Επεισοδιακά ξεκίνησε με το καλημέρα τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια από την οποία το Μέγαρο Μαξίμου αφενός επιχειρεί να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο μπήκε η χώρα στη δίνη των μνημονίων, ικανοποιώντας το περί δικαίου κοινό αίσθημα, αφετέρου να κερδίσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο για την εφαρμογή και ολοκλήρωση του προγράμματός της, βάλλοντας κατά των προκατόχων της.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής το ενδιαφέρον της συζήτησης επικεντρώθηκε στους χειρισμούς της νυν κυβέρνησης, η οποία φυσικά δεν αποτελεί αντικείμενο της εξεταστικής.
Η κερκόπορτα για επέκταση της υπό διερεύνηση περιόδου διακυβέρνησης άνοιξε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος απαντώντας στο αίτημα των Ανδρέα Λοβέρδου και Μάκη Βορίδη για επέκταση της έρευνας και στην τρέχουσα περίοδο διακυβέρνησης, τόνισε ότι «αν μπούμε στην ουσία, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τι ακριβώς έγινε. Και αυτό -συμφωνώ- μπορεί να μας οδηγήσει και μέχρι το σήμερα. Δεν θα βάλουμε γκιλοτίνα στο θέμα αυτό. Όλα ανοιχτά θα τα θέσουμε και εκεί θα δούμε τι φταίει, ποιος φταίει και τι ευθύνες υπάρχουν και που πρέπει να αποδοθούν».
Η απάντηση ήρθε από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να μπαλώσει το «ατόπημα» Λαπαβίτσα σημείωσε ότι «έχω ανικανότητα να προβλέπω το μέλλον αλλά μπορεί στο απώτερο μέλλον να υπάρχει αντίστοιχη επιτροπή για το πώς φύγαμε από την περίοδο λιτότητας και για πως βγήκαμε από την κρίση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση Λοβέρδου – Βορίδη θα αποτελέσει όπως όλα δείχνουν από την πρώτη κιόλας ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής τη βασική στρατηγική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που θα επιχειρήσουν να βάλουν στο κάδρο της έρευνας τα πεπραγμένα της νυν κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος τόνισε ότι «εάν ισχύουν όσα ακούμε για την νέα συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα και για μέτρα 4,5 δις ευρώ κατ έτος – 2015-2016 – τότε υπάρχει θέμα για την επιτροπή μας. Προκύπτει θέμα που θα απασχολήσει τις έρευνες της επιτροπής μας ακόμα και αν η πλειοψηφία δεν το επιθυμεί».
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα βάλουν στο κάδρο τους χειρισμούς Βαρουφάκη
Πάντως, η αντιπολίτευση φαίνεται πως επιχειρεί να απαλλαγεί από τον ρόλο του απολογούμενου και να περάσει στην αντεπίθεση.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες τόσο το επιτελείο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζονται να ζητήσουν στο επόμενο διάστημα την κλήση του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να εντάξουν στο κάδρο των ελεγχόμενων και την σημερινή κυβέρνηση.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είπε μεταξύ άλλων ότι ενώ και ο κ. Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως «ενόψει της υπογραφής του 3ου μνημονίου μοιραία θα ανοίξει η συζήτηση».
Ποιους μάρτυρες θα καλέσουν τα κόμματα
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κατάλογος μαρτύρων θα περιοριστεί αυστηρά στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν κατά την περίοδο: Οκτώβριος 2009 – Ιανουάριος 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα προταθεί να ξεκινήσουν με τις καταθέσεις πολιτικών προσώπων που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο κατά τον πρώτο χρονικό κύκλο από τον Οκτώβριο του 2009 εως και την ένταξη στο πρώτο μνημόνιο, τον Μάιο του 2010. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εκ των πρώτων μαρτύρων που θα εξεταστούν θα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομιών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενώ σημειώνουν πως οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί θα μείνουν για το τέλος. Βέβαια θεωρείται η κλήση των πρώην υπουργών οικονομικών Ε. Βενιζέλου και Γ. Στουρνάρα.
Η ΝΔ θα ζητήσει την κλήση όλων των προσώπων που θήτευσαν σε κρίσιμα πόστα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητήσουν την εξέταση των πρώην υπουργών Οικονομικών, διοικητών ΟΔΔΗΧ, του κ. Π. Ρουμελιώτη ως εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, του κ. Αν. Γεωργίου ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, των προϊσταμένων της Eurostat κ.α. Ωστόσο, δεν θα επιμείνει στην κλήση πρώην πρωθυπουργών.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να «ανοίξει» τον κατάλογο των μαρτύρων ώστε να περιλάβει και την περίοδο Καραμανλή. Στους προτεινόμενους μάρτυρες περιλαμβάνονται ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου, Δ. Αβραμόπουλος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Λ. Κατσέλη, Φιλ. Σαχινίδης κ.α. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητήσει την κλήση και των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου.