«Ο σεβασμός της αξίας του Ανθρώπου προϋποθέτει την επικράτηση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος αντιπροσωπεία του «Πλοίου της Ειρήνης» με Ιάπωνες επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, αλλά και τους συνοδούς τους, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Όπως σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Ιαπωνίας είναι από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες στην Ιστορία της Ελλάδας, δοθέντος ότι ξεκίνησαν το 1899, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «διατηρούμε εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, αφού μάλιστα μοιραζόμαστε αρμονικά μακροχρόνια φιλία, βασισμένη σε κοινές αξίες. Ιδίως δε στις αξίες της Ειρήνης και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Απευθυνόμενος στους επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι ο κ. Παυλόπουλος, αφού υπογράμμισε ότι στο πρόσωπό τους τιμούμε την ιερή μνήμη της εκατόμβης των θυμάτων από τις ατομικές βόμβες, τους κάλεσε να θυμούνται, ως επιβάτες του «Πλοίου της Ειρήνης», ότι «κάθε φορά που σταθμεύετε στην Ελλάδα παίρνετε μαζί σας για τα μετέπειτα ταξίδια σας ανά την Υφήλιο και την άσβεστη δάδα του Ελληνικού Πνεύματος. Ενός Πνεύματος που αντιπροσωπεύει διαχρονικά τα ιδανικά για τα οποία αγωνίζεσθε».
Μάλιστα, συμπυκνώνοντας αυτά τα κοινά ιδανικά έκανε λόγο, για τον σεβασμό της αξίας του Ανθρώπου, που προϋποθέτει, όπως τόνισε, την επικράτηση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας και παρατήρησε ότι «η Ιστορία έχει καταδείξει ότι η Ειρήνη και η Δημοκρατία είναι πολύτιμα, πλην άκρως εύθραυστα, αγαθά, και άρα ο αγώνας υπέρ αυτών πρέπει να είναι διαρκής κι επίμονος, μέχρι αυτοθυσίας. Πολλώ μάλλον όταν, με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας, ένας τρίτος ολοκληρωτικός πόλεμος θα σημάνει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το τέλος του Ανθρώπου και της Ανθρωπότητας».
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «η πρόοδος της επιστήμης και συνακόλουθα της τεχνολογίας είναι νοητές και αποδεκτές μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο στην πορεία επιτέλεσης τής κατά προορισμόν αποστολής του. Κάθε παρέκβαση από τον κανόνα αυτόν οδηγεί, αναπόφευκτα, τον Άνθρωπο στον οδυνηρό κατήφορο της Ύβρεως -με την αρχαιοπρεπή ελληνική του όρου έννοια- και επέκεινα, σε ”Τραγωδίες” για τις οποίες δεν υπάρχει δυστυχώς ”Κάθαρσις”».
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε τους επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, ως αντίδωρο σεβασμού και αγάπης εκ μέρους της Ελλάδας και του Ελληνικού Λαού να πάρουν και φέτος μαζί τους, στο δίχως τέλος ταξίδι τους, αυτά τα ιερά συστατικά του Ελληνικού Πνεύματος.
«Με την ευχή τον επόμενο χρόνο να σας ξαναδούμε όλους, αφού καθένας από εσάς γράφει καθημερινά σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας με ανεκτίμητα διδάγματα» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά των Ιαπώνων επιζώντων του πυρηνικού ολέθρου της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι τον λόγο έλαβε ο γηραιότερος της αντιπροσωπείας, ο 86χρονος Νομπούο Μιγιάκε (Nobuo Miyake), o οποίος αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή και την τιμή, αναφέρθηκε εν συντομία στις μνήμες του από την ημέρα του βομβαρδισμού και τάχθηκε όχι απλά υπέρ του αφοπλισμού των πυρηνικών όπλων, αλλά υπέρ της ολικής καταστροφής τους.
Παράλληλα, ευχήθηκε «η Ελλάδα, μια χώρα με μακρά ιστορία και πολιτισμό, να ξεπεράσει σύντομα την οικονομική κρίση που την ταλανίζει».
Οι Ιάπωνες προσέφεραν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πανό με τις υπογραφές των επιβαινόντων στο «Πλοίο της Ειρήνης».
Κάθε χρόνο οι «χιμπακούσα», όπως λέγονται στην Ιαπωνία οι επιζήσαντες από τους βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945), ταξιδεύουν σε πολλές χώρες ως πρεσβευτές ειρήνης, μεταφέροντας αντιπολεμικά μηνύματα και τις εμπειρίες τους από τον πυρηνικό όλεθρο και τις συνέπειές του.