Για το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων μίλησε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας, εξηγώντας πως παίρνει το λόγο «όχι μόνο για λόγους τυπικούς, αλλά και για λόγους ουσιαστικούς».
«Κάποιοι μας λένε “γιατί καταπιάνεστε με το παρελθόν, κοιτάξτε το μέλλον”. Μα ποια χώρα, ποιος λαός μπορεί να έχει μέλλον εάν δεν τιμά την ιστορία του και τους αγώνες του», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας: «Ποιος λαός μπορεί να προχωρήσει μπροστά σβήνοντας τη συλλογική μνήμη και αφήνοντας ιστορικά αδικαίωτους τους αγώνες και τις θυσίες του;»
Κατόπιν, ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο φασισμό καλώντας «να θυμόμαστε πάντα τι σημαίνει φασισμός, τι σημαίνει ναζισμός και τι έφερε στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία».
«Οι λαοί της Ευρώπης και οι ηγεσίες τους οφείλουν να θυμούνται και αντλούν συμπεράσματα από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία», σημείωσε και κάλεσε την Ευρώπη «να μην κάνει σήμερα τα ίδια λάθη».
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε, ανατρέχοντας στα ιστορικά στοιχεία για το θέμα, αναφερόμενος στη σύμβαση του Λονδίνου, αλλά και τα «νομικά τεχνάσματα» που έθεσε η Γερμανία μετά την ενοποίηση της χώρας. «
«Η Γερμανία παρά τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ και των χιτλερικών ορδών που κατέκαψαν τον κόσμο, παρά το ολοκληρωτικό κακό του Ολοκαυτώματος, ωφελήθηκε -και ορθώς ωφελήθηκε- από σειρά παρεμβάσεων. Με κυριότερες την διαγραφή του χρέους της από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Σύμβαση του Λονδίνου το 1953 και φυσικά με τα τεράστια ποσά που εκταμιεύτηκαν από τους Συμμάχους για την ανοικοδόμηση της. Η Σύμβαση όμως του Λονδίνου αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι απομένουν οι τελικές Γερμανικές Αποζημιώσεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες θα έπρεπε να διευθετηθούν με την τελική συνθήκη ειρήνης που δεν υπογράφτηκε μέχρι το 1990, εξαιτίας της διχοτόμησης της Γερμανίας. Η επανένωση των δύο Γερμανιών δημιούργησε τις αναγκαίες νομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος, αλλά οι γερμανικές κυβερνήσεις από τότε και στο εξής επέλεξαν τη σιωπή, τα νομικά τεχνάσματα, την αναβολή και την παρέλκυση. Είναι ηθική αυτή η στάση;»
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμφωνία του 1960 και την καταβολή ενός ποσού προς το Ελληνικό Βασίλειο για την αναγνώριση εκ μέρους του δεύτερου πως παραιτείται από τις επανορθώσεις, που όμως δεν αφορούσαν στα ναζιστικά εγκλήματα, όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
«Όταν η Γερμανία αποδέχεται έστω να τοποθετηθεί για το ζήτημα των οφειλών της προς την Ελλάδα από το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, επικαλείται τη διμερή μας συμφωνία του 1960. Τότε που με δική της πρωτοβουλία κατέβαλε 115 εκατομμύρια Μάρκα, ως αποζημιώσεις, και το τότε Βασίλειο της Ελλάδας αναγνώρισε ότι δεν έχει περαιτέρω σχετικές αξιώσεις. Η συμφωνία όμως αυτή δεν αφορούσε αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα αλλά αποζημιώσεις για τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα. Και φυσικά, σε καμία περίπτωση, δεν αφορούσε ούτε το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αλλά ούτε και αξιώσεις για αποζημίωση εξαιτίας εγκλημάτων πολέμου, εξαιτίας της σχεδόν ολικής καταστροφής των υποδομών της χώρας αλλά και της διάλυσης της οικονομίας της κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής».
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα προσεγγίζει το θέμα με διάθεση ρεβανσισμού. «Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα προσεγγίσουμε το θέμα με την αναγκαία ευαισθησία, με αίσθημα ευθύνη και ευαισθησίας, με διάθεση διαλόγου. Το ίδιο περιμένουν από τη γερμανική κυβέρνηση, για λόγους πολιτικούς, ιστορικούς, συμβολικούς αλλά και ηθικούς», τόνισε.
«Επιλέγουμε το δρόμο της διαπραγμάτευσης, αλλά δεν παραιτούμαστε από τις απαράγραπτες αξιώσεις μας», τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως «δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής, αλλά και δεν δεχόμαστε μαθήματα ηθικής».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνδράμει ώστε «να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα της Ευρώπης» και πως «θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της», αλλά και «να τηρηθούν όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο ακέραιο».
«Όπως δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η ηθική δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, ανά περίσταση», όπως εξήγησε.
Αναφερόμενος στην πρόταση της προέδρου της Βουλής για επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε πολιτική και νομική συνδρομή, ώστε οι προσπάθειες της Επιτροπής αυτής να αποδώσουν. Το οφείλουμε στην Ευρώπη και στους λαούς της που έχουν δικαίωμα στη μνήμη και σε ένα μέλλον απελευθερωμένο από κάθε λογής ολοκληρωτισμό».