρατίας και οφείλετε στο ελληνικό κοινοβούλιο να δώσετε εξηγήσεις. Είπατε ότι ζητήσατε συγνώμη κι εσείς και ο κύριος πρωθυπουργός και είπατε ότι ήταν ειλικρινής. Σας άκουσα επί 20 λεπτά αλλά δεν κατάλαβα να μας υποδείξατε κάπου που να κάνατε λάθος. Γιατί ζητήσατε συγνώμη; Μας είπατε ότι δεν έχουμε ραντάρ και war room. Δεν ξέρουμε πόσα εκατοστά χιόνι θα πέσουν να σε κάθε δρόμο της Αθήνας. Η ΕΜΥ και οι επιστήμονες της χώρας τους διαψεύδουν και λένε ότι είχαμε αυτή τη φορά ένα μοντέλο το οποίο έδωσε επακριβώς το μέγεθος της κακοκαιρίας, το μέγεθος της χιονόπτωσης, την περιοχή που θα καλύψει και το χρόνο που θα έρθει» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν έκλεισε μόνο η Αττική οδός, έκλεισε και η Κατεχάκη, έκλεισε και η Μαραθώνος, η Μεσογείων που είναι τόσο νοσοκομεία εκεί. Τι έφταιξε λοιπόν; Γιατί τότε μπόρεσαν κι εσείς δεν μπορέσατε; Θα μας πείτε που έγινε το λάθος ή θα πετάτε την μπάλα στην εξέδρα. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν είχε γίνει συζήτηση περί απαγόρευσης διέλευσης των βαρέων οχημάτων κι εσείς λέτε τώρα ότι δεν υπάρχουν πρακτικά» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ή είστε κατσαπλιάδες στις διαδικασίες σας ή μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη αυτό δεν αξίζει στον ελληνικό λαό, δεν αξίζει στους Έλληνες πολίτες. Όταν ζητάτε συγνώμη θα εξηγείται το λόγο που κάνατε λάθος» είπε κλείνοντας την τοποθέτηση του.