Ενεργειακή κρίση, κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προσφυγικό θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει ο πρωθυπουργός για να επικοινωνήσει στους ευρωπαίους ηγέτες τις θέσεις – προτάσεις της κυβέρνησης στα κρίσιμα αυτά ζητήματα που απασχολούν έντονα και την ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ειδική αναφορά στα εθνικά θέματα αλλά θα εστιάσει και στις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο με στόχο τη διεύρυνση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μέσα από την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Άλλωστε, προϊδέασε χθες κατά τη συζήτηση με τον διάσημο οικονομολόγο Τζέφρι Σακς, καθώς υπερθεμάτισε για την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών για τον ευρωπαϊκό ανεφοδιασμό σε φυσικό αέριο. Υπέδειξε, χρησιμοποιώντας μια έμμεση αιχμή προς την Τουρκία, την Ανατολική Μεσόγειο και στο East Med Gas Forum: «Αυτό λοιπόν που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα σχετικό με την Ευρώπη. Όχι μόνο επειδή η Ευρώπη πρέπει να στέκεται δίπλα σε κάθε κράτος μέλος, του οποίου τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται από την Τουρκία, είναι επίσης σημαντικό επειδή η Ανατολική Μεσόγειος, μιλάμε για Κύπρο Ισραήλ, για την Αίγυπτο, θα πρέπει να είναι μια νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ελληνική πρόταση για το φυσικό αέριο

Πυρήνας της ελληνικής πρότασης με την οποία συμφωνεί και η Ιταλία είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να αποκτήσει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών και τελικά να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

«Φρένο» στις τουρκικές προκλήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα αποδοκιμάσει εκ νέου την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας – μετά και την υπογραφή των αμυντικών συμφωνιών με Γαλλία και ΗΠΑ- εκθέτοντάς στα κράτη – μέλη της ΕΕ, επαναλαμβάνοντας ότι με την παραβατικότητά της η Άγκυρα υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπερθεματίσει υπέρ της σταθερής προσήλωσης της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ειδικά για το κυπριακό, θα τονίσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών απορρίπτεται.

Νέες προσεγγίσεις στο μεταναστευτικό

Την ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θα υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας διεξοδικά τα βήματα που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στην Ελλάδα. Παράλληλα, αναμένεται να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε να φυλάμε αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση της Τουρκίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της με την ΕΕ.