Με ιδιαίτερα θερμά λόγια, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος μιλά για την απώλεια του σπουδαίου ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, ο οποίος «έφυγε» χθες Κυριακή 16/01 από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών.
Μετά τα συλλυπητήρια μηνύματα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για έναν «παγκόσμιας ακτινοβολίας Έλληνα καλλιτέχνη» σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Χθες το βράδυ, έφυγε από κοντά μας ο Αλέκος Φασιανός, ένας παγκόσμιας ακτινοβολίας Έλληνας καλλιτέχνης που αποτύπωσε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο το ελληνικό καλοκαίρι. Οι αιθέριες μορφές του, το Αιγαίο, η δική του εντύπωση για την ελληνική γη, την οποία βίωσε βαθιά, όπως ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά. Η ζωή του έγινε απόδειξη ότι η τέχνη θα αντηχεί σε όλο τον κόσμο, επειδή η αλήθεια της είναι μοναδική και αμίμητη.
Συλλυπητήρια στους οικείους του», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Τασούλας: Τον αποχαιρετούμε ευγνώμονες για την αισθητική αγωγή που μας δίδαξε
«Γεννημένος ζωγράφος, ο Αλέκος Φασιανός μας εμύησε στην ξεχωριστή του τέχνη και γέμισε τη ματιά μας με φως, χρώμα και κάθε πτυχή του ελληνικού πολιτισμού από τη μυθολογία, μέχρι το σήμερα, που το έπλασε και αυτό μυθικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ο οποίος, αναφερόμενος στην απώλεια του Αλέκου Φασιανού, πρόσθεσε: «Τον αποχαιρετούμε ευγνώμονες για την αισθητική αγωγή που μας δίδαξε και για τα έργα του «όλα ωραία και μεγάλα φωτισμένα» που δεν θα πάψουμε να απολαμβάνουμε».
ΣΥΡΙΖΑ: Αισθαντικός δημιουργός και πολύπλευρος διανοούμενος
Τον Αλέκο Φασιανό «τον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο, που συνδύασε μοναδικά το λιτό και ταπεινό στοιχείο της εποχής του με την άφθαρτη ελληνική μυθολογία κάθε εποχής», αποχαιρετά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στη σύζυγο και τα παιδιά του.
Στην ανακοίνωση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει για τον Αλέκο Φασιανό:
«Ως αισθαντικός δημιουργός και πολύπλευρος διανοούμενος διαμόρφωσε όσο λίγοι τη μεγάλη παράδοση του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου ως σκηνογράφος, αλλά και επιχείρησε να αναπλάσει την καθημερινότητα της πόλης ως παρεμβατικός εικαστικός.
Το ελληνικό τοπίο σε όλες τις εκφάνσεις του κυριαρχούσε στους πίνακές του. Το φως του αττικού ουρανού δημιουργούσε συνεχώς αναθεωρητικά σκηνικά συνομιλώντας με την ελληνική αρχαιότητα και τη βυζαντινή παράδοση, χωρίς ποτέ να απομακρυνθεί από την εικονογράφηση της ποίησης του Αραγκόν και του Βαλερί, με την οποία καταπιάστηκε στα πρώτα του χρόνια.
Ο Αλέκος Φασιανός έγινε συνώνυμος της Ελλάδας της ανάτασης και της εικαστικής καθαρότητας των νοημάτων. Αποτόλμησε τη λαϊκότητα, την οποία αναζήτησε μέσα από τη λογιοσύνη των συγχρόνων του, δίχως ποτέ να προδώσει τον κοσμοπολιτισμό του και, ιδίως, τις προσλαμβάνουσες από τη γαλλική κουλτούρα του.
Στο έργο του Αλέκου Φασιανού μια ολόκληρη γενιά εικαστικών βρήκε τον πρόδρομό της».
ΚΚΕ: Αποχαιρετούμε με θλίψη τον σπουδαίο και εμβληματικό ζωγράφο
«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον σπουδαίο και εμβληματικό ζωγράφο Αλέκο Φασιανό, που “μας έμαθε έναν καινούργιο τρόπο να αγαπάμε”, όπως εύστοχα είχε πει γι’ αυτόν ο κομμουνιστής ποιητής Λουί Αραγκόν. Ο Αλέκος Φασιανός με το ξεχωριστό ύφος και την απλότητα των γραμμών του έδωσε χρώμα και ποίηση στην καθημερινότητά μας. Οι ανθρώπινες φιγούρες του, οι κολυμβητές, οι ποδηλάτες, τα ερωτευμένα ζευγάρια, οι καπνιστές, οι άγγελοι αποπνέουν ένα βαθύ συναίσθημα και μια πλατιά αγάπη για τον άνθρωπο. Αποτελούν έκφραση του πλούσιου ψυχικού κόσμου ενός σεμνού, παρά τη φήμη και τη διεθνή αναγνώριση, καλλιτέχνη. “Όταν δεν ζωγραφίζω είμαι δυστυχής” συνήθιζε να λέει και αυτήν τη χαρά, τη συγκίνηση της δημιουργίας, που ξεπηδά αβίαστα μέσα από τις εικόνες του, τη νοιώθει καθένας που έρχεται σε επαφή με τη ζωγραφική του», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.
«Οι τιμές και η δόξα δεν χαρίστηκαν στον Αλέκο Φασιανό. Μια μακρόχρονη μελέτη και εργασία κρύβεται πίσω από τη λιτότητα και την καθαρότητα της φόρμας του, κύρια πάνω στην αρχαία ελληνική τέχνη, που την είχε αφομοιώσει βαθιά, αλλά και πάνω στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη» προσθέτει.
«Γεννημένος το 1935 στο Μεταξουργείο μυήθηκε από μικρός στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τέχνη από τη φιλόλογο μητέρα του. Συμμετέχοντας στις αναζητήσεις της ονομαζόμενης “Γενιάς του ’30” διαφοροποιήθηκε από τους καλλιτέχνες της γενιάς του, καθώς δεν εντάχθηκε φανερά σε κάποιο καλλιτεχνικό ρεύμα της εποχής του δημιουργώντας ένα εντελώς προσωπικό στυλ. Το 1960 έφυγε με υποτροφία στο Παρίσι, όπου έμεινε τελικά για δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων συναναστράφηκε και συνεργάστηκε με μεγάλους διανοούμενους και καλλιτέχνες. Το επίσημο γαλλικό κράτος τον τίμησε πολλές φορές αποδίδοντάς του το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, καθώς και του Ιππότη και Αξιωματικού της τάξης των Γραμμάτων και Τεχνών. Η πιο πρόσφατη αναγνώρισή του ήταν το 2021 όταν παρασημοφορήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το αξίωμα του Διοικητή της τάξης των Γραμμάτων και Τεχνών, μια σπουδαία διάκριση καθώς μόνο 20 τέτοια παράσημα δίδονται κάθε χρόνο από τη Γαλλία», τονίζει το ΚΚΕ.
«Ο Αλέκος Φασιανός παρουσίασε το έργο του σε περισσότερες από 70 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Αλέκου Φασιανού.
Πατούλης: Η απώλεια του σπουδαίου ζωγράφου Αλέκου Φασιανού μας αφήνει όλους πολύ φτωχότερους
«Η απώλεια του σπουδαίου ζωγράφου Αλέκου Φασιανού μας αφήνει όλους πολύ φτωχότερους, ωστόσο η σπουδαία παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του, αποτελεί πολύτιμη παρηγοριά», σημειώνει σε συλλυπητήριο μήνυμα, για τον θάνατο του Α. Φασιανού, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.
Επισημαίνει ακόμη ότι ήταν ένας σπουδαίος εκπρόσωπος της Τέχνης που πρωτοπόρησε και χαρακτήρισε με τα έργα του μια ολόκληρη γενιά, ενώ η «έκφρασή του μέσα από την ζωγραφική υπήρξε βαθιά ανθρωποκεντρική και οικεία με την ελληνική καθημερινότητα και τις παραστάσεις της».