Η κατάσταση σήμερα απαιτεί από όλους στροφή προς το ρεαλισμό, σημειώνει σε δήλωσή του σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Όπως εξήγησε, από τη μία είναι γνωστό ότι το δόγμα της σκληρής λιτότητας που έχει επιβληθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης οδήγησε τη χώρα σε βαθιά ύφεση. Είναι μια συνταγή καταστροφική, που δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Από την άλλη, το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους μας δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, σε μια περίοδο όπου η αγορά προσπαθεί με κόπο να πάρει ανάσα, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά από πέντε εφιαλτικά χρόνια.
«Η θέση της επιμελητηριακής κοινότητας είναι σαφής: τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι δανειστές θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως εταίροι και να κάνουν αμφότεροι στροφή στο ρεαλισμό. Πρέπει και οι δύο πλευρές να επιδιώξουν μια νέα συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας. Προκειμένου και η χώρα μας να μπορέσει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της προς τους εταίρους της», είπε ο κ. Μίχαλος.
Στο επίκεντρο αυτής της συμφωνίας εκτιμά ότι θα πρέπει να είναι όχι η λιτότητα, αλλά η προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν τα φορολογικά έσοδα, θα κάνουν ευέλικτη και αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση, θα δώσουν κίνητρα για τη δημιουργία νέων επενδύσεων.
Σημείωσε ο ίδιος ότι στην προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, η επιμελητηριακή κοινότητα είναι αναμφίβολο ότι αποτελεί έναν αναγκαίο σύμβουλο για την επίτευξη και την υλοποίηση των κοινώς επιδιωκόμενων στόχων.
«Περιμένουμε τις τοποθετήσεις των αρμοδίων υπουργών επί όλων των ζητημάτων που αφορούν την οικονομία, την εργασία και την παραγωγή, προκειμένου να συμβάλουμε με τις προτάσεις μας στη διαμόρφωση μιας εθνικής πολιτικής που θα βάλει τέλος στα δεινά μας» είπε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ.
Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση άνοιξε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τόσο την οικονομία, όσο και την κοινωνία στο σύνολό της και η επιμελητηριακή κοινότητα έχει διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, που λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα και τις ανάγκες της αγοράς.
«Κάποιες από αυτές εισακούστηκαν στο παρελθόν. Υπάρχουν όμως ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, ειδικά στα θέματα της φορολογίας, της πάταξης του παρεμπορίου, της μείωσης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και βεβαίως της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό χιλιάδων έντιμων επιχειρηματιών σε όλη την Ελλάδα. Εμείς για όλα αυτά τα θέματα θα συνεχίσουμε να προτείνουμε και να ζητάμε λύσεις. Και είμαι σίγουρος ότι, με ενότητα και δυναμική διεκδίκηση, θα πετύχουμε και φέτος αρκετές μικρές και μεγάλες νίκες. Αυτό που πιστεύω και θα το επαναλάβω και σήμερα είναι ότι ισχυρά επιμελητήρια σημαίνουν ισχυρή επιχειρηματικότητα», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρόεδρος.