Αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός με τους εταίρους επικρατεί στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να προετοιμάζεται πυρετωδώς για την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων που ξεκινάει σε 24 ώρες.
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα μεταβεί στο αυριανό έκτακτο Eurogroup με πακέτο πέντε σημείων με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο για να μην διαρκέσει η παράταση έως την 1η Ιουνίου, που είναι το επίσημο ελληνικό αίτημα, αλλά έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο στηρίζεται σε επιστολή – non paper του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ η οποία είναι όπως λένε δείγμα καλής διάθεσης από την άλλη πλευρά.
Ωστόσο η επιστολή Γιούνκερ επιχειρείται να κρατηθεί μυστική καθώς εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κληθείς στις Βρυξέλλες να σχολιάσει τα περί επιστολής Juncker προς την Αθήνα, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σε σχέση με την ύπαρξη ανάλογης επιστολής.
Ερωτηθείς πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης για τις επαφές με τον κ. Γιούνκερ και τις φήμες περί εγγράφου δηλώνει ότι διεξάγονται άτυπες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα χωρίς να υπάρχει κάτι δεσμευτικό και γι αυτό το λόγο δεν υπάρχει και κάτι ανακοινώσιμο.
Πάντως οι πληροφορίες επιμένουν ότι το non paper του κ. Γιούνκερ συζητήθηκε και με τον επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ την Κυριακή.
Η πρόταση της Ελλάδας
-Η Αθήνα ζητάει πρόγραμμα-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου, αντί τέλους Μαΐου που αρχικά προγραμμάτιζε, με το 30% των δεσμεύσεων του Mνημονίου να αντικαθίσταται με πακέτο δέκα μεταρρυθμίσεων που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση με τη συνδρομή του ΟΟΣΑ. Σημειώνεται ότι τα μέτρα δεν θα έχουν καμία σχέση με το γνωστό πακέτο μεταρρυθμίσεων που είχε προτείνει ο ΟΟΣΑ και είχε χρησιμοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς από αυτό δεν είναι ικανοποιημένος ούτε ο κ. Γκουρία.
-Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, με τη νέα κυβέρνηση να αποδέχεται πλεόνασμα το ανώτατο στο 1,5% του ΑΕΠ, αντί 3%.
-Διευθέτηση του χρέους με swaps και άληκτα ομόλογα.
-Η ελληνική πρόταση για το πρόγραμμα γέφυρα περιλαμβάνει την άμεση εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, την αύξηση του ορίου για την έκδοση έντοκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, ενώ ζητά να αξιοποιηθούν και τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
Σήμερα φτάνει στην Αθήνα ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, ο οποίος θα έχει τετ α τετ με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ενώ αύριο θα συναντηθεί στις 11 το Πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την παρθενική του εμφάνιση σε Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα.