Η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σήμερα σε εκδήλωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, όπου πρότεινε τη συγκρότηση ενός Νέου Εθνικού Συμφώνου Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης.

Όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, «οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές και κρίσιμες για το μέλλον του τόπου. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ούτε η κρίση, ούτε η στήριξη αφορούν μόνο την Ελλάδα».

«Η ελληνική κοινωνία όμως έχει μπει σε μια περίοδο μεγάλης δοκιμασίας. Σε περίοδο που λαμβάνονται επώδυνα, σκληρά μέτρα. Σε μια περίοδο θυσιών. Θυσιών που δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Θυσιών που, για μια ακόμη φορά, ζητούνται και από εκείνους που έχουν την μικρότερη ευθύνη για την παρατεταμένη παρακμιακή πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια».

«Η επιτυχής αντιμετώπιση της κρίσης είναι μονόδρομος για όλους μας. Είναι πατριωτικό καθήκον. Για να την πετύχουμε όμως απαιτείται ενότητα και εθνική συνεννόηση. Απαιτείται και κάτι ακόμα: Ειλικρίνεια».

Μερικούς μήνες μετά την ψήφιση του πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, δύο είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα:

1) Η δημοσιονομική υστέρηση σε σχέση με τους στόχους

2) Η έλλειψη ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη μείωση και των δημοσίων επενδύσεων.

Ανέφερε δε ότι «η εθνική προσπάθεια κινδυνεύει να εκτροχιασθεί, με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους. Και αυτό οι πολιτικές ηγεσίες δείχνουν να μην το αντιλαμβάνονται! Συνεχίζουν να πολιτεύονται με τις πρακτικές και τις λογικές που ίσχυσαν στον δημόσιο βίο πριν ξεσπάσει η κρίση: Μοναδικό τους κριτήριο εξακολουθεί να είναι ο φόβος του πολιτικού κόστους».

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται παγιδευμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις… Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Αξιωματική Αντιπολίτευση και οι δυνάμεις της Αριστεράς, αναμασούν χθεσινές συνταγές… Έτσι, το κόστος που καλείται να σηκώσει η κοινωνία είναι αβάσταχτο».

«Η Δημοκρατική Συμμαχία από το ξεκίνημά της, παρουσίασε μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση για την μελλοντική πορεία της χώρας. Με σαφείς προτεραιότητες και συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Προτείνουμε τη συγκρότηση ενός Νέου Εθνικού Συμφώνου Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης. Ένα σύμφωνο στο οποίο δεσμευόμαστε να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους χωρίς υπεκφυγές και συμβιβασμούς. Ένα συμβόλαιο με τις νέες γενιές που προσφέρει ένα κοινωνικά δίκαιο μέλλον για τη χώρα, οικονομικά και οικολογικά βιώσιμο».

Στη Δημοκρατική Συμμαχία είμαστε εναντίον των νέων και μεγάλων φόρων.

Η Δημοκρατική Συμμαχία στοχεύει στη δομική αναδιοργάνωση του κράτους.

Υποστηρίζουμε επίσης ότι οι συντεχνίες και ο κακώς νοούμενος συνδικαλισμός δεν μπορεί να παραμένουν ταμπού.

Παράλληλα θεωρούμε ότι πρέπει να σχεδιαστεί το μέλλον της αγοράς ενέργειας, του τουρισμού, των μεταφορών και άλλων βασικών κλάδων με επαγγελματισμό και χωρίς δογματισμούς.

Επίσης η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει την δημόσια ακίνητη περιουσία, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία, τόσο για να εξοφλήσει ή να αναχρηματοδοτήσει μέρος του δημοσίου χρέους όσο και για να δημιουργήσει «πόλους» επενδύσεων γύρω απ’ αυτήν.
Όλοι θα πρέπει να βάλουν «νερό στο κρασί τους». Να κάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές και να συμβάλουν με τον τρόπο αυτό στην προστασία της κοινωνικής συνοχής αλλά και της σωστής λειτουργίας της αγοράς. Γνωρίζω ότι συμμερίζεστε την αγωνία μου αυτή και είμαι σίγουρη ότι θα κάνετε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.