Εντατικές είναι τα τελευταία 24ωρα οι διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης αλλά και με φόντο τις διαφορετικές ταχύτητες εντός του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις και την επίτευξη συμφωνίας.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή για την τελική φάση στην οποία εισέρχονται οι συνομιλίες και το Μέγαρο Μαξίμου από την προηγούμενη εβδομάδα, με δύο διαδοχικές συσκέψεις του κυβερνητικού συμβουλίου, έδωσε κατευθύνσεις στους εμπλεκόμενους με τη διαπραγμάτευση, στους συμμετέχοντες στα κλιμάκια του Brussels Group, να επιταχύνουν τις απαιτούμενες ενέργειες.
Οι συσκέψεις συνεχίζονται και μέσα στο Σαββατοκύριακο για τις λεπτομέρειες των ελληνικών προτάσεων. Ενόψει της Συνόδου στη Ρίγα της Λετονίας, η κυβέρνηση επιδιώκει, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την εντατικοποίηση των πολιτικών διεργασιών και συνεννοήσεων με στόχο την επίτευξη ενιαίας συμφωνίας, μιας συμφωνίας τετραετίας που θα δίνει λύση και δεν θα διαιωνίζει το πρόβλημα της ύφεσης. Επίσης έχει δηλώσει ότι η Σύνοδος Κορυφής και ένα έκτακτο Eurogroup μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο και για την επίτευξη συμφωνίας και για το ζήτημα της ρευστότητας.
«Το διαπραγματευτικό σχέδιο της κυβέρνησής μας είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο. Καλούμε και την άλλη πλευρά μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια μη ρεαλιστικών στόχων και συνεχών αποτυχιών, επιτέλους να προσχωρήσει στο ρεαλισμό», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε στους εταίρους ο Πρωθυπουργός το βράδυ της περασμένης Παρασκευής από το βήμα του Economist.
Έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Paul Mason στο Channel 4, σημαίνει καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο μη επίτευξης άμεσης συμφωνίας με τους δανειστές, αναφέροντας χαρακτηριστικά για τη δόση των 1,56 δισ. ευρώ ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποπληρώσουν οι ελληνικές αρχές ολόκληρο το ποσό αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους».
Κύκλοι των θεσμών, πάντως, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt χαρακτηρίζουν αναπόφευκτο το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα σημειώνοντας πως το κλίμα στη διαπραγμάτευση θυμίζει «Τιτανικό».
Παράλληλα με τη μάχη στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός καταβάλλει προσπάθειες και στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να πείσει πως η συμφωνία δεν θα παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές», με τις αντιδράσεις να είναι εμφανείς ιδιαίτερα μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Προτιμώ μια εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ παρά μια καταστροφική κρίση για την Ελλάδα. Ας το καταλάβουν επιτέλους ότι όποιος θέλει έξοδο από το ευρώ είναι με τον Σόιμπλε, που θέλει να πάει τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό περιθώριο», ήταν η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα, όπως γράφει το «Πρώτο Θέμα», σε συνομιλία που είχε με συνεργάτες του για το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση.
Οι επαφές στο Μαξίμου υπήρξαν διαρκείς, μέσα στο Σαββατοκύριακο, και το κατώφλι του Μεγάρου πέρασαν χθες τόσο ο Δημήτρης Παπαδημούλης όσο και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Ενημερώθηκα αναλυτικά από τον πρωθυπουργό ανταλλάξαμε απόψεις. Το πλαίσιο των στόχων έχει περιγραφεί με απόλυτη σαφήνεια από τον πρωθυπουργό (…) Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία και φυσικά αυτή θα στηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την κοινοβουλευτική μας ομάδα και εκτιμώ και από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης μετά τη συνάντηση.
«Την εσωτερική δημοκρατία που έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελευθερία να εκφραζόμαστε και να διαφωνούμε δεν πρόκειται να την κλονίσουν οι απόπειρες να εμφανιστούν οι συνθέσεις ή οι αντιθέσεις ως καπετανάτα ή ως αντάρτικα», δήλωσε μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωσταντοπούλου.
«Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, δεν έχω κανένα λόγο να μην έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και στην κρίση του και στη συνείδησή του σε σχέση με αυτή την διαπραγμάτευση, από τη στιγμή μάλιστα που έχει αναλάβει την ευθύνη της. Οι προσπάθειες που γίνονται διαρκούσης της διαπραγμάτευσης να υπονομευθεί η θέση της Ελλάδας και της Ελληνικής κυβέρνησης ξεπερνούν κάθε όριο και κάθε προηγούμενο», είπε η κ.Κωνταντοπούλου. «Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό ο οποίος αποκλείεται να συνομολογήσει μια συμφωνία που θα παραβιάζει τη Δημοκρατία», ανέφερε ακόμη η Πρόεδρος της Βουλής.
Σε ερώτηση για την κινητικότητα στο εσωτερικό του κόμματος στην κρίσιμη αυτή φάση των διαπραγματεύσεων. απάντησε: «Είναι άστοχο να προσπαθεί κανείς να κάνει ερμηνείες επί τη βάσει διαρροών».
«Η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα» ήταν το μήνυμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη σε πρωινή του συνέντευξη στο Mega. Ο κ. Φίλης είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να δεχθεί τελεσίγραφα και απορρίπτει κάθε λογική υποταγής της χώρας, τονίζοντας μάλιστα ότι όλα είναι ανοιχτά στην περίπτωση κλιμάκωσης εκβιασμών. Πως δηλαδή, αν υπάρξει τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών του τύπου «αυτό είναι το πρόγραμμα και πάρτε το», τότε το τελεσίγραφο αυτό θα είναι και το αντικείμενο δημοψηφίσματος καθώς η Κυβέρνηση θα απορρίψει αυτή την εκβιαστική λογική.
Αλίμονο αν η Ευρώπη μας πει ότι η έκφραση του ελληνικού λαού, ένα δημοψήφισμα, ισοδυναμεί με τη χρεοκοπία της χώρας, είπε ο κ. Φίλης ο οποίος ωστόσο ανέφερε πως προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ψευδαίσθηση ότι οι εταίροι θα έδειχναν μεγαλύτερη ελαστικότητα.
Η κοινωνία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας ρήξης, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος. «Η συζήτηση είναι μέσα στο ευρώ, όχι ρήξη, εκεί θα τεθεί το ελληνικό ζήτημα, εκεί θα τεθεί το αίτημα για διαγραφή του ελληνικού χρέους, εκεί θα επιτευχθεί η συμφωνία, διότι ρήξη, και το πολιτικό προσωπικό και η δική μας κυβέρνηση αλλά και η διάταξη της κοινωνίας δεν είναι και διατεθειμένη και ικανή αν θέλετε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ρήξης. Άρα δε συζητάμε ρήξη όπως είναι τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.
Εκτίμησε ότι «με 340 δισ. στην πλάτη του λαού, όποια συζήτηση για μονομερή κίνηση ρήξης με τους δανειστές, έστω και με αυτή σκοπούμενη άποψη του Σόιμπλε δεν είναι εφικτή και επιθυμητή από τον λαό».
Ο κ. Μητρόπουλος επανέλαβε ότι επιδιώκεται συμφωνία, «αυτό που λέει ο Τσίπρας έντιμη συμφωνία, παρά το ότι κάποιοι από εμάς διαβάζοντας και κάτω από τα κείμενα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη βλέπουμε ότι έχει τέτοιες και τόσες αδυναμίες που φαίνεται ότι ο έντιμος συμβιβασμός είναι κάτι ανέφικτο».