Στο Συνέδριο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με τίτλο: «Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.): Αναβάθμιση και Αναπροσανατολισμός των Δεξιοτήτων στο Σύγχρονο Επιτελικό Κράτος» μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό.

«Σήμερα βρισκόμαστε στο κέντρο μιας δημόσιας συζήτησης, η οποία προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε εξαιρετικά δύσκολες προκλήσεις», ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του και συνέχισε:

«Μέσα στην επόμενη δεκαετία, το 80% των σημερινών θέσεων εργασίας εξαιτίας του ρυθμού της τεχνολογικής ανάπτυξης δεν θα υπάρχουν. Αυτή είναι τεράστια δυσκολία που θα έχουμε το επόμενο χρονικό διάστημα για την δημόσια διοίκηση, καθώς υπάρχει μια ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και ο ιδιωτικός τομέας προσαρμόζεται σε αυτή την εξέλιξη με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, όχι μόνο προσαρμόζεται αλλά ηγείται. Εάν δεν μπορέσει ο δημόσιος τομέας, να παρακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς, θα αρχίσει να υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόκλιση. Καθώς το κράτος δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον ρυθμιστικό του ρόλο θα υπάρχει απόκλιση ανάμεσα σε επιχειρήσεις που τρέχουν και σε ένα κράτος που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και θα γίνεται αντιληπτό ως βάρος. Το κράτος δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο του και αυτό θα δημιουργήσει μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις.

Η συζήτηση για τις δεξιότητες και διαρκή εκπαίδευση σε αυτές τις τεχνολογίες και η αναζήτηση του τρόπου για να αναπτυχθούν ψηφιακές δεξιότητες σε ήδη εργαζόμενους στο Δημόσιο βρίσκεται στο κέντρο όχι πια της εθνικής αλλά της παγκόσμιας συζήτησης.

Πρέπει να ανατρέψουμε, ειδικά στην Ελλάδα ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η απαξίωση του δημόσιου υπαλλήλου στα μάτια μιας κοινωνίας, είναι κάτι που πρέπει να αναστραφεί. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν όραμα αφοσίωση και ταλέντο να μπορούν να βρίσκουν την κατάλληλη θέση προκειμένου να αναδείξουν το ταλέντο τους για μπορέσουμε να “παντρέψουμε” αυτά τα ταλέντα με τις θέσεις που χρειαζόμαστε, για να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες αυτών των ανθρώπων».

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε την ανάγκη της αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς.

«Έχουμε πετύχει πολλά στο θέμα της ψηφιακής διακυβέρνησης αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε από τις κατατάξεις που παίρνει η χώρα μας στα ζητήματα της διαφθοράς. Είναι ντροπιαστικό να έχουμε τόσο χαμηλή κατάταξη. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα να δουλέψουμε αφοσιωμένα για να το αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι ένα κυνήγι μαγισσών ούτε μια πολιτική αντιδικία αλλά σειρά από μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και ανέφερε χαρακτηριστικά την νομοθεσία για τον εσωτερικό έλεγχο και για την ρύθμιση των δραστηριοτήτων άσκησης επιρροής.

Καταλήγοντας ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στην συμμετοχή των γυναικών στο επίπεδο της τοπικής διακυβέρνησης.

«Υπάρχει δουλειά να κάνουμε. Είναι κάτι που απαιτεί δράσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ελλάδα είναι χώρα με ισχυρές συνταγματικές δεσμεύσεις ισότητας, οι ποσοστώσεις λειτουργούν αλλά λειτουργούν αργά και απαιτείται περαιτέρω δράση προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σχοινάς: Το τέλος της πανδημίας θα έλθει με τον μαζικό εμβολιασμό

Η πανδημία έχει ένα ορατό τέλος, το οποίο θα γίνει οριστικό με τον μαζικό εμβολιασμό, τόνισε μεταξύ άλλων, ο επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς είπε επίσης πως η Ε.Ε έχει ήδη εξασφαλίσει 4,4 δισ. δόσεις εμβολίων ενώ αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, σημείωσε πως θα αυξήσει την κινητικότητα ενώ υπογράμμισε τον ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα πρωθυπουργού που είχε υποβάλλει την σχετική πρόταση.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης τόνισε πως αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα.

«Είναι μια φρέσκια εικόνα στον κόσμο, η πρώτη που σχεδιάστηκε από Έλληνες για Έλληνες και όχι από τρίτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας για δημοσίους υπαλλήλους.

«Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση, αλλά θα προχωρήσουμε γρήγορα για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσεων πρακτικών εργαζομένων, προϊσταμένων managers για σύντομες αλλά ικανές χρονικά περιόδους που θα φέρουν κοντά τους ανθρώπους της διοίκησης, πέρα και πάνω από τα σύνορα», είπε ο κ. Σχοινάς και τόνισε.

«Μέσα σε αυτό το ραγδαία εξελισσόμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η σχολή σας και οι σπουδαστές της, έχετε μια μεγάλη ευκαιρία και μια μεγάλη ευθύνη. Να γίνετε σημαιοφόροι ενός κράτους και μιας διοίκησης που υπηρετεί τον πολίτη και όχι ενός κράτους που εργοδοτεί υπαλλήλους. Ενός κράτους που λειτουργεί χωρίς διακρίσεις και κυρίως υπέρ των πιο αδυνάτων. Ενός κράτους ψηφιακού που γκρεμίζει οριστικά τις παθογένειες του παρελθόντος, το ρουσφέτι τη διαπλοκή την διαφθορά. Σ’ αυτή την προσπάθεια τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και εγώ προσωπικά θα είμαστε δίπλα σας».

Πιερρακάκης: Στόχος είναι η χώρα μας να διακριθεί στις ψηφιακές τεχνολογίες

«Χρειαζόμαστε και έχουμε αρχίσει να θεμελιώνουμε, ένα μεγάλο εθνικό στόχο για να μπορέσει η χώρα μας να διακριθεί στις ψηφιακές τεχνολογίες. Όταν ξεκινούσαμε αυτή την πορεία το 2019, ζητούσαμε συχνά από τους συνομιλητές μας να αντλήσουμε τεχνογνωσία πλέον, είτε με το σύστημα εμβολιασμού, είτε με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό covid, το οποίο ήταν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αυξάνονται εκείνοι από τους εταίρους μας που ζητούν να μοιραστούν την δική μας τεχνογνωσία», ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και συνέχισε.

«Αυτό δεν έγινε μόνο του. Αφορά την καθημερινή επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, στα στελέχη του δημοσίου, τα οποία σε καθημερινή βάση, βοηθούν μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορέσουμε σε πολύ γρήγορο χρόνο να δημιουργήσουμε υπηρεσίες, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας όπου αυτό που περιγράφαμε ως έλλειμμα του κράτους δηλαδή τον ψηφιακό μετασχηματισμό, έγινε αναγκαιότητα γιατί το κράτος έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί και να λειτουργεί καλά», κατέληξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Γάλλος πρέσβης: Έχουμε όλοι την υπερηφάνεια να αγαπάμε το κράτος μας με ηθική και πατριωτισμό

«Η Γαλλία είναι μια αδελφή δημοκρατία για την Ελλάδα και υπάρχουν πολλές στιγμές τους τελευταίους δυο αιώνες που στάθηκε δίπλα στην αδελφή της την Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει και στο θέμα της λειτουργίας του κράτους», ανέφερε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ, και τόνισε.

«Έχουμε όλοι την υπερηφάνεια να αγαπάμε το κράτος μας με ηθική και πατριωτισμό. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε το κράτος χωρίς εκπτώσεις στην ηθική μας και στη δέσμευση απέναντι στη λειτουργία του κράτους όπως την εννοούμε στις δημοκρατίες. Να υπηρετούμε το κράτος δίχως να είμαστε δούλοι των εξουσιών».

Ο Γάλλος πρέσβης σημείωσε την αναγκαιότητα της συνεχιζόμενης κατάρτισης για τα στελέχη του δημοσίου καθώς και της διεύρυνσής της.

«Πρέπει να ανοίξουμε την κατάρτιση σε νέους κλάδους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη το πάρα πολύ διευρυμένο πεδίο των κοινωνικών επιστημών, συνδέοντάς το με τομείς της οικονομίας και του δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε στελέχη με καλύτερη κατάρτιση», είπε ενώ χαιρέτησε «τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη» στο θέμα αυτό και χαρακτήρισε «πολύ ελπιδοφόρες» τις προσπάθειες του ελληνικού κράτους.

Στεφανής: Προτεραιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων ένα ευέλικτο και σύγχρονο στράτευμα

«Η εξωστρέφεια μέσω της ανάδειξης της καινοτομίας της δημιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, αποτελεί προτεραιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με απώτερο στόχο ένα ευέλικτο και σύγχρονο στράτευμα» τόνισε στην τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

«Οι προκλήσεις των καιρών είναι μεγάλες και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν συνταγματική υποχρέωση να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Βασική προϋπόθεση η υπέρβαση των αγκυλώσεων της αδράνειας του εφησυχασμού και στερεότυπων αντιλήψεων. Από τις κατευθύνσεις που πήραμε τον Ιούλιο του 2019 από τον κ. πρωθυπουργό ξεκινήσαμε αυτό που είχαμε μάθει να κάνουμε. Μια βαθιά επιχειρησιακή σχεδίαση και κατορθώσαμε στα δυο χρόνια αυτά, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την κρίση στον Έβρο, την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, την υγειονομική κρίση πρωτίστως στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων και συνδράμοντας στο υπουργείο Υγείας», είπε ο κ. Στεφανής και κατέληξε.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ, παρέχοντας το ασφαλές πλαίσιο ώστε το όραμα του κ. πρωθυπουργού για ευημερία και πρόοδο του ελληνικού λαού να γίνει πραγματικότητα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν κομβικό πυλώνα εθνικής ισχύος και δύνανται με τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητά τους να εγγυηθούν την επιτυχή αντιμετώπιση όλων των πιθανών προκλήσεων και απειλών, επιτρέποντας στη χώρα να μετατραπεί σε έναν ισχυρό άξονα σταθερότητας και αποτροπής».

Παράλληλα ο κ. Στεφανής υπενθύμισε το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών, ΕΚΔΔΑ και υπουργείου Εθνικής Άμυνας που στοχεύει αφενός στην περαιτέρω επιμόρφωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αφετέρου στην προοπτική μεταφοράς γνώσεων και εμπειριών, ιδίως στον στρατηγικό σχεδιασμό, από τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.

Συρεγγέλα: Είμαστε από τις πρώτες χώρες που πήραμε μέτρα για την εξάλειψη της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας

«Διαμορφώνουμε ένα κράτος συνεκτικό με επιτελικό ρόλο, που καθορίζει με σαφήνεια τα όρια των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και του αποκεντρωμένου κράτους», ανέφερε μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα.

«Διαμορφώνουμε μια νέα πολιτική και για την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και αυτό προϋποθέτει συνεργασία με την μεγάλη μερίδα των δημοσίων υπαλλήλων», είπε η κ. Συρεγγέλα, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες για την εξάλειψη των διακρίσεων στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα σε βάρος των γυναικών.

«Με το νέο εργασιακό νόμο και σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, είμαστε από τις πρώτες χώρες που προσχωρήσαμε στην κύρωση της σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας. Λειτουργούμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του φαινομένου. Όλες και όλοι, για να μπορέσουμε να παράγουμε χρειαζόμαστε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον».