Στο σημαντικό ζήτημα των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και βασικά αγαθά αναφέρθηκε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης ο Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως επισήμανε σχετικά, «ως Ελλάδα δεν μπορούμε να εξαιρεθούμε» από κάτι που γίνεται σε όλο τον πλανήτη. «Δεν είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης. Είναι πιθανό ενδεχόμενο να υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις σε όλη την Ευρωζώνη».
Ο υπουργός πρόσθεσε μέσω του ΣΚΑΪ: «Οι ανατιμήσεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο πολύ μεγάλο, διότι μετά την πανδημία έχουμε τεράστια αύξηση στα ναύλα. Για ένα container τα ναύλα έχουν ανέβει περίπου 500%. Και έχουμε και αύξηση σχεδόν σε όλες τις πρώτες ύλες σε όλο τον πλανήτη».
Στο μεταξύ, η επιμελητηριακή κοινότητα έχει διαπιστώσει ότι καταγράφονται αυξήσεις σε πολλούς κλάδους και ιδιαίτερα στα τρόφιμα και ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε: «Ορισμένοι θέλουν να βγάλουν τα σπασμένα του τελευταίου χρόνου σε βάρος των πολιτών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας, σε δηλώσεις του υπογράμμισε: «Ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού, θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να πούμε εάν πρόκειται για δομικό πρόβλημα ή συγκυριακό φαινόμενο».
Μίχαλος: Τεχνητή η αύξηση τιμών σε βασικά είδη – Κίνδυνος για τον πληθωρισμό
Επίσης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του του ΕΒΕΑ μίλησε για το θέμα και στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Σημείωσε τον κίνδυνο για μια επερχόμενη «παγκόσμια πληθωριστική τάση που θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία Οικονομιών, όπως η ελληνική, η οποία, δυστυχώς έχουμε εξάρτηση στον εισαγωγικό τομέα, καθώς δεν έχουμε μετασχηματίσει την αγορά μας σε πιο παραγωγική βάση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από άλλους εταίρους της ΕΕ, διότι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ο τουρισμός, βάλλεται λόγω της συγκυρίας με την πανδημία
«Βλέπουμε ήδη το κύμα αυξήσεων στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Περιορισμένα, αλλά το βλέπουμε ήδη», τόνισε, λέγοντας πως ανατιμήσεις καταγράφονται σε πολλούς κλάδους, και ειδικότερα στα τρόφιμα.
Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι οι διεθνείς τιμές αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα κατά 10,5% στο τυρί, 20,06% στο γάλα, 12,07% στη ζάχαρη, 26,5% στον καφέ, 35,6% στο καλαμπόκι και 8,65% στο βοδινό κρέας.
Ο κ. Μίχαλος έκανε λόγο για «μια τεχνητή αύξηση των τιμών, που έρχεται να “παντρευτεί” και με μια ασφυκτική πίεση που δημιουργείται στην ελληνική οικονομία, λόγω και της έκρηξης στα ναύλα μεταφοράς -της τάξης του 525% το τελευταίο εξάμηνο- από την Ασία σε Ευρώπη και ΗΠΑ».
Όπως είπε και σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα κοντέινερ 20 ποδών που μεταφέρει πρώτες ύλες από την Ασία, κόστιζε πριν 6 μήνες λιγότερο από 2.000 δολάρια, ενώ σήμερα η τιμή του έχει εκτοξευτεί στις 10.000 δολάρια.
Πρόσθεσε δε, ότι οι αρμόδιοι επικαλούνται κενά στην εφοδιαστική αλυσίδα, μετά τα lockdown λόγω πανδημίας, και όπως σημείωσε «ορισμένοι θέλουν να βγάλουν τα σπασμένα του τελευταίου χρόνου σε βάρος των πολιτών».