«Εγκληματική πράξη» θεωρούν η Ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία, κάθε πράξη ρατσιστικής βίας και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, μιλώντας χθες σε επετειακή διάσκεψη του ΟΑΣΕ για τον αντισημιτισμό, στο Βερολίνο. Ο κ. Γεροντόπουλος πραγματοποίησε ακόμη συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας, ενώ σήμερα βρίσκεται στο Αμβούργο, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου, Όλαφ Σολτς.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά κάθε προσπάθεια, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, η οποία αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των πολιτικών εναντίον της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και κάθε άλλης μορφής διάκρισης, ως ένθερμος υποστηρικτής του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και η ελληνική κοινωνία, θεωρούν κάθε περιστατικό ρατσιστικής βίας, σαν μια εγκληματική πράξη και σαν προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», επεσήμανε ο κ. Γεροντόπουλος και πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα «παραμένει ανεπιφύλακτα σταθερή στην διαφύλαξη όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, για καθέναν που διαμένει στην επικράτεια της, ανεξάρτητα από την εθνότητα, την θρησκεία και την φυλή του». Για να το πετύχει αυτό, συνέχισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, η χώρα «λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να πολεμήσει και να τιμωρήσει κάθε πράξη ρατσισμού και έχει κάνει ήδη συγκεκριμένες κινήσεις και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Βερολίνο, επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος, όπου συναντήθηκε με τον Αρχιμανδρίτη Εμμανουήλ Σφιάτκο. Στη συνέχεια βρέθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για τις δραστηριότητες τους αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ακολούθησε τρίωρη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με μετανάστες και φοιτητές από την Ελλάδα.

Αργότερα σήμερα ο κ. Γεροντόπουλος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς, ενώ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και συζήτηση με τον πρύτανη αλλά και τους φοιτητές της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, συνάντηση με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Αμβούργου και Περιχώρων και επισκέψεις στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης Νόιενγκάμε και στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Αμβούργο.