Εν μέσω αντιδράσεων από τοπικούς φορείς, δικηγόρους και δημοσιογράφους ξεκινά σήμερα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθονται συνολικά 69 κατηγορούμενοι στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής, με πρωταγωνιστές τον γενικό γραμματέα Νίκο Μιχαλολιάκο αλλά και σύσσωμη την προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι «ένας ναζιστικού τύπου σχηματισμός υπό το μανδύα του πολιτικού κόμματος».
Οι κατηγορούμενοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για αιματηρές επιθέσεις , ναζιστικού τύπου , που φέρονται να αποτελούσαν «στοχευμένες ενέργειες μιας δομημένης και απόλυτα συντονισμένης εγκληματικής οργάνωσης» με κορωνίδα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους…
Η ιστορικής σημασίας δίκη, καθώς για πρώτη φορά κοινοβουλευτικό κόμμα δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση, είναι βέβαιο ότι θα μείνει –τουλάχιστον με την έναρξη της- σε δεύτερο πλάνο καθώς το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις συνθήκες διεξαγωγής της σε μια αίθουσα που μετά βίας θα χωρέσουν οι κατηγορούμενοι…Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους αφού εκτός από τους 69 κατηγορούμενους στο δικαστήριο θα παραστούν περίπου 150 δικηγόροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, 170 μάρτυρες κατηγορητηρίου και υπεράσπισης. Παράλληλα, η δίκη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του διεθνούς Τύπου καθώς από το σύνολο των 80 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευτεί οι περίπου 20 είναι ξένοι , μεταξύ των οποίων, προερχόμενοι από Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Αμερική, Γερμανία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία κ.λ.π.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι παραδέχονται πως οι συνθήκες είναι δύσκολες για τους παράγοντες της δίκης και για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διακοπής ή ακόμη και σύντομης αναβολής ώστε να βρεθεί λύση. Άλλωστε, όπως παραδέχεται αρμόδια πηγή, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το γεγονός ότι δίπλα στην αίθουσα έξω από την οποία θα γίνονται καθημερινά συλλαλητήρια, υπάρχουν σχολεία και σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι εξετάσεις.
Οι κατηγορούμενοι και το Δικαστήριο
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης η οποία διέθετε ένοπλο τμήμα και στρατιωτικού τύπου δομή και ιεραρχία διαπράττοντας αξιόποινες πράξεις και «επεδίωκε δια της βίας την επίτευξη των πολιτικών της στόχων». Ο «απόλυτος αρχηγός» της έκνομης δράσης της Χρυσής Αυγής είναι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νίκος Μιχαλολιάκος ενώ κομβικός φέρεται ο ρόλος των βουλευτών που εμφανίζονται ψηλά στην πυραμίδα της ιεραρχίας.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα κάθονται (με αλφαβητική σειρά) οι:
Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαηλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακίας, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γέωργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.
Τρεις από τους κατηγορουμένους δεν είναι υπόλογοι για το βασικό αδίκημα που αφορά την εγκληματική οργάνωση . Πρόκειται για την σύζυγο του δράστη της δολοφονίας Φύσσα , Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου η οποία κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, τον Θεόδωρο Στέφα που αντιμετωπίζει το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής και τον Αν. Χιλιό που θα λογοδοτήσει για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση.
Πρόεδρος του Δικαστηρίου είναι η Μαρία Λεπενιώτη, με αναπληρώτρια την Μαρία Βάρκα ενώ μέλη είναι , οι εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου με αναπληρωματικό μέλος τον Δημήτρη Ανέστη. Εισαγγελέας της έδρας είναι η Αδαμαντία Οικονόμου με αναπληρωτή τον εισαγγελέα Στέλιο Κωσταρέλλο.
Οι υποθέσεις
Οι βασικές υποθέσεις που θα εξεταστούν είναι εκτός από τη δολοφονία Φύσσα , η δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού Λουκμάν Σαχζάτ, η επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, οι επιθέσεις στα στέκια «Αντίπνοια» και «Συνεργείο» αλλά και σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη, η επίθεση με μαχαίρι σε μαθητή στο Π. Φάληρο.
Μάχη επιχειρημάτων
Θεωρείται βέβαιο, πως κατά την ακροαματική διαδικασία θα δοθεί μάχη επιχειρημάτων καθώς οι κατηγορούμενοι αναμένεται να δομήσουν την υπερασπιστική τους γραμμή πάνω στην άποψη του μειοψηφούντος μέλους του συμβουλίου Εφετών Νίκου Σαλάτα ο οποίος στο παραπεμπτικό βούλευμα διατυπώνει την άποψη ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης για κανέναν κατηγορούμενο. Έτσι, είναι θέμα χρόνου, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, οι συνήγοροι υπεράσπισης να υποβάλλουν στο δικαστήριο αίτημα για τη μη εφαρμογή του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, αλλά της διεθνούς Σύμβασης του Παλέρμο, σύμφωνα με την οποία η διάπραξη των αξιόποινων πράξεων θα πρέπει να οδηγεί σε προσπορισμό οικονομικού οφέλους, πράγμα το οποίο όμως, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Πάντως , στην περίπτωση που τελικά ξεκινήσει η δίκη αναμένεται βροχή δικονομικών ενστάσεων από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης που θα αφορούν ακόμη και σε ακυρότητα του κατηγορητηρίου. Επίσης, αναμένεται να υποβληθεί ένσταση και για την παρουσία στο Δικαστήριο της πολιτικής αγωγής, δηλαδή της ομάδας των δικηγόρων που πήρε την πρωτοβουλία να παρασταθεί για την προάσπιση δικαιωμάτων θυμάτων της υπόθεσης.