«Ανεβάζει τους παλμούς στην Ε.Ε. από την ελληνική Βουλή, ο αριστερός Τσίπρας» σχολιάζει ο ισπανικός Τύπος σήμερα τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Προτεραιότητες του Έλληνα πρωθυπουργού, σημειώνει η «El Pais» να δώσει φως και τροφή, στέγη και υγεία στους πιο φτωχούς, τονίζοντας ότι από την άλλη μεριά η Ευρώπη αφήνει τον Τσίπρα να «σιγοψήνεται».
Ο Τσίπρας, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο οποίος έχει στο πλευρό του το 72% πολιτών, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, επέλεξε αντί να μην ανοίξει νέο μέτωπο με τους Ευρωπαίους εταίρους, να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και έκανε μία επίδειξη δύναμης προς την Ευρώπη που θα μπορούσε να του κοστίσει δάκρυα, η οποία όμως φάνηκε η μόνη δυνατή πορεία για τους Έλληνες: Όχι ένα βήμα πίσω, ειδικά όταν τον υποστηρίζει ακόμη και το 43% των ψηφοφόρων της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας. «Δεν ζητάμε την παράταση της διάσωσης, επειδή τα προγράμματα διάσωσης έχουν αποτύχει» είπε, ανακοινώνοντας μια κοινοβουλευτική επιτροπή που θα ερευνήσει και το πώς η Ελλάδα έφθασε σε αυτή την κατάσταση.
Παραθέτοντας τα βασικά σημεία των εξαγγελιών του Έλληνα πρωθυπουργού, η εφημερίδα αναφέρει τους τρεις πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος και επισημαίνει «τη βόμβα που έσκασε» στο τέλος της ομιλίας του σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, ένα αίτημα για το οποίο «θα βγάλουν φουσκάλες στο Βερολίνο».
Με τα ξίφη ψηλά, όπως καταλήγει η εφημερίδα, μετά από αυτό το μήνυμα φαίνεται ότι τον Τσίπρα δεν θα τον περιμένει κανείς με πολύ συμπάθεια στις Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη θα κάνει το ντεμπούτο του στη Σύνοδο Κορυφής και για πρώτη φορά θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η εφημερίδα «El mundo» στις πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα προς την κ. Μέρκελ, την οποία καλεί να υποχωρήσει απέναντι στον Τσίπρα. Αναφέροντας ότι ο Ομπάμα έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένα, η εφημερίδα τονίζει ότι αυτός τάσσεται υπέρ της λήξης των πολιτικών λιτότητας που έθεσε η Γερμανία από την κρίση του ευρώ το 2010 και απειλούν με ασφυξία τις χώρες, καθιστώντας το χρέος τους δύσκολο να αποπληρωθεί. Οι ΗΠΑ, όπως αναφέρεται, είναι ενοχλημένες με την εξαγωγική εμμονή της Γερμανίας, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ την Κίνα ως χώρα του βιομηχανικού κόσμου με το υψηλότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σημερινή κρίση στην Ελλάδα λειτουργεί επίσης υπέρ της πολιτικής αυτής του Βερολίνου, δεδομένου ότι πιέζει προς τα κάτω το ευρώ, βοηθώντας έτσι τις γερμανικές εξαγωγές.
Η πρόσφατη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είχε τη γεύση μιας δεύτερης απελευθέρωσης της Ευρώπης, σχολιάζει η ηλεκτρονική εφημερίδα «Diario publico», φιλική προς τους PODEMOS, κάνοντας ένα παραλληλισμό με την ήττα των Ναζί και την απελευθέρωση της Ευρώπης από τους συμμάχους, για την οποία και η Ελλάδα πλήρωσε ένα υψηλό τίμημα.
Η Ευρώπη, προσθέτει το δημοσίευμα, βρίσκεται τώρα σε ένα σταυροδρόμι, διάλυσης ή ανασύστασης. Διαδικασία χρονοβόρα, όπως σχολιάζει, μετά το τέλος της οποίας τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Αυτή είναι μία στιγμή μη προβλέψιμης αστάθειας, στην οποία κάθε ταλάντευση μπορεί να επιφέρει μεγάλες αλλαγές προς τη μία ή άλλη κατεύθυνση.
Μια μεγάλη πρόκληση αφορά τις ΗΠΑ, σημειώνει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ έχει χάσει την αυτονομία της σε σχέση με τα γεωπολιτικά σχέδια των Αμερικανών. Τα μεγάλα ΜΜΕ θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε, γράφει, ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι μεγαλύτερη απειλή από ό,τι η Ουκρανία, όμως οι Ευρωπαίοι κατανοούν ότι η Ευρώπη από το θέμα της Ελλάδας μπορεί να ενισχυθεί ενώ από την Ουκρανία μόνο να χάσει έχει. Η Ελλάδα έχει ήδη δώσει ένα πρώτο μήνυμα ότι δεν θέλει να γίνει μέρος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Η ελληνική θέση αποτελεί άραγε, αναρωτιέται η εφημερίδα, τμήμα της ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής θέσης; «Μέχρι πότε η Ευρώπη θα εμφανίζεται ως λύκος στην Ελλάδα και αρνί στην Ουάσιγκτον;» καταλήγει.